САЩ към България: Конграчулейшънс за новите ви F-16

САЩ поздравиха българското правителство за решението да закупи осем многофункционални изтребители F-16, боеприпаси и свързаното с тях оборудване.

 

„Поздравяваме премиера Бойко Борисов и българското правителство за ангажимента му да модернизира въоръжените сили на страната чрез придобиването на тези високо ефикасни, оперативно съвместими с НАТО самолети“, се казва в прессъобщението на Държавния департамент.

„Очакваме с нетърпение да работим с България по този проект и да засилим дългосрочното си стратегическо партньорство. Ние също така оценяваме основната роля, която Конгресът на САЩ изигра в подкрепа на използването на чуждестранно военно финансиране за част от тази придобивка, и координираните усилия на правителството на САЩ за постигане на този успех“, пише още в съобщението.

Премиерът Бойко Борисов откри правителственото заседание с коментар на поздрава от САЩ за сключената сделка за покупка на изтребителите F-16, като заключи, че постигнатото винаги се оценява. Той се похвали, че българската армия, която все още „въоръжена със старите руски оръжия“, е дочакала това цели 28 г. след промените.

„Видяхте съобщението на департамента. Това, което излиза от департамента на Щатите, го четат всички“, похвали се Борисов. „Така че, изтърпяхте много“, благодари той на министрите за усилията, като на първо място посочи военния министър Красимир Каракачанов. Вицепремиерът обаче отсъства от заседанието на МС, защото е на лечение, стана ясно от думите на премиера. „Оценката на департамента на сащ мисля, че е достатъчно ясна“, повтори министър-председателят пред членовете на кабинета. „Съжалявам, че нашите партньори вдясно не ни защитиха“, вметна Борисов по повод атаките от левицата срещу сделката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s