Васил Иванов: Моята война не е с персоната на Сарелска, а с цензурата

Васил Иванов е разследващият български журналист и репортер на „Нова Телевизия“, който миналия вторник (18 април) подаде оставката си за напускане на медията след 14-годишна кариера там с мотива – системна цензура от директора на дирекция „Новини и актуални предавания“ Дарина Сарелска. Това сподели той във „Фейсбук“ профила си, веднага след което „Нова телевизия“ застана зад Сарелска и я защити в обвиненията на разследващия репортер в налагане на цензура. Дарина Сарелска оспори всяко едно твърдение на Васил Иванов и заяви, че смята да заведе дело за клевета срещу него.

По-късно „Шоуто на Слави“ не бе излъчено в ефира на Би Ти Ви заради гостуването на репортера.

Екипът на „Шоуто на Слави“ и Васил Иванов дадоха пресконференция по повод спирането на епизода на предаването, в който журналистът говори за налаганата му цензура в Нова ТВ. На пресконференцията беше пресъздадено съдържанието на сваленото предаване, както и записи на разговори между Васил Иванов, Силва Зурлева и Марин Николов.

Васил Иванов бе автор и продуцент на предаването „Разследване“ по „Нова телевизия“. Визитката му в сайта вече не съществува като линк, но там той бе представен и като носител на редица награди, сред които „За свободата и бъдещето на пресата“.

Днес Васил Иванов е във война. Във война с цензурата, а не с личността.

Вижте какво каза той пред „Гласът на младите хора“:

Васил Иванов
Снимка: Личният профил за Васил Иванов във „Фейсбук“

Какво се случва с вас в момента и какво възнамерявате да правите оттук нататък след като напуснахте Нова ТВ заради цензура?

Първото, което трябва да направя, е да изчакам да ми изтече предизвестието за напускане по мое желание на Нова ТВ, междувременно съм в болничен, тъй като вдигнах високо кръвно. След като приключа взаимоотношенията си с Нова мисля да започна работа и най-вероятно ще приема предложението на Слави Трифонов, който ме покани на работа в неговата медия. Имам предложение и от Сашо Диков в неговата телевизия, но мисля да приема предложението на Слави Трифонов.

Защо обмисляте да приемете предложението на Слави Трифонов?

Защото той беше единственият човек, който застана зад мен, когато всички мълчаха.

Можете ли да коментирате темата със Сашо Дончев и скандалите около него?

Нямам никаква представа, защото покрай моите проблеми, не успях да се запозная конкретно със случая. Вероятно става дума за пари и влияние.

Появиха се твърдения, че Делян Пеевски стои зад това, което започнахте – как ще коментирате това?

Ще коментирам с телефона си и с имейла си, мога да покажа и снимки, ако искате, на моите СМС-и към г-жа Силва Зурлева от борда на директорите на Нова ТВ, на които СМС-и ясно пише от коя дата съм писал, че Дарина Сарелска ме цензурира, и че ще напусна работа. Едните са от ноември месец миналата година, а другите са от този януари.

На 23 януари аз пиша на Силва Зурлева: Дарина Сарелска ми създава страшни проблеми, непрекъснато ми отхвърля материали, по които работя и хабя време. После ми казва “Нямаш материали”.  Поне 10 случая имам за 4 месеца, а материалите са супер“.

А тя ми отговори: “Не бързай да напускаш, моля те. Да го обмислиш много внимателно”.

След което нищо не се случи, а това беше преди 3 месеца. Имам имейли още от есента на миналата година, че ще си подам оставката. Тези неща са от преди 3-4 месеца още.

За продажбата на Нова ТВ се чу сега точно преди Великден, така че тези твърдения са толкова смешни и несъстоятелни, че просто не е истина.

Всички колеги знаят за какво става въпрос и защо се махам, и тези, които се опитаха да излъжат, че няма цензура, аз ги бях записал предварително точно с цел, ако се изкажат, че не е така  – тогава да ги пусна. Аз се бях застраховал, защото знам за какви хора става въпрос.

Ако ги нямах тези записи, сега щях да бъда лъжецът Васил.

Нека само да припомня, че след като си пуснах във “Фейсбук” съобщение, че напускам Нова ТВ, защото има цензура, налагана от Дарина Сарелска и довечера ще участвам в „Шоуто на Слави“ , Генка Шикерова, Марин Николов и Антон Събев написаха, че няма цензура, не е оказана цензура, никой нищо не е ни е забранявал и т.н.

След това аз се обади на тези хора и ги попитах: Защо лъжете, след като и вие сте се оплаквали за ваши спрени материали, особено с Марин Николов – как може такова нещо? Отговорът беше: “Ами, не искам да напусна работа”, “Не искам да се махна от телевизията”, “Това си е твоя война”.

Има дори свидетели от нюзрума в Нова ТВ, които казват, че Сарелска ги е събрала и им е казала, че трябва да напишат опровержения във “Фейсбук” с цел предаването да не пострада имиджово – това не отричат, че им го е казала.

Моята война не е с тази персона. Моята война е с цензурата.

Вие казвате, че са цензурирали ваши разследвания. Можете ли да споделите няколко от темите, които ви спряха?

Вижте, аз случаите нарочно не ги казвам. Може би щях да звуча много по-силно, ако бях казал точно, за кои разследвания става въпрос, но аз точно случаите, които са супер интересни, няма да ги разкрия, защото в момента, в който отида в друго предаване – ще си ги пусна там. Ако сега кажа кои са случаите, нали се сещате, че разни кметове и конкретните хора, които съм работил, ще се усетят и ще се скрият.

Нали разбирате за какво става въпрос?

Например, имам случай за корупция при еди кой си кмет, аз ако го кажа, в следващия момент този кмет ще покрие всички документи и отпада моментът на изненадата. Всичките ми разследвания бяха на ниво до половина разследвани. Използвали сме скрити камери, много документи, и оставаше само реализация и финални интервюта. Така че няма как да ги кажа тези конкретни неща.

Само един пример ще дам: разследването беше за един действащ съдия, който застана с лицето си и заяви каква корупция има в неговия съд, какви схеми се правят, кой е виновен и кой не взима мерки. Говорим за много голям съд и действащ съдия.

Разказва за това как той пише съдебни решения, после шефката му отива, взима ги, макар че делото е разпределено при него от системата, решенията му се пренаписват в полза на частни фирми, и му се връщат. Това беше последният случай, когато тръгнахме да снимаме, но ми казаха “Не, няма да го снимаш” и аз в този момент казах, че повече не може така, и казах истината.

Между другото този конкретен случай ще го пуснем в „Шоуто на Слави“ тези дни.

Няколко думи за журналистиката в България?

Цензурата в страната е страшна, до преди 2-3 години нямаше никаква цензура.  След появата на това лице (бел. ред. Дарина Сарелска), не знам за това ли я докараха в телевизията, но там цензурата е на лице. Факт е, че не пуснаха и „Шоуто на Слави“, заради това, че аз ще кажа за цензурата в Нова ТВ.

Нормално е конкурентите да викат “Ура!”, когато конкурентът нещо го закъса, а те спират предаването с обяснението, че аз съм показал записи, а имейлът до Слави Трифонов е 10 минути преди записа на предаването, че го спират, а аргументът им, е че съм имал незаконни записи.

Първо, че в БТВ пускат незаконни записи като снимат разни неморални, неетични хора, детски градини и прочие – те пускат такива записи, скрити камери. Второ, те откъде ще знаят, че аз ги имам тези записи 10 минути преди началото на записа на предаването? Но понеже аз исках да говоря по темата срещу Нова ТВ за цензурата, просто спряха предаването му. Това е истината. Най-смешното е, че аз нито знам кой ще купува телевизията, нито ме интересува.

Нещата около моя случай са лесно проверими, аз съм предоставил информацията публично.

Нивото на медиите е под всякакво ниво, то дори няма ниво. На мен ми писна да съм такъв журналист като всички останали. Аз не съм станал журналист, за да се подписвам под ведомостта журналист, а заради други ценности. Сега знам, че работа едва ли ще си намеря работа след това, защото мога да си издъня далаверите на работодателя. Но така си прецених да ми е чиста съвестта. Освен това толкова години съм работил без никой да ме цензурира – изведнъж ще дойде някой и ще ми забрани да работя по кметове и по обществени поръчки.

Смятате ли, че е неморално пускането на записи с колеги?

Вижте, тази същата Дарина Сарелска, две седмици преди аз да си подам молбата за напускане, одобри закупуването на скрити камери за телевизията на стойност 12 хиляди лева. Тези камери се дават на разни хора, които снимат други хора, за неморално поведение и прочие. И пак казвам, аз съм записал моите очевидно неморални колеги, които излъгаха. Те написаха, че няма цензура, а в същото време какво се чува в записите? Чува се точно обратното. Аз съм записал неморални хора, и то хора, които оформят общественото мнение. Горе-долу от 1 млн. човека се гледа Нова ТВ, следователно те заблуждават 1 млн. човека. И аз предпочитам аз да съм престъпник за това, че съм записал Нова ТВ и другите репортери – да, записал съм го, защото ми е важно държавата, в която ще ми растат децата, да се оправи поне малко. А не някакви боклуци да ми стоят някъде и да манипулират 1 млн. човека.

Показвам го статистически: аз имам 15 кмета, снимани преди местните избори 2015 година. След тези избори, които само ГЕРБ спечелиха, имам само един кмет сниман при това не за далавера, а за това, че е накарал петима човека да му ремонтират магазина. Имаме един кмет и една обществена поръчка след нейната заповед срещу 15 кмета. Може да се види и в архивите на телевизията, а това статистически  потвърждава и казаното от мен, че 2-3 месеца след местните избори през 2015 г. ми каза да спрем да снимаме кметове и обществени поръчки – пусна ни забрана. Това потвърждават и двамата колеги от екипа, които бяха на оперативката. Тук не говорим за един път, а за няколко, защото ние продължавахме да предлагаме, а тя ни каза поръчки и кметове няма – не ги бараме.

От 5 дни призовавам шефката на новините и актуални предавания в Нова ТВ да се явим на полиграф. Къде ли не я призовавах, но отказва. Да видим аз взел ли съм една стотинка, една поръчка изпълнил ли съм в някое поръчково предаване. Тя да обясни – предавала ли е информация за хода разследването на кмета на Неделино чрез посредник, своя девер-депутат. Затова ходихме 12 пъти и се чудихме кой ни издава –  мислихме, че едни хора ни издават, и ги изключихме от екипа, обвинихме невиновни хора. Чак после разбрах какво става. Да каже първо – тя предавала ли е информация на кмета, който ние разследваме за хода на нашето разследване, и второ да каже – кога аз съм носил папки на ДАНС, милиционерски папки със СРС-та и прочие.

Тази жена си позволи да твърди, че тя не е правила с девер си интервюта, цитирам ѝ думите, а аз с моя кум съм правил. Тя твърди, че моят кум е бившият главен секретар на МВР – Георги Костов. Моят кум се казва Станислав Богоев и работи на автомивка в квартал Борово, на булевард Бъкстон – там можете да отидете да го снимате, ако искате. Тази жена разпространява публично пълни лъжи, фалшиви новини. Същият този Георги Костов, за когото говорим, беше главен секретар приятел ми е от 20 години и нито едно интервю не си позволих да направя с него докато беше главен секретар, точно по морални и етични съображения. Те ме молеха непрекъснато – кажи му да се включи в сутрешния блок като има някаква тема, аз му звъня, моля го, той не искаше за Нова ТВ, защото “Господари на ефира” пускаха материали за подкупни ченгета и мислеше, че ще го атакува Нова ТВ. Нямам нито едно интервю с него в архива на Нова ТВ докато той е главен секретар.

Твърди се, че вие искате да влизате и в политиката – това така ли е?

Аз ще влизам в политиката? В политиката нямам никакво намерение да влизам. Ще започна работа в предаването “Шоуто на Слави” или при Сашо Диков, по-скоро при “Шоуто на Слави”.

Аз съм имал предложения два или три пъти да ме канят за кандидат-депутат от различни партии и не съм приемал – ако съм искал да вляза в политиката, досега да съм го направил.

Интервю на Веселин Диманов

One thought on “Васил Иванов: Моята война не е с персоната на Сарелска, а с цензурата”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s