Русия застана зад Кристалина Георгиева

Русия ще подкрепи кандидатурата на Кристалина Георгиева за ръководител на Международния валутен фонд, обяви на сайта си руското министерство на финансите.

Припомняме, че ЕС реши да номинира Георгиева за ръководител на МВФ. Интересното в случая е, че за първи път в 75-годишната история на фонда е възможно той да бъде оглавен от представител на страна, чиято икономика се определя като „нововъзникващ пазар“, коментираха от руското финансово ведомство.

56% от държавите в съюза са я подкрепили. Гласуването е продължило 14 часа, като Швеция и Холандия са оспорвали нейната победа, тъй като за Георгиева не са гласували страни, съдържащи поне 65% от населението на съюза. Тя е имала подкрепата на 57% от населението.

В Москва са на мнение, че „вероятността за победа на Георгиева е голяма – страните от ЕС имат 44 процента от гласовете в МВФ, а за получаване на над 50% от гласовете на кандидатката от България е необходима допълнителна подкрепа от само няколко страни“, пише OFFnews.

„Кандидатурата на Георгиева е правилен избор. Г-жа Георгиева е блестящ дипломат, всестранно подготвен икономист, образован високопрофесионален финансист. В ситуация на засилване на протекционизма в глобалната икономика нейният опит при решаването на задачите, свързани с развитието, ще бъде необходим повече от всякога“ – коментират още от руското министерство на финансите.

Ето защо „Русия се отнася положително към издигането на кандидатурата на Кристалина Георгиева и ще бъде готова да я подкрепи в хода на предстоящото гласуване“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s