Млад учител с призвание – да накараш децата да обикнат историята чрез изкуството

Днес ви представяме 24-годишния Емануил Ангелов. Той е учител по Изобразително изкуство в ОУ „Любен Каравелов“ в град Пазарджик. Дарява вече трета монументална картина на велики народни будители в училището, където в момента преподава.

23634382_1561683033913967_870932259_o
Картините, нарисувани по повод 53 години от основаването на ОУ „Любен Каравелов“, където Емануил работи като учител

„След като се дипломирах станах учител по изобразително изкуство в родния си град и реших да даря на училището монументални картини на великите народни будители, за да могат те да напомнят на децата, които учат там за национални герои, дали живота си за благополучието на нашия народ“.

Емануил е завършил е в Националната художествена академия в гр. София със специалност „Живопис“.

„Записах в академията поради това, че е единственото елитно учебно заведение за изящни изкуства в България, и само там мога да развия уменията си в Изобразителното изкуство“.

За бъдещето зад граница и изборът да се завърнеш към корените си

Преди да започне да преподава в родния си град, Емануил прекарва известно време в Англия, но след известен престой там решава да се завърне към развитието си в България, където може да се занимава с това, за което дълги години е учил.

„И така след известен престой в Англия се върнах в родния си град в България и мисля ,че това беше най-правилното решения за мен.

Започнах работа като учител, получавам добри отзиви от колегите и учениците си. Осъзнавам, че тези хора ценят това, с което се занимавам, а в Англия  нямах тази възможност“.

Младите учители в България – необходимата промяна

За Емануил изкуството играе важна градивна частица за всеобщото развитие и благополучие в страната.

„Според мен трябва да дойде новото поколение учители, защото интересите и разбиранията му са сходни с тези на учениците. По-възрастните учители са живели в коренно различна от нашата епоха и система и според мен това поставя някаква граница в разбиранията между учителите и учениците.

Трябва да дойде нова вълна и прилив на знания от младите, и тези знания да бъдат предадени на поколенията след нас. Аз идеологично и метафорично си представям нео-ренесансов разгар на 21 век в България, но това няма да може да се прояви, ако всички избягат от страната си“.

23659888_1561683227247281_381984008_o

За да опознаете творчеството на Емануил и да разгледате повече негови картини, можете да разгледате Фейсбук страницата му, а ние му благодарим за това, че е избрал да бъде част от малките стъпки, водещи към една по-добра промяна в страната ни.

Промяна, от която всички ние имаме нужда. Не само от случването ѝ, но и от това да бъдем градивна част от нея, за да можем да осигурим едно по-благоприятно и успешно бъдеще за децата ни, от което няма да искат да избягат.

Защото единственият начин за промяна е не бягството, а знание и постоянство. Урокът, на който от малки се опитват да ни научат, а ние упорито отказваме да приложим извън класната стая.

Автор: Биана Гунчева

Снимки: Фейсбук Емануил Ангелов

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s