Георги Иванов е стабилен, но все още има опасност за живота му


Космонавтът Георги Иванов бе приет днес в болница. Иванов е взет тази сутрин с линейка от Банкя, където живее и е приет във ВМА.

Лекарите от болницата съобщиха, че Иванов е в стабилно състояние, но не се ангажират да кажат, че опасността за живота му е отминала. В момента е на апаратно дишане и в медикаментозна кома.

Най-вероятно се касае за инсулт, но трябва да минат 24 часа, за да се потвърди и да се прецени колко тежък е. Медиците не рискуват да прогнозират, тъй като е много рано. Към този момент здравословното му състояние е стабилизирано, но животът му не е извън опасност.

Началник на Клиника „Интензивно лечение” към ВМА доц. Евелина Одисеева обясни пред журналисти, че Георги Иванов има сърдечна патология, която е предпоставка за нарушения в кръвообращението на мозъка. По думите й първите образни изследвания не дават обикновено резултат при тази патология и затова образната диагностика ще бъде повторена.

В момента първият български космонавт е в медикаментозен сън и ще остане така в следващите 24 часа, до 48 часа, когато ще бъде направен контролен нов скенер.

Доц. Одисеева допълни, че Георги Иванов е постъпил в коматозно състояние.

По думите й снощи при битов инцидент е получил травма на раменната става и лек удар в главата, но след това се е чувствал добре. Рано сутринта е станал неспокоен, което е накарало близките да потърсят помощ.

Тя добави, че първата им диагноза е исхемичен мозъчен инсулт с преходно нарушение на мозъчното кръвообращение, което е било най-вероятно причината и за неговата травма. Първият български космонавт се е подхлъзнал, паднал е, ударил си е рамото и леко главата. Бил е контактен и адекватен, но просто са минали много часове, след като е настъпил този мозъчен инцидент.

„Моята логика е, че най-вероятно вечерта той е получил едно временно нарушение на мозъчното кръвообращение вследствие на малки микротромбози, които се получават при тази сърдечна патология. След инцидента не е имало никакъв проблем, чувствал се е добре, контактен, адекватен, просто рано сутринта е станал по-объркан. Най-вероятно той е имал леко нарушение на мозъчното кръвообращение, при което е паднал“, допълни тя и уточни, че след 24 часа най-рано ще имат по-категорична позиция.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s