За жените в политиката – говори Елена Хаджигенова

Елена Николова Хаджигенова е кандидат за народен представител в избирателен район 24 в София от квототата ПП ДЕОС, коалиционен партньр на движение „Да, България“. 

17198413_2058767254349913_205427316_n

Потърсихме я за коментар по темата – имат ли място жените в политиката и как тя вижда себе на политическата сцена.

Г-жо Хаджигенова, разкажете ни малко повече за вас.

Омъжена съм и съм щастлива вече толкова години да имам до себе си най-прекрасния човек, който ми е дал толкова много. Имам  3-ма уникални сина, които ми дават любовта, която смятам, че ме изгради като по-добър човек и силата – силата да бъда себе си! Силата да стана и да продължа борбата си винаги и при всяка ситуация!

Държа много на семейството си – сестра ми, племенниците ми, зет ми, баща ми. Изключително много държа и на близките си приятели и веднъж приема ли някой за свой приятел, това е за мен е много повече от дума.

Активен и последователен гражданин съм с твърда позиция и принципи, които не променям с годините.

Имам блог, в който опитвам да помагам на родителите като мен в това да бъдем по-добри и най-вече да направим децата си по-добри, по-човечни и да им дадем крилете, на които да полетят, когато моментът настъпи. Част от статиите ми често намират място в списания за родители, което ми носи радост и надежда наистина да успеем да бъдем по-добри с децата си, защото те заслужават нашата обич, нашата добрина и човечност.

Смятам себе си за артист и обичам времето, прекарано с цветовете, обожавам книгите и винаги намирам време за тях. Харесвам хубавата музика, срещите с приятели ме зареждат и ми носят неповторими емоции. Обичам спорта и се радвам, когато срещна съмишленици, като се опитвам да ангажирам повече деца в идеята да посвещават времето си на занимания в залите, по басейните и по стадионите.

Имам магистърска степен от Технически университет София със специалност „Електронна техника и микроелектроника“, както и второ висше образование със специалност „Банки и финансов мениджмънт“, имам над 25 години трудов стаж, както и сериозна експертиза в областта на Телекомуникациите. В момента съм докторант в Техническия университет и в последните години делника ми е посветен повече от всякога на темата Образование.

Кое е нещото, което ви мотивира да се включите в битката за следващия парламент?

Мотивира ме мечтата ми!

Мечтата ми България наистина да бъде силата, която е била в древни времена! Мечтата ми за ново възрожденско движение и дух, далеч от псевдопатриотизма, ксенофобията и национализма, насаждани умишлено напоследък.

Мечтата ми е в България законът да бъде над всички и над всичко! Редът да се спазва, независимо от мястото на човека в обществото и от неговото материално състояние, обществен статут и временно или постоянно заемани длъжности. Бих се борила за това да сложим прът в колелото на корупцията, която като бурен е пуснала корени навсякъде в обществения ни живот, като се започне от приема в детските градини и се стигне до най-високите нива на бизнес сделките и интересите. Мечтата ми е не връзките и подкупите, а знанията и уменията да са решаващи за развитието на всеки човек и на всеки бизнес.

Мотивира ме желанието ми да се даде шанс за развитие на малкия и среден бизнес, наред с високите технологии, ИТ, и новите шансове за промишленото производство, което беше буквално унищожено. Бих се застъпвала за връщане на традицията да обработваме плодородните си земи и да печелим от земеделие, от туризъм, от услуги. Бих работила, за да може повече млади наши сънародници да изберат да живеят в България, вместо да заминават далеч от нас. Бих се борила за това родителите ни да имат спокойни и достойни старини, обградени с обич, уважение и достойнство, което са заслужили.

Мечтая да съхраним природата си и да оставим това прекрасно кътче земя, още по-чисто и красиво за идните българи.

Една от основните ми цели би била също така защита на свободата на словото и това да имаме гарантирано свободни и смислени медии, в които вие с колегите си да работите по съвест.

Личната ми кауза обаче, заради която приех да бъда номинирана за народен представител, е развитието на Образованието и грижата за децата! Грижата за всяко дете – за децата в риск, за децата в неравностойно положение.

Мечтая от бъдещото българско училище да излизат млади хора, които могат да мислят, които знаят как и къде да търсят и намират информация, които знаят как да работят с нея, и които знаят как да постигат целите си, както и да са истински конкурентни на връстниците си, независимо от коя част на света са те.

Имат ли място жените в политиката и къде е то?

След годините на „развития социализъм“, в които ластикът на равноправието между половете, изкуствено насаждан и уродливо изместван към удобни за управляващите позиции, беше опънат до скъсване, сега сме свидетели на неговото рязко връщане към едва ли не разбиранията от 19 век, които отреждаха на българката мястото до печката и не ѝ дават нищо друго в ръка освен кука за плетене и черпак.

Останах изумена от срещите с част от потенциалните си избиратели, в които един значителен брой мъже, при това млади, на възраст между 35 и 45 години, изказваха мнение, че проблемите на жените са измислени, че е редно те да получават по-ниско заплащане и да не достигат до такива висини на развитие, както мъжете си колеги, тъй като имали мисия да отглеждат децата си и да се грижат за дома си.

След първите два-три такива разговора се чувствах общо взето като героиня от скрита камера и вярвах, че това е случайно или просто съм попаднала на грешните хора. След това обаче се върнах към ситуацията в бизнеса от преди 3-4 години, особено в бранша, в който работех, където поради стагнацията в последните години, бяха съкратени мнозина от колегите ми със стаж от 15-20 години, като повече от 80% бяха жени. Лично аз при подобна ситуация получих следното обяснение на въпроса защо точно аз съм избраната – „Ами, все пак ти имаш мъж и той ще те издържа“, както се сещате, не стана дума за професионалните ми качества. Това беше опорната точка при избора между колегата мъж и колегата жена!

В политиката ситуацията е до голяма степен сходна. И в този  аспект мястото на жените по принцип е въпрос на борба и на постепенно доказване на качества, на експертност и на възможност да допринасят поне колкото мъжете, ако не и двойно повече, за да бъдат приети за равни. На съвременната ни политическата сцена това е доста очевидно като тенденция.

В някои от партиите явно все пак работят върху баланс на половете като присъствие и като отразяване на обществените тенденции за равенство между половете.

Покрай изборите ми попадна следната графика, която илюстрира добре какво е женското присъствие в политическите партии и особено какво е присъствието на жените, като водачи листи в предстоящите избори:

 

От графиката и от детайлната информация, която можете да разгледате и сами от падащото меню под нея, много ясно се вижда тенденцията за разделението между половете в партийното представителство.

С изключение на новосформираната партия „Воля“ и донякъде на ГЕРБ, които умело използват жените в управлението, всички останали твърдо залагат на доминиран от мъжете като представители парламент.

Какво би спечелил един бъдещ парламент от повече жени в него?

Много!

Жените са много по-диалогични, много по-склонни да приемат и да направят компромис в името на обща цел, жените като цяло са и доста по-дипломатични и склонни да търсят баланс между позициите, от мъжете. Жените са принудени да бъдат на много по-високо експертно ниво във всяка една област, за да бъдат приети за равни на мъжете, което само по себе си е гаранция за техните професионални качества и за възможностите им да ги инвестират в общото развитие.

Много показателен е фактът, че партийни структури като „Обединени Патриоти“, „РБ-Глас Народен“ и ДОСТ, които залагат на по-крайни и твърди възгледи, на по-дискриминативни позиции към обществото, като цяло имат и най-малко жени водачи на листи, като при „Патриотите“ това е буквално очеизваждащо – само 1 жена.

Смятам, че повече жени в политиката изобщо биха били гаранции за повече и по-умерен диалог, за повече и по-сериозна мисъл за основните ценности на държавата, тъй като жените освен прагматика и сериозни знания, влагат и нужната доза емоции и личен ангажимент за постигане на целите си.

Жените много по-трудно дават обещания, но в повечето случаи са доста по-ангажирани с изпълнението им.

Смятам, че и в бизнеса, и в политиката би трябвало да се възстанови стремежът към равнопоставеност на половете и към шанса да има по възможност баланс.

Интервю на Веселин Диманов

One thought on “За жените в политиката – говори Елена Хаджигенова”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s