Борис Джонсън няма намерение да поднови преговорите за Брекзит

Британският премиер Борис Джонсън няма намерение да поднови преговорите за споразумение с Европейския съюз за излизането на Великобритания от Съюза. Напускане без сделка е „централен“ сценарий. Това е било казано на европейски дипломати, пише в. „Гардиън“.

Брюкселските дипломати били уведомени след среща между главния пратеник на министър-председателя и високопоставени фигури в ЕС в Брюксел. На нея им станало ясно, че британският отказ от компромис е очевиден. Смята се, че е възможно след 31 октомври – крайният срок за излизане на Великобритания от ЕС – преговорите отново да започнат.

„Беше ясно, че Великобритания няма друг план. Няма намерение да преговаря, което изисква план. Изглежда, че изход без сделка е централният сценарий за британското правителство“, е казал старши дипломат от ЕС на срещата.

Същевременно британското правителство отрича оповестената информация от медиите. От Даунинг стрийт №10 настояват, че правителството е готово да преговаря, но изясняват, че Джонсън би се съгласил само на споразумение, което изключва „недемократичия“ – по думите му – физически граничен контрол с оставащата извън ЕС Великобритания. Само че според ЕС това не подлежи на преговори.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s