Божидар Димитров: Каква Македония, какви 5 лева

Божидар Димитров коментира темата с изказването на Владимир Путин към македонския премиер за това, че славянската писменост произхожда от македонските земи.

Външният министър Екатерина Захариева коментира изявлението на страницата си във Фейсбук. 

„Не може да не ни радва, че вече и държавните глави на други страни си честитят взаимно най-светлия български празник. Това несъмнено е признание за приноса към европейската и световната култура на страната ни, където кирилицата е създадена и откъдето се е разпространила към други страни и народи“, посочва тя.

Публикуваме интервюто на Божидар Димитров без редакторска намеса:

„Помислих, че това е фалшива новина!”, това е заявил в интервю за „Блиц“  Така историка Божидар Димитров.

„Истината е следната – по времето на Кирил и Методий Македония от 200 години е била част от България. Така че – каква Македония, какви пет лева. Няма такова нещо! Това, което знаем като официална руска позиция – руският патриарх  преди три години заяви, че азбука, писменост и християнство Русия е получила от България.

Руският министър на културата Владимир Мединский заяви също при откриване на изложба на Червения площад, че Русия дължи много на България, включително за писменост и християнство.   Руската академия на науките издаде наскоро „История на славянските литератури”.

Там няма македонски раздел. Путин, естествено, знае какво да говори и какво не, може би става въпрос за преиначаване на думите му. Обадиха ми се възмутени хора, видях се с тях и на паметника на българската писменост в Одрин тази сутрин. Вероятно някой се опитва да направи измислен, международен сканадал с фалшиви новини!” .

Други историци също коментираха, че на практика Путин казва истината, заявявайки, че славянската писменост е дошла от македонските земи. Защото по онова време там са живели българи и те са били част от българската територия: „Азбуката идва точно от македонските земи, център на една част от които по онези години е Солун, а останалите са в българското царство чак до Адриатическо море“.

Интервю: „БЛИЦ“

One thought on “Божидар Димитров: Каква Македония, какви 5 лева”

 1. Приятели,
  .
  Странни хора сме това българите…
  От една страна…
  – Единия от двамата лидери на света, направи едно изказване, политически неутрално, при това исторически и географски вярно…, че кирилицата е създадена по земите в които наистина е създадена… И чуваме „вълчи патриотарски вой до небето…“ Какво искаме – да каже, че е писана в България, та да запали война на целите балкани… (…Има едни безработни главорези в Сирия и Ирак и едни „рязани милиарди“, дето само това чакат…)
  .
  От друга страна…
  – Стадо нашенски Идиоти (в медицинския смисъл на думата), които от 20 години упорито позорят българския език с неграмотността си, нанесоха Смъртоносен удар, на същата тази Кирилска азбука, какъвто не можаха да и нанесат за 1 200 години дори най-яростните българофоби и изедници, като издадоха Библията на българския народ, „Под игото“, на „маймуница“… и вместо „вой до небето“…, същите тези патриотари писукат като пиленца със жълти човчици…, за поредното „грантче“ от „Мама Сорос“…
  .
  ПОЗОР…!
  .
  Позор за всички ни, пред светите братя…, официално признати за покровители на България и цяла Европа…!!!
  .

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s