Обвинителният акт срещу българските гранични полицаи, които са обвинени в убийство на турски бракониер, не са придружени с доказателства, съобщава OFFnews, позовавайки се на адвокатът на трима от полицаите Росен Кожухаров.

В Районния съд в Бургас днес се проведе заседание по изпълнението на съдебната поръчка от Турция по предявяване на обвинителния акт.

„Заявихме, че по делото няма приложени доказателства, въз основа на които са обвинени четиримата и при това положение те нямат как да дадат обяснения. Отделно считаме, че има неясноти по обвинението, които нас ни затрудняват“, обясни адвокат пред OFFnews Кожухаров.

Българите нямат призовки да се явят на процеса в Турция. Оттук нататък всичко е в ръцете на турските власти. Българският съд е приел, че съдебната поръчка е изпълнена.

Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов са обвинени от турските власти в непредумишлено убийство на бракониер. Случаят е от 17 април 2008 година, когато при сблъсък с турски бракониери в български териториални води на Черно море, граничният полицай Цонков произвел изстрел със служебното си оръжие и ранил смъртоносно един от рибарите.

Заедно с двамата свои колеги полицаят е трябвало да задържи нарушителите, които обаче оказали съпротива. Стигнало се до ръкопашна схватка, при която единият от турските граждани опитал да избие оръжието от ръката на Цонков. При падането на двамата оръжието на полицая гръмнало веднъж и изстрелът се оказал фатален. У нас срещу Михаил Цонков бе повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост. След края на разследването Сливенската военна прокуратура прекрати производството. Решението ѝ бе обжалвано, но потвърдено от две съдебни инстанции.

Паралелно разследване, което тече и в Турция, приключи с обвинителен акт срещу българите. Той е 40 страници, а всеки един от граничарите е обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост, нанасяне на телесна повреда по непредпазливост и нанасяне на неимуществени вреди.

Според европейската конвенция, по която Турция е страна, България не е задължена да предаде обвиняемите.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s