Георги Иванов излезе от кома – вече е контактен

images

Първият български космонавт Георги Иванов е изваден от медикаментозна кома, съобщиха от ВМА. Той е контактен и със стабилни показатели, съобщава БГНЕС.

На 22 май Георги Иванов постъпи във ВМА. Първият български космонавт бе поставен в медикаментозна кома и лекарите посочиха още тогава, че ще остане така в следващите 24 до 48 часа. Вечерта преди да постъпи във ВМА, при битов инцидент Иванов е получил травма на раменната става и имал лек удар в главата.

След инцидента не е имал никакъв проблем, чувствал се е добре. „Рано сутринта станал неспокоен, което накарало близките да потърсят лекарска помощ. Нашата първа диагноза е исхимичен мозъчен инсулт, с преходно нарушение на мозъчното кръвообращение, което е било най-вероятно причината и за неговата травма“, каза доц. Одисеева. Тя обясни, че той има сърдечна аритмия, която е предпоставка за такива нарушения в кръвообращението на мозъка. 76-годишният Иванов е генерал-лейтенант от Българската армия, служил е като военен пилот. На 10 април 1979 година той участва в космически полет с кораба „Союз 33“, заедно с руския космонавт Николай Рукавишников. Двамата прекарват в орбита около Земята 1 ден, 23 часа и 1 минута и са принудени да се върнат, тъй като, поради технически проблем, „Союз 33“ не успява да се скачи с орбиталната станция „Салют-6“.

 

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s