Може ли Борис Джонсън да бъде спрян

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин каза в понеделник, че ще свика вот на недоверие към правителството, щом парламентът се върне, за да „гарантира, че няма да бъде позволено на това правителство да изведе страната от съюза (ЕС) без сделка“.

Евентуален вот на недоверие има добри шансове за успех, тъй като консерваторите на Джонсън разполагат с работно мнозинство от едва един глас, а някои консервативни депутати са твърдо против Брекзит без сделка. Ако правителството загуби, то ще има 14 дни, за да отмени резултата, като спечели ново гласуване. Ако не успее, ще има избори.

Законът за произвеждане на парламентарните избори на постоянно установена дата, въведен през 2011 г., обаче оставя въпроси за това какво се случва през решаващите 14 дни. Опозицията казва, че Джонсън ще трябва да подаде оставка и и да се види дали някой друг може да състави правителство. Противниците на Брекзит смятат, че могат да сформират правителство на националното единство, чиято единствена цел да бъде да поиска от ЕС отлагане на Брекзит, докато бъдат произведени избори или нов референдум, или и двете.

Съюзниците на Джонсън обаче казват, че той може да остане на поста през двете седмици, печелейки време, а после да свика избори за след 31 октомври. Великобритания автоматично би напуснала ЕС на Хелоуин, по време на кампанията.

Това би било спорно, макар че не е ясно дали би било незаконно.

Консервативният депутат Доминик Грийв каза вчера, че представата, „че ако загубиш вот на недоверие, просто ще стоиш безучастно и ще се барикадираш на Даунинг стрийт“, е „направо смайваща, глупава, инфантилна и няма да проработи“.

Другият начин, по който парламентът може да спре напускане без сделка, е като приеме закон, който или да отмени Брекзит, или да нареди на правителството да поиска от ЕС нова отсрочка. Подкрепящи ЕС депутати от няколко партии водят неофициални преговори за своята стратегия да осъществят това през есента.

Правителството обаче контролира графика на парламента и ще се опита да ограничи възможностите на опозиционните депутати да направят законодателни предложения или промени. Джонсън също така отказва да изключи възможността временно да преустанови работата на парламента, ако законодателното събрание се опита да спре Брекзит, макар че премиерът вероятно би се сблъскал с правно предизвикателство, ако направи това.

Старши изследователката по Брекзит в Института за управление Мади Тимонт Джак каза, че Великобритания върви към „война на изтощение между правителството и парламента“ с непредвидими последици.

„Не знаем докъде е готов Борис Джонсън да оспорва установените конституционни практики, които обикновено очакваме да виждаме“, каза тя. „Това е просто една огромна, огромна неизвестна.“

Източник: БТА

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s