Абсолютно задължително е младите да изучават комунистическия режим – интервю с Мина Милева

Разтърсващият филм на Мина Милева и Весела Казакова „Звярът е още жив“ предизвика огромна вълна от въпроси, емоции и пъстри реакции след излъчването му по Българска Национална Телевизия.

mina_mileva_vesela_kazakova
Мина Милева и Весела Казакова

„Филмът, излагащ абсолютната липса на адекватна информация в учебниците за периода на Комунизма, използва оригиналната гледна точка на световно известни марксисти, събиращи тълпи студенти и интелектуалци в Лондон. Експериментален и визуален, Звярът ще задоволи будните умове и ще отвори врата към световното мислещо съсловие“.

Лентата привлече международното внимание на ключови форуми и фестивали през 2015 г. Като част от мрежата на Европейските документалисти и Институт за документални филми в Прага, още като проект, филмът бе отличен с политическата награда “IDFA Forum Award”.

Мина Милева е завършила e НАТФИЗ през 1997г., специалност анимационна режисура. Взима допълнителна магистърска степен по кинорежисура в академията “La Cambre”, Брюксел.

Внучка на горянин, борец против комунизма. Тя е автор на оригинални и лични филми.  Нейните анимационни филми разкриват таланта й и творческите й умения, а документалният й филм “Чичо Тони, Тримата глупаци и ДС”, който разказва за съдбата на аниматора Антони Траянов – нейното силно изявено чувство за справедливост.

Може ли да разкажеш малко повече за теб?

Никога не съм мислела да се занимавам с кино. Рисувала съм от малка, после се запалих по анимацията. У дома винаги ми напомняха, че поради непривилегирования ни произход – водехме се врагове на народа, ще е трудно да вляза в артистичен ВУЗ, особено Витиз. По страхотно стечение на обстоятелствата професор Тодор Динов ме прие в класа си по анимация във Витиз, след като видя една анимация направена в аматьорски курс по анимация в Кремиковци.

Благодарна съм на продуцента Слав Едрев, който водеше този курс и покани професор Динов да провери работата ни, а също после помогна да превърнем тази анимация във филм. Това беше първият частно продуциран анимационен филм в България.

Как се роди идеята да направите филмът „Звярът е още жив“?

Звярът се мъти от доста време. Понеже живея от 20-ина години в Англия и непрекъснато споря с тамошните социалисти и комунисти, решихме с Весела, че макар това мракобесно за България време да е отминало, желязната завеса е все още доста реална в Европа. Западна Европа, образно казано, не познава нас – Източна Европа. А вече и не иска да ни познава. Значи в развитието на филма се оформи една друга гледна точка, различна от повечето анти-комунистически филми от Източния блок. А именно какво е становището на западните марксисти и комунисти. И как те определят нашия режим от икономическа гледна точка. Защото това е драмата в момента – че ние сме бедния братовчед на Европа. Какво е станало, за да се получи това неравновесие?

Може ли да ми разкажеш повече за дядо ти, който е бил горянин?

Пленителна, но спорна личност. В семейството ми винаги е стоял въпроса дали той е бил интелектуален егоцентрик, който зарязва семейството си в името на една идея, малко или повече химера. Да се свали Комунизма през 1950 година е нечувана идея от сегашна позиция, знаейки кървавите обстоятелства на налагането му в България. Или той наистина е бил герой анти-комунист, който е вярвал, че с малка подкрепа от Запада, ситуацията в България бързо може да се нормализира. Все пак при навлизането на червения терор България е в едно доста добро икономическо състояние, макар да е прекарала ред балкански войни. И баща ми и чичо ми и леля ми са страдали много от избора на дядо ми да се присъедини към Горянското движение. Трудно е да се опише и да се сложат рамки на това страдание. Представете си, че утре открият, че баща ви е Горянин. На следващият ден за вас няма хляб в магазина. Всеки отказва да говори с вас, от страх да не бъде преследван и съседите като ви видят бързо преминават на другата страна на улицата. Пристига милиция и прибира чичо ми, който единствен тогава е бил над 16. След няколко месечен побой в милицията в Пловдив е изпратен в лагера Белене. Другите тутакси са изхвърлени от училище, а къщата им е отнета. Баща ми на 15 се налага да изхранва семейството с нелегални поправки на битова техника. Малко е обширен разказа, но мисля, че е важно. Трябва да се знае през какво са минали невинни хора, деца, само защото техен роднина е направил погрешен избор. Вие ми кажете дали си е струвала жертвата да участваш в Горянското движение.

Трябва ли младите поколения да изучават комунистическия режим и защо?

Абсолютно задължително. Вече доста често се случва да срещна интелигентен младеж, на примерно 28, който няма никаква представа за онова време. Лошо ми става. Освен, че е жалко за него е престъпление към вселенската съвест, рода, семейните констелации и историята. В момента има много незряло отношение към онова време, било поради страх от конфронтация, досада или болка. Някои казват, че изучаването на Комунизма трябва да бъде обективно. Аз се питам обективно ли е изучаван Фашизма? Нима той не е имал своите добри страни? В момента такъв въпрос не е разрешен, просто защото няма как тоталитарните режими да бъдат изучавани обективно. А защо не се изучава става пределно ясно в епизода с ректорите, които са агенти на държавна сигурност. За никого от тези лица няма полза да се изучава близката ни история.

В този ред на мисли, вярваш ли, че в България се състоя реално преход?

Преходът се състоеше в това едни агенти на държавна сигурност да овладеят останалите след толкова фалити на Комунизма финасови средства и да ги прехвърлят успешно по чуждестранни банки, както и да заличат всякаква следа от досиетата си. И междудругото да натопят едни други ченгета и съпартийци, за да има народа на какво да се радва. Затова е жалко, че процеса на лустрация не започна още през 90-те, за да можем сега вече да говорим за нюанси и да правим разлика между едни служители на тоталитарния апарат и други. Обобщението “Всички са маскари” обезсмисля изучаването на този период, което още дори не е започнало, а също заклеймява живота и усилията на много хора в това сложно време.

Интервю на Веселин Диманов

One thought on “Абсолютно задължително е младите да изучават комунистическия режим – интервю с Мина Милева”

  1. Моите адмирации към всичко,което правите за истината за чудовищните престъпления на БКП вече сто години.Комунистическият терор не е престанал и сега-потайно,скрито
    се справя с говорещите истината у нас и по света.Защо светът не направи единствената услуга към цивилизацията-да има международен съд за комунистическите убийци вече
    28 години?Оказа се,че е солидарен с участниците в геноцида,а жертвите са над 150 милиона…

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s