На 10 декември 2016 година, в 5,37 ч. на жп гара Хитрино дерайлира част от товарен влак на превозвача „Булмаркет“.

В този далечен от София регион 22 цистерни с пропилен и 4 с пропан-бутан от товарна влакова композиция се преобърнаха, газът се възпламени и буквално взриви живота на всички в малкото населено място.

CzV4JTVXEAUfE2C-678x381

В последвалите експлозия и пожар загиват 7 души, ранени са 29, а над 20 къщи и постройки са разрушени.

12 декември бе обявен за ден на национален траур в България.

Отвориха се много дарителски сметки.

Родните талибани (представителите на властта) се втурнаха към мястото на инцидента, защото там вече бяха пристигнали „журналистите“.

Сензацията беше на лице, а това е в основата на българската журналистическа етпика. Имаше смърт, хората бяша изплашени, имаше сълзи, а това засилва ефекта на търсената сензация, от която се храним ние журналята.

Обвиниха веднага машинистите, че дерайлиралият влак в Хитрино се е движел с превишена скорост. 

0000230159-article3

Експерти мигновенно се набутаха пред камерите, за да ни обясняват, че най-вероятно влаковата композиция е била правилно съставена, а цистерните са били в много добро състояние, затова въпреки огъня са останали непокътнати. Локомотивите също са били в движение.

Но същите тези експерти не отговориха на следните въпроси: Как е възможно превозвач на опасен товар с потенциал на подвижна бомба, способна да разруши село, да се застрахова за щети към трети лица на обща стойност половин милион лева?

Кой е истинския собственик на „Булмаркет ДМ“?

Станко Станков, ли е собственик на фирмата с цистерните, които се взривиха в Хитрино. Той твърди, че е собственик на кипърската офшорка, която е собственик на „Вектра консулт“, притежаваща 60% от капитала на „Булмаркет ДМ“. Станков притежава официално останалите 40%.

Или собственик е Георгиус Георгиу, който пък е тясно свързан със собствениците на ПИБ – Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. 

Тъй като години наред като собственик, вземащ решения за фирмата и подаващ годишни финансови отчети пред Агенцията по вписванията, се е подписвал именно той, разкриват от „Биволъ“ в серия от публикации.

Пред в. „Капитал“ Станков, заяви: „не се познавам с лицето Георгиус Георгиу, нито ми е известно какъв бизнес и на каква стойност има в България. Нямам бизнес отношения с него“.

Все още не е ясно при какви обстоятелства пострадалите ще получат обещетения и дали изобщо ще получат. Ето защо изясняването на собствеността на фирмата, чийто влак се взриви и причини огромна трагедия в Хитрино не е маловажен въпрос. Жертвите трябва да получат обезщетения и трябва да е ясно кой носи отговорност за случилото се.

Днес, 112 дни след тежката трагедия в това малко населено място, където предимно живее турско население, вече няма журналисти, талибаните се върнаха на жълтите павета, но по лицата на хората, които загубиха свой близки, все още се вижда болката, очите им вечер се пълнят със сълзи.

След тази „сензация“, все още няма наказани – справедливостта не е възтържествувала, а аз ви питам мъртвите ли трябва да възкръснат, че да ни отворят очите, за да прогледнем?

Автор: Веселин Диманов

 

 

Advertisements

2 thoughts on “Хитрино: Mъртвите ли ще трябва да отворят очите на живите?

  1. Според мен Бовл и още няколко медии са виновни за това днес да няма виновни. Вместо да насочат общественото внимание към сериозните проблеми в БДЖ довели до трагичния инцидент, те започнаха да търсят евтини сензации и да налагат на обществото, че не е важно защо се е случила катастрофата, а кой е собственик на фирмата. Многократно Станков обясняваше, че офшорката е негова и показваше документи, но не. Именно заради целият този фарс, който се сътвори се измести сериозната тема за качеството на БДЖ линиите и за това, че са опоскани стотици милиони левове за ремонти, които са направени фиктивно. Коя медия каза нещо за това? Коя медия натисна БДЖ или Правителството?

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s