ЕС ни дава 3 млн. евро за справяне с чумата по свинете

Европейският съюз (ЕС) отпуска на България почти 3 млн. евро за справяне с африканската чума по свинете. Това съобщи зам.-министърът на земеделието, храните и горите Янко Иванов на брифинг.

В рамките на 30 дни ще получим и 11 млн. евро, с които ще се покрият обезщетенията на стопаните от засегнатите от заразата регистрирани ферми, допълни Иванов. 

Днес министърът на земеделието Десислава Танева се срещна в Брюксел с еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис, за да обсъди помощта на ЕС, съобщават от пресцентъра на МЗХ. 

По време на брифинга зам.-министърът призна, че не отрича пропуските в борбата с африканската чума по свинете, включително недостатъчното редуциране на популацията на дивите животни и проблемите с животните в личните стопанства. Иванов обаче отрече обвиненията на БСП, че няма ветеринарен контрол. По думите му Агенцията по храните е сключила договор с 1 100 ветеринарни лекари, които оказват контрол. 

От срещата на Танева с Андрюкайтис стана ясно, че от 21 септември до началото на октомври ни предстои одит от ЕК по мерките, които държавата прилага за справяне с АЧС. От този одит зависи и съфинансирането, което ще получим и финансовата подкрепа на действията, които прилага страната. Всичко това е под условие, че България строго изпълнява европейското законодателство.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s