ООН предупреждава: Възможна е нова вълна от терористични атаки до края на годината

Организацията на Обединените Нации (ООН) предупреди, че временното прекъсване на действията на международните терористични организации вероятно скоро ще свърши и ще има нова вълна от атаки до края на годината, съобщава „Гардиън“.

В свой доклад експерти към съвета за сигурност на ООН твърдят, че ислямистките терористични организации по цял свят продължават да бъдат заплаха въпреки временните си поражения. Авторите на проучването са загрижени за около 30 хил. чужденци, които са отпътували към „халифата“, за да се бият и които вероятно още са живи.

„Техните следващи действия ще бъдат международен въпрос в близкото бъдеще“, казва се в доклада. „Някои от тях могат да се присъединят към „Ал Кайда“ или към други терористични организации. Други могат да станат лидери или да радикализират хората около себе си“.

Докладът е базиран на информация на разузнавателните агенции на държавите членки на ООН и показва наченки на колективни действия между техните служби за сигурност. Според доклада въпреки че „халифатът на „Ислямска държава““ е престанал да съществува, все още са налице фактори, че самата „Ислямска държава“ е налице. Това означава, че в обозримо бъдеще заплахата от страна на „Ислямска държава“, „Ал Кайда“ и други терористични организации ще продължава да бъде фактор.

Въпреки че от 2015 и 2016 г. насам има по-малко успешни терористични атаки, заплахата за Европа остава „висока“. Един от проблемите е радикализацията в затворите, където лежат бойци на „Ислямска държава“ и неефективността на програмите, които се борят с радикализирането.

Според преценката на европейските държави около 6 хил. техни граждани са отишли да се бият за „Ислямска държава“. Около една трета от тях са били убити, докато друга една трета е останала в района или се е прехвърлила в някоя друга мюсюлманска държава. Но в доклада се твърди, че около 2000 души вероятно са се върнали или ще се завърнат в Европа.

Според доклада „Ислямска държава“ разполага с между 50 и 300 млн. долара, останали от „халифата“, и използва пропаганда, за да поддържа репутацията си на водеща терористична организация в интернет, където създава „виртуален халифат“.

Голяма част от доклада е посветен на Западна Африка, където се наблюдава рязко покачване на насилието, идващо от ислямски бойци.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s