Васил Иванов срещу Нова Телевизия (ОБЗОР)

Журналисти от Нова телевизия се обявиха срещу бившия си вече колега Васил Иванов, който днес, заедно със Слави Трифонов, изнесе данни за конфликт на интереси и прикрита корупция за колежката им Дарина Сарелска.

Припомняме, че снощи предаването „Шоуто на Слави“ с участието на разследващия журналист Васил Иванов, който напусна Нова тв, не бе излъчено.

Вместо това БТВ пусна запис на старо предаване от шоуто. „Планираният за днес епизод няма да бъде излъчен, поради несъответствие със стандартите за тв съдържание.“ Този надпис се появи по време на повторението на старото шоу.

Екипът на шоуто заяви, че ще даде пресконференция, на която ще излъчи предаването с участието на журналиста.

Днес след края на пресконференцията, водещата на сутрешния блок на Нова телевизия Анна Цолова написа на страницата си във „Фейсбук“: „Гнус, нечистоплътност, дъно, мръсно, подмяна! Нямам думи! Василе, не мога да повярвам какъв човек си?“, написа тя във Фейсбук.

Разследващият журналист разказа днес за конфликта си с бившата си пряка шефка в Нова телевизия Дарина Сарелска. Проблемите им започнали през 2015-та г. след местните избори, когато тя му забранила вече да излъчва репортажи със селски кметове и обществени поръчки.

Остър коментар за васко Иванов написа и Генка Шикерова: „ДЪНОТО!!! Мислех си, че просто обичаш да ровиш мръсотията. Мръсотията е част от теб!

Валерия Чанкова, която е продуцент на сутрешния блок на Нова тв, пък написа, че тезата на Иванов за цензура са лъжа, защото един от репортажите му за обществени поръчки бил излъчен в ефира на Нова 37 пъти! „Подмяна! Васил Иванов, колко пъти в ефира на Нова беше излъчено разследването за кмета, за което Дарина Сарелска е „издавала“ информация?! 37 пъти, Василе! Многократно в емисиите и в сутрешните блокове. Излъчените разследвания – твои и на Марин Николов срещу кметове са десетки, повечето срещу ГЕРБ. С каква съвест лъжеш за човек, който толерантно дълго време изчака да се справиш с личните си проблеми? А колко е гнусно да записваш колеги, които видимо поддържат разговор с теб, и да вкарваш думите им в сценария си. На Кой ли му е удобно?“

Марин Николов, чиито разговори с Васил Иванов бяха излъчени на днешната пресконеференция, също реагира остро: „Васил Иванов добре знае, че в личните ни разговори с него десетократно съм му казал, че по отношение на себе си не виждам цензура в Нова. И многократно съм му казвал, че не съм видял забрана да снимаме обществени поръчки, а само мнение на продуцента, че напоследък не са ѝ интересни. Повтарял съм му десетки пъти, че това не е достатъчно да кажа, че срещу мен е имало цензура. На фона на всичките силни репортажи за обществени поръчки, които сме правили, не съм готов да твърдя това. Ако към Васил е имало цензура, аз съм изразил съпричастност в лични разговори между нас, но подчертавам, нямам ясни доказателства за това и не мога да заема публична позиция за нещо, в което не съм сигурен. Казах ти го и на теб в десетките ни разговори, Василе. И това го знаеш. Не ме интересуват записите ти, пускай каквото искаш!“

Пресконференцията коментира и Миролюба Бенатова: „Васил Иванов не даде доказателства, че директорът на новините в Нова тв Дарина Сарелска, е изнасяла информация на кмета на Неделино, докато той го разследва. Каза, че в ДАНС са му дали бележка, че Сарелска е къртица, защото е роднина на областния управител от ГЕРБ и е изнасяла на кмета в телефонни разговори информация за хода на разследването. За това твърдение, Васил не приведе доказателства – звук, картина, спрян материал. Факт, неоспорим и видим е, че разследването е излъчено, а части от него – над 37 пъти в различни предавания на Нова ТВ, под ръководството на Сарелска. Бележка, подхвърлена в ДАНС, нарочване на Сарелска, заради роднинство с депутат от ГЕРБ, е манипулативно, но не и истинно.

Телефонните записи от лични разговори на Васил с Марин Николов, Антон Събев и Силва Зурлева, са предимно със съдържание, в което Васил Иванов твърди, че е цензуриран, а от другата страна се чува- „аха“ или „да“. Запис с Дарина Сарелска не е излъчен. Силва Зурлева потвърждава в този разговор, че на среща в ДАНС, прокурорка /име не се споменава/, е подала бележка с името на Сарелска. Каква е била тази среща в ДАНС, не става ясно. Окончателен разговор за последната идея на Васил, за интервю със съдия от Хасково, не е проведен със Сарелска. Дотук това са просто факти. Колеги, зрители и читатели, нека се концентрираме върху доказателствата“.

Бившият колега на Васил Иванов – Димитър Стоянов пише: „Много смел мъж е Васил Иванов. Откакто го познавам все с храброст изпъква. Преди трябваше да ходя на снимки вместо него, като го дострашеше. Справка – случая на Пенгезов. Сега ме е блокирал, защото го е страх от това, което зная. Което е вършил пред мен. Той спираше или се опитваше да спира разследвания, които не изнасяха на силните на деня. И случаите са ясни, и свидетелите. Жалка картинка е това момче в моите очи.“

Петьо П. Блъсков: Браво, Василе, железарка си!

Нери Терзиева: Очаквайте и отговора на Дарина Сарелска, шеф на новините и актуалните предавания в Нова, по всички правила на професията.

Към момента изнесените скандални данни единствено не бяха коментирани от Дарина Сарелска.  Последният постнат линк в профила ѝ е от сайта на Нова тв. Въпреки това потребители публикуват мнения за конфлекта ѝ с Васил Иванов под материала за нападението над двамата журналисти на магистрала „Тракия“. Коментарите обаче бяха изтривани на минутата.

Нова Телевизия публикуваха своето становище: Високите стандарти и изисквания към работата са гаранция за качество и не могат да бъдат определяни като цензура. Съжаляваме, че Васил Иванов избира да интерпретира така несъгласието си с тoзи процес и използва доверието, което има в обществото, за да урони престижа на работодателя си.

За професионалните разминавания между утвърдените от Нова Броудкастинг Груп стандарти говори и фактът, че дори и в последната си медийна изява, Васил разпространи записи на лични телефонни разговори на наши колеги, направени без знанието им, което прекрачва границата на закона, добрите журналистически практики и професионалната етика.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s