Бойко Атанасов – кандидатурата на народа

Следователят, повел битка срещу статуквото. Така гражданите наричат гражданския кандидат за главен прокурор Бойко Атанасов. За него колегите казват, че е доказал своята професионална независимост и доблест като следовател с опит от над 17 години.

Роден е в Кюстендил и е на 43 години. Завършил е право в Благоевград. През 2002 г., влиза в системата след като е назначен за следовател в Четвърто териториално следствено отделение на Столичната следствена служба. Седем години по-късно, когато териториалните звена се закриват, той става следовател в Следствения отдел на Софийската градска прокуратура.

Още в началото на кариерата си Бойко Атанасов показва, че не е от магистратите, които се примиряват с корупция и злоупотреби. През 2004 г. заедно с двама свои колеги той разгласява данни за корупция и нарушения, извършени от тогавашния пряк ръководител – Христо Станчев, който в последствие е заловен с подкуп. Инициативата на Бойко Атанасов не остава без последствия, пише „Капитал“.

Срещу него е започната репресия от тогавашния директор на следствието Ангел Александров.

Името на Бойко Атанасов излезе на първите страници на медиите през 2016 г., когато той заговори за т.нар. „шпицкоманда“ към главния прокурор Сотир Цацаров.

Веднага след като заговори за съществуването на пряк канал между главния прокурор и „шпицкоманда“ следователи, натоварени с делата за корупция по високите етажи на властта, които се използват за шантаж, той е „като трън в очите“ на цялата прокуратурата и следствието.

В крайна сметка всичко приключи така: шпицкоманда в прокуратурата няма, ръководителите на държавното обвинение и на столичното следствие не са извършили никакви нарушения, а магистратът Бойко Атанасов не е говорил истината, сиреч е излъгал.

Кандидатурата на Бойко Атанасов за поста на главен прокурор беше представена на 19 юли, в Сливен пред обществеността и медиите и до този момент е подкрепен от над 8500 души в онлайн подписка. Зад кандидатурата на Бойко Атанасов застанаха няколко граждански организации – „БОЕЦ“, „За Зелен Младост“, „Ние, гражданите“ и Асоциация на свободното слово „Анна Политковская“.

Те ще настояват за реално участие на своя кандидат в състезанието за нов главен прокурор.

7b75f1063f89c0201cb9b78cf30a46dd
Снимка: Капитал, КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ

С него разговаря Веселин Диманов/Гласът на младите хора

Как ще коментирате протестите против единствената номинация за главен прокурор в лицето на Иван Гешев – справедливи ли са те и защо?

Мога да коментирам протестите като единствена възможност за изразяване на мнение от народа, когато отсъства логика в действията на властта. Висшият съдебен съвет (ВСС) се е отчуждил от народа, а юристите във ВСС следва да знаят и помнят чл. 1 от Конституцията – „Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.“ – това следва  да им бъде казвано по всички възможни начини, докато не бъде чуто.

Каква е ролята на главния прокурор и защо той е толкова важна фигура за политиците? Вие сте изборът на народа, за вашата кандидатура се разписаха в подписка над 8000 души за броени дни, но въпреки това не бяхте номиниран от правосъдния министър – как можем тълкуваме това негово решение?

Ролята на главния прокурор е изключително важна, тъй като Конституцията и законът за съдебната власт го е поставила на най-високо място в Републиката като една недосегаема фигура, разполагаща с механизъм да влияе при вземането на политически решения каква да бъде прокуратурата; да определя дневния ред на обществото и да възпроизвежда властта на одобрени от него политически субекти.  

Министърът на правосъдието не участва в избора на главен прокурор, неговата роля във ВСС е силно ограничена – той единствено може да предлага кандидати за този пост, но практически не участва при вземането на решение.

Мисля, че акцентът, който се поставя върху правомощието на министъра на правосъдието, е неправилно поставен и преувеличен за сметка на направеното от прокурорската колегия на ВСС. Смятам, че всеки един от членовете на прокурорската колегия следва да изкаже мнение поради какви причини е номинирал единствен кандидат, и с това си действие какво е показано на народа.

Важен въпрос, на който следва да отговорят членовете на прокурорската колегия е  дали е разговаряно с всеки един от тях преди номинацията, и по чия инициатива са проведени – имало ли е разговори насаме или в колегията? Запознати ли са с професионалните, личните и моралните качества на лицето, което са номинирали? Има ли стенограма на обсъжданията за номинацията, и кога ще се запознае народът   със стенограмата и съдържимите мотиви?

Вярвам, че обществото задава същите въпроси, които и вие зададохте, и се надявам да получим отговорите им. Хипотетично: какво ще е първото нещо, което ще предприемете, ако вие станете главен прокурор на Република България?

Първото нещо, което следва да предприеме като действие новият главен прокурор, е  ревизия на цялостната дейност на настоящия главен прокурор. Като в това число  заповеди, причини за незаконно администриране в прокуратурата и премахване на незаконните действия по разпределяне на делата.

Ревизията на настоящия главен прокурор следва да обхване целия 7-годишен период от властването му в прокуратурата, като бъдат предмет на същата всички писмени уведомления и сигнали до главния прокурор, по които не е предприето нищо от него и  от приближените му лица от Върховната касационна прокуратура (ВКП) – на същите да бъде ангажирана съответната отговорност.

Незабавно следва да бъдат преустановени всякакви облагодетелствания на близки приятели и други лица със съмнителна репутация, които като магистрати са получили кариерен бонус и са повишени без конкурс и в рамките на няколко години. Тази търговия с влияние от страна на главния прокурор следва незабавно да бъде преустановена като противоречаща с морала и в разрез с целите на закона.

Новият главен прокурор, след като въведе законово функциониране на прокуратурата без създаване на отделни касти от приближени магистрати, следва да предприеме  действия по ревизия на цялата прокуратура на страната. Информацията в един обобщен вид следва да бъде обявена на народа с разбираеми за него данни. Народът следва да е наясно какви резултати е постигнала прокуратурата по групи престъпления, засягащи както правото на живот, правото на собственост и такива, насочени срещу националната сигурност на страната, корупция и организирана престъпност. За всяка една прокуратура и всеки един прокурор да е ясно колко  споразумения е сключил с извършителите на престъпления и колко е обвинил, както и как функционира отделният орган на съдебната власт.

Новият главен прокурор следва да е наясно какви са причините за осуетяване на наказателни производства срещу членове на министерски съвет, министри и висши държавни чиновници.

Новият главен прокурор следва за спазва хигиена и да не се излага в обществото като компрометира институцията с постоянното си присъствието при ръководителя на изпълнителната власт, и да е негов говорител.  

Какво прави един главен прокурор успешен главен прокурор?

Един главен прокурор може да бъде успешен за държавата, когато спазва закона и не   поставя в услуга прокуратурата на приятелите си от другите власти. Когато работи активно прокуратурата да е независима като орган на съдебната власт и отстоява независимостта на всеки един магистрат, не проявява емоции и страх при вземане на решения.

Главният прокурор следва да работи за доброто взаимодействие с разследващия апарат и оперативните служби. Не бива с действията си да засяга независимостта на съда, а да оказва необходимото уважение съм съда и адвокатите. Главният прокурор следва да следи пряко и чрез своите заместници да не се  злоупотребява с властта от прокурорите за извършване на извращения над гражданите при арести и други принудителни действия, спазването на закона и преследване на всякаква злоупотреба  с правото. 

Главният прокурор може да бъде успешен, когато създаде екип от отлични професионалисти, неподдаващи са на влияние отвън, и имащи единствен приоритет  да спазят закона – професионалисти с чест и морал.

Имате ли очаквания към президента на Република България, който всъщност отново се оказва последна инстанция и може да върне кандидатурата на Иван Гешев?

Мисля, че е много рано да коментираме дали и какво ще бъде предприето след  избора на главен прокурор. Процедурата е едва стартирала, ВСС е определил едни правила в рамките на закона, а до приключването на избора е възможно да ги промени. Очевидно е, че Сотир Цацаров иска да остави след себе си на поста човек, който няма да направи нищо от това, което описах като приоритети за една законово действаща прокуратура, работеща в интерес на народа.

Бих искал да благодаря на ГД „БОЕЦ”, на получената подкрепена от Асоциация на свободното слово „Анна Политковская”,  Гражданско сдружение „НИЕ, ГРАЖДАНИТЕ” и Движение „ЗЕЛЕН МЛАДОСТ”, за това, че не ги е страх от мафията.

Интервю: Веселин Диманов

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s