Настани ли се мафията в националните паркове? – разговор с Тома Белев

Със сигурност има бизнес, който се е специализирал в управлението на природните ресурси – собственост на държавата и общините. Днес след процесите на масова и касова приватизацията и заменки, в държавата останаха малко ресурси. На първо място това са националните паркове и резерватите, останаха около 75% от горите, дивеча, пътища и част от енергетика – това заяви Тома Белев в интервю за „Гласът на младите хора“.

Потърсихме го за коментар относно събитията около Национален парк „Пирин“ и организираните протести срещу решението на министър Костова, че няма нужда от екологична оценка за проекта за нов план за управление на националния парк.

people-of-sofia
Снимка: People of Sofia

Какво се случва в парк “Пирин” и можем ли разкажем още веднъж защо се стигна до тези протести, и до това вълнение?

В настоящия момент новините около парк “Пирин” са две. На 1 март беше издадено решение на министъра на околната среда, че новият план за управление на парка няма нужда от екологична оценка, независимо че предвижда увеличаване на площта, в която е разрешено строителство 12 пъти (над 30 000 дка)  и предвижда освобождаване за стопанска сеч на 60% от територията на парка. А на 2 март същият министър издаде заповед за предварително изпълнение на решението от 1 март – това означава, че гражданите могат да обжалват решението, че не е нужна екологична оценка в съда, но това не спира министерството да  продължи напред с приемането на плана. По този начин за пореден път министерството лиши гражданите и екологичните организации от достъп до правосъдие. И всичко това се случва по-малко от един месец след доклада на Европейската комисия (ЕК) за политиките за околна среда в България, където изрично е посочено като недостатък ограничаване правата на гражданите и екологичните организации за достъп до съда при процедури за устройствено планиране и строителство. Решението на министерството е и в нарушение на изискването на конвенцията за световно природно и културно наследство, където България участва с два обекта – „Пирин“ и „Сребърна“, за извършване на екологична оценка на новия план за управление.

Трябва да подчертая, че екологичната оценка на този план е задължителна щом допуска застрояване на такава площ. И произнасянето за това трябваше да бъде още през 2012 г., когато е одобрено заданието за плана и е обявена обществената поръчка. Не е допустимо в една правова държава всички граждани и фирми да спазват едни закони, но за самото министерство и неговите органи – те да не важат.

Днес се планират протести на коалицията от природозащитни организации и граждански групи  „За да остане природа в България“  в София и Пловдив. Трябва да отчетем, че тези протести са продължение на активната гражданска позиция по плана за управление на националния парк – в общественото обсъждане на плана бяха внесени невиждано число отрицателни становища за неговото качество – над 300 от учени, академични институции, екологични организации и граждани. Само за последните два месеца се изпратени над 75 000 писма с искане да се върне плана в Министерски съвет. Ние като български граждани, не можем да приемем да се изсече и застрои Националният парк “Пирин”.

Смятате ли, че това разрешение умишлено се извършва именно в служебния кабинет?

Със сигурност цялата история около изграждането на ски зоната в Национален парк “Пирин” се развива точно в периодите на смяна на кабинетите. Ще дам само няколко примера: тя започна с това, че министър Манева обяви концесионната процедура за ски зоната, а тя беше извършена от Долорес Асенова, от кабинета на Сакскобургготски. Tогава оправданието беше “Ние не можем да спрем нищо, защото предишният кабинет го е направил”. Така се разви ситуацията и през 2005 г. при смяната на кабинета Сакскобургготски с този на Станишев – тогава без екологична оценка, само със становище на директора на Регионалната инспекция по околна среда в  Благоевград, беше увеличена площта за застрояване на писти и лифтове, бяха узаконени множество незаконни строежи отново в преходния период между двата кабинета. По тази причина не се и учудвам, че отново в един преходен период се взимат тези  решения – това е прекрасно оправданието на следващия кабинет за вече взетите решения. По този начин управляващите партии си прехвърлят топката и си делят корупционните взятки, оправдавайки се с политическия противник.

Настанила ли се е мафията в националните паркове в България?

Със сигурност има бизнес, който се е специализирал в управлението на природните ресурси – собственост на държавата и общините. Днес след процесите на масова и касова приватизацията и заменки, в държавата останаха малко ресурси. На първо място това са националните паркове и резерватите, останаха около 75% от горите, дивеча, пътища и част от енергетика. Към настоящия момент най-скъпият държавен ресурс е българската гора, която е 3-4 пъти по-скъпа от капитала Български енергиен холдинг (БЕХ)  и агенцията “Пътна инфраструктура” взети заедно. И точно тези ресурси са апетитни в момента за последно раздържавяване, т.е. ограбване.

Покрай държавните структури са се прилепили всякакви фирми, които са политически свързани, с цел да спечелят от ползването на този ресурс – това го видяхме със заменките на гори и земеделски земи до 2009 г., когато хиляди декари държавни имоти по Черноморското крайбрежие и планинските курорти, включително над 1000 хектара плажове и дюни, бяха заменени за разпокъсани изоставени ниви и горички  в северозападна България. Така стои въпросът и с националните ни паркове – част от Националния парк „Пирин“ от 2001 г. е отдаден под концесия на фирма с офшорни собственици, която всъщност получава повече, отколкото дава. Държавните помощи по линията на елитния спорт и развитието на туризма, които са отпуснати към концесионера от държавата и община Банско, надвишават десетократно концесионното възнаграждение, което той е платил към държавата. Тоест, българската държава  в момента е дала изключителна държавна собственост с парка, създала е монопол и в същото време плаща на компанията концесионер, за да извършва дейност, а компанията за 15 години отчита сумарна загуба от 15 милиона лева.

Неслучайно хотелиери в Банско се възпротивиха срещу този монополист-концесионер, който тази седмица поиска по 12 лв. вход само за да могат колите на хотелите  да свалят туристи до входа на кабинковата линия, която свързва града с планината. За пръв път виждам хора в Банско, които да се противопоставят на този монополист, защото там обикновено местната власт, независимо от коя партия е, винаги подкрепя изцяло концесионера. Но виждам, че вече бизнесът и гражданите се противопоставят на изнудването на монополиста.

Грози ли същата опасност и други паркове?

Трябва да кажа, че Министерството на околната среда и водите (МОСВ), независимо от задължението си по закона за защитените територии в 3-годишен срок да им приеме планове за управление, не изпълнява задължението си вече 15 години. Планът за управление на Природен парк „Сините камъни“ вече 15 години чака министъра на околната среда и водите да го внесе в Министерски съвет за приемане, а през това време буковите гори над Сливен в парка се изсичат безжалостно. Същото е и с плана за управление на Природен парк „Странджа“ – вече 14 години чака екологичното министерство да го разгледа.

Министерството поиска екологична оценка на плана и я получи, но така и не пожела да я разгледа. И това води до безжалостно изсичане на вековните гори на „Странджа“. Ще дам един пример от последните два месеца – установиха се стотици хектари гора, която е изсечена незаконно, без разрешение от местните ловни арендатори и фирми, „прилепала“ към общините. На нейно място са засадени орехови фиданки с цел получаване на субсидия от Европейски съюз. За това няма никаква реакция от МОСВ. По мнението на колеги лесовъди от „Странджа“, няколкостотин тежкотоварни автомобили са се движили наляво и надясно из планината и са пътували към Бургас без никой да ги провери, че нямат разрешителни за сеч и превоз на тази незаконно добита дървесина. Явно е, че там си затварят очите и общината, и контролните органи, в лицето на държавното горско стопанство и държавното предприятие.

Ситуацията е много тежка и това се случва само защото няма план за управление.

Какво се случва с парк „Витоша“ и интересите на различни олигархични кръгове към този парк?

Това, което се случва с Природен парк „Витоша“, е същото като с Национален парк „Пирин“. Новият план за управление предвижда освобождаване за застрояване на цялата висока част – от Златните мостове към Бай Кръстьо, Алеко, до Черни връх и Кумата. Цялата тази площ с големината на центъра за София се предлага за застрояване. Впрочем, проектът за нов план е правен от същата фирма, която е направила новия план за „Пирин“. В нея експерти са лицата, които бяха наети от „Витоша ски“ да докажат, че няма нищо страшно ако се изсече и застрои територията над Драгалевци и Бистрица. Всички сгради в планината са изкупени от фирми на най-богатите хора на България – от Пеевски, през Гергов до Батков. Всичко това е нередно по простата причина, че тази територия на „Витоша“ е отчуждена още през началото на 30-те години на миналия век от държавата, която плаща над 3 млн. златни български лева. за да се обяви първият парк на Балканския полуостров. На „Витоша“ се наблюдава прекрасно срастването на интересите на определени собственици с обслужването от страна на общината и държавата.

Например общината продаде въжените линии в планината на фирма, собственост на офшорна компания, в чието управление има едни и същи хора, като концесионера на Банско, без да се проведе процедура за концентрация от Комисията за защита на конкуренцията, а общината услужливо закри редовните градски линии до Алеко и Златните мостове, за да осигури клиенти на новия собственик.

Това ако не е срастване и мафия, не знам кое друго е.

Какво очаквате да постигнете чрез този протест?

Очакваме президентът Радев, назначил кабинета и министрите, да си поеме отговорността и да защити правата на гражданите и националното природно наследство. Той носи цялата отговорност в момента за действията на министрите си. Откъсването на държавата от мафиотското управление е негово задължение днес. И ако не го направи, поне ще е ясно в чий кабинет е взето решение за обслужване на олигарсите и унищожаването на „Пирин“. Защото в сградата на Министерство на околната среда има със сигурност най-малко три кабинета, чиито обитатели се прехранват прекрасно покрай концесията в Национален парк „Пирин“.
Интервю на Веселин Диманов


За повече информация:

Досие на процедурата в Регистъра на екологичните оценки

Кампанията „Спаси Пирин“

Досието на НП „Пирин“ като обект на Световното природно наследство на ЮНЕСКО

Ситуацията в ПП „Странджа“ през погледа на създателя на парка, д-р Дико Патронов

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s