Въпреки дъжда хиляди крещяха „Мафия“ срещу Цацаров и #КОЙ


Хиляди крещяха „Мафия“ и „Оставка“ пред Съдебната палата малко по-рано днес в София. Това е първият протест от подобен мащаб в най-новата история на България, директно срещу главния прокурор Сотир Цацаров и модела #КОЙ. Инициативата на „Правосъдие за всеки“ под надслов „Няма да мълчим“ се превърна в най-многолюдния до момента протест срещу статуквото в съдебната власт, липсата на реформа и срещу отказа от разследване на Сотир Цацаров. Различни оратори обявиха, че именно липсата на съдебна реформа е продуцирала скандали, като #ЦУМгейт, #ЧерепаГейт и #Яневагейт. 

От инициативата „Правосъдие за всеки“ поискаха на свикания при Президента КСНС да бъде поканен председателят на ВКС Лозан Панов, за да бъде обсъден въпросът за нарушението на законови и етични норми на нерегламентираната среща на главния прокурор с бизнесмени в частен офис и допустими ли са подобни контакти. Също така да се обсъди общото състояние на съдебната система и борбата с корупцията вътре в нея и необходимостта от съдебната реформа със структурна промяна в Прокуратурата, за да се ограничи безконтролна власт на главния прокурор.

Изтъкната за пореден път беше необходимостта от създаването на пост зам.- главен прокурор за борба с корупцията, който да е независим в дейността си от главния прокурор. При необходимост именно той би разследвал обвинител номер едно. Намаляването на мандата на главния прокурор и председателите на върховните съдилища от 7 на 5 години също беше видяно, като важна стъпка. 

На протеста присъстваха няколко съдии, сред които и  Методи Лалов. Бившият председател на Софийския районен съд, който освен че е кандидат за член на новия ВСС, е и обект на разследване от страна на инспектората към настоящия ВСС. Чрез своя профил във Facebook, Лалов коментира, че проверката за него е напълно очаквана и в изпълнение инквизиторското разбиране на главния инспектор Теодора Точкова. Съдията съзира реваншистки подход на мнозинството от ВСС, с което той се сблъска фронтално преди месеци. В дисциплинарния състав по преписката срещу Лалов влизат още Димитър Узунов и Галя Георгиева. Двамата са приемани като част от кликата на Сотир Цацаров във ВСС. Лалов обещава, че когато всичко това свърши ще потърси сметка на тези хора.

На протеста присъстваше и Бойко Атанасов, единственият представител на държавното обвинение, който се изправи срещу управленческите методи на Цацаров и поиска ВСС да прекрати мандата му, поради  несправяне със служебните му задължения. 

Протестът беше подкрепен и от Румяна Ченалова. Същата, която потвърди истинността на записите от скандала Яневагейт. Това е първа подобна нейна публична изява. 

След протеста Иво Мирчев заяви: „Въпреки дъжда – над 2000 души пред НС. Показахме, че сме единни в исканията си за истинско правосъдие“.

По публикацията работи Димитър Стоянов

One thought on “Въпреки дъжда хиляди крещяха „Мафия“ срещу Цацаров и #КОЙ”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s