Не трябва да забравяме с кого си имаме работа

„Ние трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа“ – това е заключението на дипломатически доклад посветен на Бойко Борисов, изпратен от посланик Байърли на 9 май 2006 година, публикуван и разсекретен в медиите през 2011 година.

Бойко Методиев Борисов е роден в Банкя, завършил Висшата специална школа на МВР със специалност – „Противопожарна техника и безопасност“, бивш Главен секретар на МВР и кмет на гр. София.

Два пъти е заемал поста министър-председател, а в момента се точи за трети пореден – така се оформя картината, след предварителните разговори, които ГЕРБ и Обединените патриоти проведоха на първата си официална среща преди няколко дни.

Наистина ли Бойко Борисов е феномен в българската политика или избирателите са неинформирани, глупави и слепи?

В последните години бяха публикувани два доклада и много разследвания на български и западни журналисти за криминалното минало на Бойко Борисов, но колкото и различни да са авторите, и изнесаната информация, наблюдаваме едни феномен – повечето българи са продължават да харесват един „борец“ срещу престъпността, който непрекъснато се хвали с постиженията си, че залавя престъпници, а всъщност не го прави.

На последните парламентарни избори партията на Борисов спечели доверието на 33,54 % от българите, което напратиката означава само едно – Борисов е феномен на политическата сцена в България, а криминалното му минало няма никакво значение за българите.

Именно това е причината да публикувам отново един от докладите озаглавен „Мръсотията“, които именно Борисов коментира с думите „Не чета Уикилийкс… Не чета жълта преса“.

Въпросната грама на Джон Байърли от 2006 г. е интересна и до днес, защото тя е една от малкото в масива от 978 доклада от София, прегледани и одобрени едновременно от политическия съветник, военния съветник и съветника по сигурността на американското посолство, както и от посланик Байърли. Всички тези атрибути я превръщат в неоспорим и фундаментален документ, който разкрива образа на българския премиер в очите на водещата държава в света.

„Амфетамини, пране на пари в банката на Цветелина Бориславова (бел.ред. бившата приятелка на Борисов), връзки с мафията и скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл.

Пълният текст на грамата, беше разпространен от сайта “Биволъ”, който е официален партньор на “Уикилийкс” (виж тук оригинала на английски). 

„Мръсотията“

„Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Информацията от SIMO е в потвърждение на тези обвинения. Смята се, че Борисов е използвал поста си, като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните транзакции на самия Борисов. Говори се, че Борисов има сериозни връзки с някои фигури от мафията, включително с Младен Михалев (наричан още Маджо), и с неговия бивш партньор от организираната престъпност Румен Николов (наричан още „Пашата“).

Борисов поддържа тесни финансови и политически връзки с директора на „Лукойл България“ Валентин Златев, изключително влиятелен политически брокер и политически кукловод. Лоялността му (и неговата уязвимост) към Златев, играят голяма роля в процеса на взимане на политически решения на Бойко Борисов. Кметът ангажира „Лукойл“ в множество публично-частни партньорства, откакто е на власт: Лукойл се ангажира да дари асфалт за поправката на столичните улици, да се грижи за паметника на съветската армия и да финансира жилищно строителство за малоимотните. Като насрещен жест, Борисов съдейства за предоставяне на общинска земя за изграждане на нови бензиностанции на Лукойл. Въпреки че сделката изглежда танто-за-танто, публичните договорки на Борисов с „Лукойл“ са само една страна на неговите много по-дълбоки и по-широки бизнес взаимоотношения със Златев, информация за които получихме по други канали.

В други дипломатически доклади, подписани от Байърли и посланик Нанси Макълдауни Борисов е квалифициран като „бабаит, изтупан в Армани“ и неизменно се припомня тъмното му минало.

Егото на Борисов може да е най-силния ни лост за влияние върху него – той жадува за международно внимание и особено цени одобрението на САЩ. Ние трябва да продължим да вървим по тънката линия между това, да бъдем експлоатирани от пропагандистката машина на Борисов или да отблъснем един изключително популярен и видимо проамерикански политик, който вероятно ще бъде следващият български лидер. С други думи, ние трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа“.

Според друг доклад от Швейцария, посветен на криминалното минало на Бойко Борисов се твърди, че в България има три основни криминални „групировки“ за които се предполага, че се радват на протекцията на Бойко Борисов. Тези криминални групи са познати като ВИС, СИК, и ТИМ.

В доклада могат да се идентифицират два тома с няколко големи раздела. Първият том съдържа аналитични справки за Бойко Борисов и Цветелина Бориславова (12 страници от 17), справка за „престъпната група“ ИПОН (5 страници) и справка за поръчковите убийства в България за периода 2001-2005 когато Борисов е главен секретар на МВР (5 страници). В приложение от 26 страници са дадени извадки от Булстат за всички фирми и лица, споменати в документите.

 Ето за такъв човек гласувахте. 

 

One thought on “Не трябва да забравяме с кого си имаме работа”

  1. Феноменът е описан от двама велики класици: Молиер чрез
    Тартюф и Гогол – Хлестаков…

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s