Хибридната акция на Леонид Решетников – коментар на Асен Генов

През изминалата седмица във в. „Труд“ беше публикувано интервю на главния редактор на изданието Петьо Блъсков с Леонид Решетников – „Русия трудно и мъчително се връща на своя исторически път“.

Там той е описан от интервюиращия го като генерал-лейтенант и кандидат на историческите науки.

„С лице на елитен френски актьор от 60-те години на миналия век, генералът от руското разузнаване Леонид Решетников не предизвиква никакво притеснение у събеседника си. Усмихва се широко, но и сдържано“, допълва главният редактор.

19074972_10212213479519710_1133971912_n

Как ще коментираш последното интервю на Петьо Блъсков с Решетников – връща ли се Русия на световната карта?

Русия, или това, което остава след руската и съветската империи, според мен, никога не е изчезвала от световната карта. Агресивните действия на Москва спрямо други страни са именно опит да се утвърди ролята на Русия на днешната геополитическа карта на света. Страните, спрямо които Русия проявява агресия, както и тези, от бившия Социалистически лагер, в частност на Балканите, играят ролята на предпазна буферна зона, начертана от новата идеологическа доктрина на Кремъл.

Това е така още от 90-те години, а дори и по-рано. По отношение на НАТО например Русия гледа на България като на гарант за собствената си сигурност. Също така, България е възприемана от руските геополитически и идеологически стратези като икономически партньор, но в смисъла на почти 100-процентовата ни зависимост от руските енергийни източници.

Русия винаги се е държала като метрополия спрямо България и освен това, страната ни е подлагана и на културна асимилация. Амбицията на Руската империя е да се представи за духовен наследник на Рим и Византия. Културната асимилация, за която говоря, включва дори систематичното изземане на българска славянска книжнина още от времената на Османската империя, а днес тя се изразява в пълната подмяна на историята, при която ролята на България в създаването и разпространението на славянската култура – като например факта, че школите за славянска писменост в Преслав и Охрид са основани по волята на българския цар Борис, се игнорира изцяло! Мисля, че няма нужда да припомням думите на Владимир Путин при срещата с македонския му колега в тази връзка.

Да се върнем на първата част на въпроса – интервюто на Решетников. То е изпълнено с лъжи за ролята на Русия в България. България нееднократно е била ограбвана от Русия – дори за Освобождението от османска власт Русия е поискала златни левове за издръжката на  руските имперски окупационни войски, по силата на Берлинския договор. Счита се, че сумата се равнява на стойността на 32 тона злато. Дори в историческите книги, печатани по комунистическо време се казва, че руско-турската война е завоевателна, но е била замаскирана като “освободителната мисия”.

По времето на комунизма руската-съветска намеса у нас ни е струвала повече от тридесет тона злато. Става дума за златния резерв на България, който беше изтъргуван от комунистите и лично от Тодор Живков, срещу задълженията ни към СССР.

Казах вече за книжнината. Всеизвестно е, че Червената (Съветска) армия изнася и архивите на България отпреди 1945 г. СССР ги определя като “трофейни”, но България и българските учени нямат достъп до тях. Ние дори не знаем какво точно е откраднато, защото липсват описи.

Списъкът може да бъде допълван още дълго…

Руска ръка не е проливала кръв в България?! Що за глупост! Именно на съветската ръка и на съветския ботуш дължим комунистическия терор след девети септември 1944 г. На дългата ръка на Кремъл дължим редица бандитски и терористични действия на българските комунисти, например всеизвестният атентат в църквата “Света Неделя”. Пак на дългата съветска ръка дължим удавянето в кръв на антикомунистическата съпротива – горяните…

Разпореждала ли се е руска ръка със земите на България?

Има ли смисъл да припомням Райхщадското споразумение, предхождащо разпарчетосването на България по силата на Берлинския договор…

Всяка една дума в тази част на интервюто на Решетников е лъжа!

Какво знаем за Леонид Решетников?

Публично известно за него е, че е офицер от КГБ, по-късно, генерал от Разузнавателната служба на Русия. Знаем, че е бил аспирант в Софийския университет, прекарал доста време в България. Медиите го описват като резидент на КГБ у нас.

За него се заговори активно покрай скандала с кандидатурата и избора на сегашния президент Радев. Оказва се, че БСП е съгласувало с него президентската си номинация. Когато се случва това Решетников е шеф на определяния като най-влиятелен стратегически център (тинк-танк) – Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ).

Какво точно е РИСИ?

През 1992 г. президентът на Русия Елцин преобразува с указ тогавашния Научноизследователски институт към Първо главно управление на КГБ (разузнаването) в РИСИ. От 2009 г. РИСИ минава на подчинение на президента на Русия.

Е, как мислите, дали е редно български партии и политици да се “съветват” със съветски разузнавачи кого да издигнат за президент, при условие, че все по-ясно става, че официална Москва има само и единствено завоевателни и асимилационни интереси към България?

Намесва ли се ръката на Москва в политическите решения в България?

Ръката на Русия е видима на Балканите. Миналата година имаше дипломатически скандал около подготовката на атентат срещу премиера на Черна гора, при която няколко души – руски граждани бяха депортирани от Сърбия. Тези дни стана ясно, че руски и сръбски агенти дестабилизират Македония.

Апетитите на Руската империя, по-късно на СССР, а и днес – на официална Москва към Балканите са очевидни. Както вече стана дума – България е разглеждана от Русия като буфер, намиращ се в зоната за сигурност и като проводник на руските геополитически и икономически интереси.

Очевидно е, че партиите и политиците – проводници на руските геополитически интереси в България не са хомогенни в своите идеи и политически доктрини, освен в предпочитанията си към Русия като най-важен и доминиращ външнополитически фактор. За мен няма съмнение, че това интервю е поръчково. Обзалагам се дори, че е “спуснато” на вестника, който го отпечатва. Знакови за това интервю, встрани от лъжите, които Решетников изговаря, са две неща:

От една страна, очевиден е опитът за дистанциране от комунистическата история на СССР и Русия,  включващ заявка за възраждането на Русия, чрез възраждане на “руското православие” – израз, който сам по себе си е нелеп и несъстоятелен. Това изцяло кореспондира с обсъдената вече идеологическа пропагандна доктрина за духовно родство между Русия и Рим. Има отношение към геополитическата, идеологическата и религиозната доктрина за Москва като “третия Рим” и Русия като „Петата империя“, след Рим, Византия, Руската империя и СССР.

На България в тази доктрина е отредена печална роля – на Задунайска губерния.

В този контекст ще припомня Окупационния фонд за създаване на Руско-дунавска област. Данните, около този исторически факт сочат, че Руско-турската война има за цел разширяването на руската империя и за завладяването на Балканите и България от Русия, а не толкова нашето освобождение.

Друго нещо, което прави впечатление в думите на Решетников, е атаката срещу БСП, Нинова и Шаренкова. Последната е един от най-отявлените ретранслатори на Кремъл в София. Разместването на пластовете в средите на кремълския слугинаж в България е очевиден, но за резултатите все още е твърде рано да се говори.

Не по-малко скандален от съдържанието на интервюто е и фактът, че то се пробутва на читателите с методите на пропагандата. Готов съм да се обзаложа, че не е записвано по класическия начин с диктофон или камера. Най-вероятно не е взето на живо, а е изпратено по имейл, което обяснява калпавия български, с руски словоред и странните глаголни времена, използвани в текста. Дори снимката в него е снимка, която се върти из Интернет доста преди датата на интервюто и най-вероятно е “стандартна”, изпращана при подобни поръчкови публикации.

Това, а и всяко подобно интервю на лица, свързани с руските и съветски тайни служби, трябва да бъдат разглеждани изцяло в контекста на руските имперски интереси.

Всичко това категорично определя така нареченото интервю като класическа хибридна акция.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s