Блокада на главен път Сливен – Ямбол ще продължи и тази нощ

Блокадата на главен път Сливен – Ямбол ще продължи и тази нощ. Това обявиха протестиращите срещу мерките на правителството за ограничаване на африканската чума по свинете.

Около 30 души блокират пътя, по-късно вечерта към тях се очаква да се присъединят още хора.

Към момента няма напрежение между протестиращите и полицията.

Все повече и все по-различни стават исканията на протестиращите – от политически до увеличаване на срока за унищожаване на домашните прасета:

„До ноември трябва да се удължи и дали наистина има. Иначе какво да удължаваме, нещо, което няма“.

„Мерките са закъснели, тъй че, каквото и да направят сега, няма да успеят да се справят, ако наистина има чума“.

„Такива гонения на хората, едва ли не да го накарат всеки да се чувства нарушител или престъпник. Обидно е да принудиш хората да си изколят животните. Просто в Нова Загора могат, и в селата вече… само да чуете кучетата как вият на смърт, за жалост“.

Единственото, което обединява протестиращите е, че ще отстояват исканията си докрай, без да дават срок за края на протестите си.

Полицията отбива движението от Сливен към Ямбол и автомагистрала „Тракия“ през селата Камен, Желю Войвода и Кабиле.

Снощи на среща с протестиращи кметове на села от община Пазарджик премиерът Бойко Борисов обеща държавата да отпусне помощ от 300 лева на стопаните, които сами умъртвят животните си, а свинекомплексите да ги снабдят с прасета при новото зареждане.

На протест излязоха и в Ямболско

На протест срещу умъртвяването на домашните животни в 20-километровите зони около промишлените свинекомплекси излязоха и стопани от ямболското село Тенево.

Собствениците са против унищожаването на поминъка на дребните стопани и настояват за отмяна на разпоредените мерки срещу чумата по свинете.

С развети знамена и плакати „Няма да дадем нашите прасета“ и „Частната собственост е неприкосновена“ жители на Тенево застанаха на входа на селото.

„20 кила прасе, аз току-що съм го купил, как да го заколя, какво има в 20 кила животно“, „Ние сме стигнали до това убеждение, че сами трябва да отглеждаме собствен добитък, тъй като, като продам аз прасенцата си, ще облека моите деца и ще ги пратя облечени и читави на училище“, казаха някои от протестиращите.  Те не са съгласни с поставения срок за унищожаването на животните и искат удължаване на срока до ноември. Обещаната държавна помощ от 300 лева определиха като:

„Обещаването не е като даването“, „Той обеща и увеличение на пенсиите, ама няма нищо“.

Протестиращите се отказаха от първоначалното си намерение да блокират пътят към граничен пункт „Лесово“ и решиха да се присъединят към протестиращите в сливенското село Крушаре

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s