Държавните институции – с най-ниска сигурност на данните.

Държавните институции – с най-ниска сигурност на данните. Бизнесът инвестира в пъти повече средства в киберсигурност. Това показват наблюденията на специалисти по компютърна защита.

За разлика от зловредните хакери, които се крият, Асен Кехайов е от добрите или от така наречените „бели шапки”. Това са етичните хакери, които се грижат за сигурносттa.

„Държавните ни структури са на доста ниско ниво откъм защита на информацията. Ние сме подавали многобройни сигнали, засичали сме многобройни проблеми в техните системи, но реакция от тяхна страна нямаше”, каза още Асен Кехайов.

Създадената скоро „Кибер карта на България“ в лабораторията по киберсигурност в София Тех Парк показва, че над 50 % от сайтовете у нас не са сигурни.

От анализираните над 55 000 сайта у нас се оказва, че на държавните институции са най-несигурните. Основната слабост и вратички за атаки са старите версии на софтуерите, които не се ъпдейтват.

Бизнесът се грижи в пъти по-добре за сигурността на данните. „Частният сектор определено обръща повече внимание на сигурността по простата причина, че инвестират пари. Подборът на хора става много по-внимателно. Собственикът пази доверието на клиентите“, каза още Асен Кехайов.

Фирмите за киберсигурност у нас са общо четири. И всяка от тях прави обучения за етично хакерство. Курсът продължава 5 дни, а цената му е около 2000 евро.

От Асоциация на индустриалния капитал в България настояват за пълно разследване на случая от независими външни на системата експерти и поемане на съответната отговорност. Настояват и за незабавен одит на IT сигурността във всички държавни институции при въвеждането на електронно управление, каквото трябваше отдавна да е факт.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s