Има страни, където смъртта е ежедневие

На първо място по смъртоносност в света през миналата година е била Сирия, където 50 000 души са се простили с живота си поради гражданската война, съобщи Си Ен Ен.

Докато Сирия, Ирак и Афганистан доминират новинарските емисии, в нарковойната в Мексико през 2016 г. са загинали 23 000 души.

„Това е повече от изненадващо, доколкото жертвите на конфликта в Мексико са от употребата на малки оръжия“, каза Джон Чипман, генерален директор на Международния институт за стратегически изследвания (IISS), който огласи годишния си доклад за въоръжените конфликти.

„Войните в Ирак и Афганистан отнеха през 2016 г. съответно 17 000 и 16 000 живота, въпреки че по смъртоносност те бяха надминати от конфликтите в Мексико и Централна Америка, които получават много по-малко внимание от медиите и международната общност“, каза Анастасия Воронкова, член на екипа на изследването.

Тя допълни, че броят на убийствата в Мексико през 2016 г. е нараснал в 22 от 32-та щата на страната и враждебността между наркокартелите е довела до засилване на насилието. Най-голям е броят на убитите в тези мексикански щати, в които картелите воюват помежду си за контрола на дрогата.

Мексиканските наркокартели взимат годишно между 19 и 29 милиарда долара от продажба на наркотици в САЩ, сочи информация на американското Министерство на вътрешната сигурност. Според Джейкъб Паракилас, заместник-шеф на мозъчния тръст Чатъм хаус, относителната липса на внимание по отношение на кървавата баня в Мексико е, че „това не е война в политическия смисъл на думата. Участниците като цяло не преследват политически цели. Те не се опитват да създадат отцепническа държава. Няма въздушни удари“.

„Освен това се случва от началото на съвременната търговия с дрога в Америките. В този смисъл няма новина. И Мексико е една от най-опасните за журналисти страни в света. Те умишлено биват превръщани в мишена, което потиска способността им да информират за това“.

Според IISS броят на загиналите в света при конфликти е намалял миналата година в сравнение с предишната – от 167 000 на 157 000. Това е второ последователно намаляване в тази мрачна статистика – през 2014 г. жертвите са били 180 000. Намалял е и броят на убитите в Сирия – през 2015 г. е бил 55 000, през 2016 г. – 50 000. Но в Афганистан има увеличаване с 1000 убити в сравнение с 2015 г., а в Ирак – с 4000.

Цивилните страдат от конфликти и също поради неприятния факт, че биват принуждавани да се разселват и да напускат домовете си. Само в Сирия между януари и август 2016 г. 900 000 души са предприели тази стъпка. Вътрешно разселените лица в Ирак са били 234 000 и в Афганистан 260 000.

Цитирано от БГНЕС

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s