ПЕТИЦИЯ: Да бъде отворен програмният код на софтуерните системи, с които работят българските институции

Да бъде отворен програмният код на софтуерните системи, с които работят българските институции. За това настоява петиция на специалисти от ИТ сектора, обединени в професионалната платформа GitHub. Петицията досега е подкрепена от 712 души от цялата страна.

В замяна те обещават да помогнат за подобряване на качеството на разработения софтуер, с което ще се подобри и сигурността на самите програми/системи. ИТ експертите предлагат помощта си напълно безплатно.

„Мнозина от нас са готови да помогнат на доброволни начала, водени единствено от патриотични подбуди“, пишат те. По думите им отварянето на кода е утвърдена практика в страни като Великобритания, Германия, Израел, Естония и десетки други държави.

ИТ специалистите призовават властите да отворят програмния код, за да се гарантира сигурността му, да се контролира качеството му и да бъде подобряван при нужда. Отварянето на кода ще способства за по-честно и прозрачно изразходване на парите за публични ИТ системи.

По данни на БСК, всяка година от 2002 г. дo днес, България дава средно пo около 150 млн. лeвa гoдишнo национални и европейски средства зa въвeждaнe нa електронно управление. По всяка вероятност досега са похарчени около два и половина милиарда лева.

„Искаме да знаем къде са отишли парите ни! Защото думите „честност“ и „прозрачност“ не са празни приказки“, призовават софтуерните експерти.

Те цитират чл. 58а, ал. 1 от Закона за електронното управление, според който компютърните програми трябва да отговарят на критериите за софтуер с отворен код. „Настоящата петиция призовава за спазването на закона и за разширяване на обхвата му“, завършват специалистите.

One thought on “ПЕТИЦИЯ: Да бъде отворен програмният код на софтуерните системи, с които работят българските институции”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s