На 28 май 1987 г. 19-годишният пилот от Западна Германия Матиас Руст безпрепятствено навлиза с малък самолет „Чесна“ във въздушно пространство на СССР и каца на Червения площад в Москва. Той е незабавно задържан и не е пуснат до 3 август 1988.

На пристигналите служители от КГБ той заявява, че иска да говори със съветския лидер Михаил Горбачов.

Oбзет от политическите си убеждения и младежкия си ентусиазъм, 19-годишният Матиас Руст има едва 50 часа летателна практика зад гърба си. Германецът обаче успява да прелети през съветската военновъздушна отбрана и да приземи взетия под наем едномоторен самолет „Чесна“ на Червения площад.
След неговия подвиг Горбачов е толкова ядосан, че заявява: „Щом един самолет може необезпокояван да лети над съветска територия и изобщо да не бъде забелязан, това показва колко лошо работи нашата противовъздушна отбрана“. Малко след това моментално са уволнени военният министър, началникът на ВВС и още 300 офицери.
Двадесет и пет години по-късно след каскадата си Руст смята, че историческото му приключение е било „безотговорно.“ Днес той не се интересува толкова от световния мир, колкото от йога и инвестиционно банкиране.
„Бях на 19 тогава и смесицата от политическите ми убеждения и младежкия ми устрем означаваха, че това е единствената ми възможност“, казва Руст пред списание „Щерн“. „От днешна гледна точка всичко е различно. Със сигурност не бих го направил отново и бих сметнал плановете си за нереалистични… беше безотговорно“, казва той.
Навремето Руст е сметнат за луд тинейджър. Той описва полета си като мисия за мир, на която се решава, след като е разочарован от бавния напредък в разговорите за ядрено разоръжаване. Приключението му обаче не е без последици и дава оправдание на Михаил Горбачов да уволни 200 военни, включително и министъра на отбраната, които се противопоставят на реформите му за повече гласност.
В деня на граничаря – 28 май 1987 г., Руст приземява самолета си в центъра на Москва на Червения площад. Той веднага е заобиколен от любопитни минувачи, които го заговарят и искат автографа му. „Помня как една синя лада минаваше покрай мен и шофьорът ме погледна невярващо.“

Цели два часа Руст е необезпокояван от властите, които след това арестуват германеца и конфискуват самолета му. След процес той е осъден на 4 години затвор, но излежава 14 месеца. Руст е освободен по-рано като знак на добра воля от Горбачов към Запада, след като подписва с президента на САЩ Рейгън договор за премахване на атомните оръжия със среден обсег в Европа.
Геройският ореол на Руст бързо изчезва, след като намушква медицинска сестра, която не е отвърнала на чувствата му. Той е осъден на две години и половина в германски затвор. „Причерня ми. Иначе винаги съм бил много миролюбив, неагресивен човек. До днес нямам обяснение защо го направих“, казва Руст пред „Щерн“.

Сега два пъти жененият Руст работи в инвестиционна банка в Цюрих и пътува между Европа и Азия, където се обучава да бъде инструктор по йога.

Годишнината от полета му ще бъде отбелязана с издаване на книга и премиера на филм, заради който той се върна в Москва за първи път от 1987 г., но не успя да присъства на първата прожекция. Въпреки че казва, че не би повторил полета отново, Руст твърди: „Ако не бях го направил, щях да не изпитам и видя много неща. Щях да съм изпуснал нещо. Това беше моят начин.“

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s