Хакнатите данни са автентични. Те са около 3% от масивите ни

Файловете с лични данни на милиони български граждани и фирми, които изтекоха преди ден в публичното пространство, са автентични. Те са част от масивите с информация на Националната агенция за приходите (НАП), но са едва 3% от базите с данни, с които борави агенцията. Според предварителното разследване са придобити след хакерска атака, извършена извън България. Това стана ясно днес от изявления на представители на приходната администрация и на финансовия министър Владислав Горанов.

Преди ден анонимни хакери разпратиха до български медии мейл, съдържащ линк към масив от близо 11 GB информация – лични данни на милиони лица, банкови сметки, данъчна информация. 

„Оценките и анализите са, че данъчно-осигурителната информация е недостатъчна, за да може на тази база да се направи цялостен анализ за имущественото или финансово състояние на дадено физическо лице. Но това не прави случая по-лесен за обяснение“, коментира финансовият министър Владислав Горанов.

Още в понеделник на обед са уведомени ДАНС, ГДБОП и Комисията за защита на личните данни. От думите на Горанов стана ясно още, че ще се търси съдействие и от Европейската служба за киберсигурност.

„Оттук нататък ще бъде направен цялостен одит на информационната система на НАП“, каза говорителят на институцията Росен Бъчваров. Очаква се той да е готов до седмица.

„От вчера най-добрият възможен капацитет на държавата в съдействие с частния бизнес работи върху системите на НАП, така че да предотвратим каквито и да е спекулации по темата. Тъжният извод е, че държавните системи колкото и да бъдат съвършени и да се подобряват, ще бъдем уязвими. Киберсигурността ще бъде все по-голямо предизвикателство“, заяви Горанов.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s