Бита карта ли е Владимир Путин?

Владимир Путин доминира руската политика като неин безспорен лидер близо две десетилетия. В последователните си мандати като президент и премиер той премина през бум на икономиката, военно нашествие и възстановяване на статута на Русия като голяма сила.

Припомняме, че руският президент Владимир Путин получи най-голямата в историята на Русия подкрепа на президентските избори през 2018 година.

Жизненият стандарт на повечето руснаци се е подобрил и е възникнало ново усещане за стабилност и национална гордост. Но според мнозина това е станало с цената на подкопаването на младата демокрация в Русия,  но въпреки това 38 процента от руснаците не искат президентът Владимир Путин да управлява още един мандат, съобщи днес най-голямата независима социологическа агенция в Русия „Левада център“, цитирана от БТА.

 

image
Владимир Путин

 

Путин, който е на власт като президент почти две десетилетия, ще достигне конституционния праг за два последователни президентски мандата през 2024 г.

Той беше преизбран миналата година с повече от три четвърти от гласовете на избирателите. Резултатите на общонационално допитване, извършено този месец от „Левада център“, показва растящо недоволство от руския лидер.

Процентът на руснаците, които не искат Путин да продължи да управлява след сегашния си мандат, е най-голям за последните пет години, след засилването на национализма в резултат на анексията на Крим от Русия през 2014 г.

„Ще станем свидетели на негативна тенденция по отношение на президента“, каза директорът на агенцията Лев Гудков пред в. „Ведомости“.

Властта на Путин е до голяма степен основана на импулса от минали постижения и липсата на алтернативи, каза Гудков.

„Днес всичко зависи от липсата на алтернатива. Но отношението е предимно отрицателно, защото липсата на алтернатива се поддържа със сила“, добави Гудков.

Повече от 1000 души бяха задържани на опозиционен протест в центъра на Москва този уикенд. Демонстрацията бе белязана от най-големия брой арести при протести в Русия за последното десетилетие, според неправителствената организация „ОВД-Инфо“.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s