Димитър Стоянов е разследващ журналист от екипа на „Биволъ“, завършил е Софийски университет със специалност Антропология и филология. Занимава се с разследваща журналистика от 2007 година. Работил е за бТВ, Нова Телевизия и АгроТВ.

Разследванията, по които е работил, са свързани със злоупотреби с европейски средства, като пример е „Аферата Земен“, разследването на злоупотребите със средствата на Румънската разплащателна агенция АПИА, където имаше замесени отговорни фактори в Първа инвестиционна банка (ПИБ). Работил е по аферата с т.нар. „Килъри“ като успява да достигне до двама защитени свидетели.

Поводът да го потърсим за коментар е темата на „Биволъ“ от преди няколко дни – „Когато се пукне циреят ПИБ отговорност ще носи Цацаров“ и разследванията им по темата за източването на Първа инвестиционна банка, които бяха забелязани от Европейската комисия, както става ясно от последния доклад за икономическите дисбаланси в Европа. 

 

dimitarstoyanov
Снимка: Фейсбук

 

Кога ще се пукне циреят ПИБ?

Най-вероятно в момента, в който държавата престане да оказва помощ на тази банка. Помощ, която създава съмнение, че е нерегламентирана. Та, когато държавата престане да налива пари в ПИБ и се погрижи да преведе закона в действие – тогава този цирей ще се пукне. Това е моето мнение.

Какво се разбира от доклада Европейската комисия относно ПИБ?

Този доклад е много обективен в моите очи – той потвърждава разследванията, по които “Биволъ” работи повече от четири години. В общи линии, всичко което ние сме извадили като информация, се потвърждава в него. Радвам се, че имах удоволствието да се запозная с този доклад за икономическите дисбаланси в Европа. Той съобщава за конкретни проблеми в банка със системно значение. Единствената банка със системно значение, която има капиталов недостиг у нас, е ПИБ.

Откъде произхождат проблемите на ПИБ?

Това е твърде фундаментален въпрос.

Проблемите на ПИБ произтичат от това, че ние живеем в държава, в която законът не се прилага. Собствениците на ПИБ са свързани с банковите фалити от средата на 90-те. С Първа частна банка и „Агробизнесбанк”. По българското законодателство обаче, няма никаква пречка те да притежават банка. Има проблем да управляват такава. Липсва елементът на превенцията. Тези хора са свързани с банковите фалити от средата на 90-те и въпреки това притежават една от сериозните банки у нас. Под сериозна имам предвид банка, която е сериозен рекламодател, която има сериозно влияние в обществото. По мое мнение обаче, тази финансова институция не изпълнява коректно банковите си функции. В серия разследвания „Биволъ“ обрисува как се наливат средства във фирми, за които има повече от обосновано съмнение, че са свързани със собствениците на ПИБ. Това е големият проблем. В доклада на Комисията именно това е посочено като причина за недоверие към банковия ни сектор – кредитирането на свързани лица и сделките между тях. Докладът отчита, че българските власти не намират решение на този проблем. Това е същинско източване на банката, същинско източване на ресурса, който вложителите в банката са налели – оттук произтичат проблемите. Отделно е факт, че тази банка рефинансира дълговете, които фирми, сочени за близки до Делян Пеевски имаха на по-ранен етап към Корпоративна търговска банка (КТБ), която фалира.

Подозирам, че именно рефинансирането на тези задължения е същинският повод ПИБ да премине през стрес тестовете. Същите, за които Докладът каза, че не са били направени по начина, който изисква Европейската комисия. Там черно на бяло е написано, че банковите стрес тестове, проведени от Българска народна банка (БНБ) не отговарят изцяло на изискванията на препоръката (на Комисията бел.ред.) и прикриват реалното състояние на банковия сектор.

Опънала ли е прокуратурата чадър над кредитите?

Според мен това е повече от очевидно. Прокуратурата упорито не се самосезира, въпреки наличието на информация за множество нередности. Държавното обвинение не открива данни за извършено престъпление в информацията от разследванията на „Биволъ“. Европейската комисия обаче очевидно намира същата тази информация за меко казано смущаваща. Българската прокуратура продължава да не вижда никакъв проблем. В отказа на институциите да спазват закона се корени проблемът на тази държава.

Аз не мога да забравя начина, по който множество медии, близки до Делян Пеевски реагираха, когато огласихме, че „Булмаркет“ е собственост на Георгиус Георгиу, и че всъщност Станко Станков е просто един параван – поставено лице. Когато описахме в детайли собствеността на „Булмаркет“ и написахме за връзката между “Булмаркет”, Георгиус Георгиу, ПИБ и Хитрино – точно в този момент пропагандната машина на свинкските медии започна да сипе клевети върху нашия екип. Това категорично потвърди за пореден път връзката между Делян Пеевски, ПИБ и модела #КОЙ.

Къде е Делян Пеевски?

Той пътува много, никога не сме имали за цел да знаем къде е точно. Проблемът не е къде е той, а какво прави..

За Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев какво можеш да споделиш?

За тях всичко е ясно – това са хора, които са били много добре обучени по време на комунистическия режим. Ивайло Мутафчиев, доколкото знам, е далечен роднина на Тодор Живков. Те са от хората, които са се раждали по време на социализма, както казват старите хора “със златна лъжичка в устата”. Индивиди, които оставят усещането, че са били подготвени да изнесат прехода. Точна така, както се случи. Определено не са „случайни“ хора. Бих определил Ивайло Мутафчиев като много, много умен стратег. Суровите факти сочат, че не са чак толкова добри икономисти. Ако бяха наистина добри финансисти, нямаше да имат нужда да работят по начина, по който го правят. Очевидно влязоха в полезрението на специализираната прокуратура в Румъния заради аферата с APIA, за която “Биволъ” е разказвал. В обвинителния акт ясно пише, че тази измама е реализирана със съдействието на хора от ПИБ. Не се дават толкова лесно 30 млн. банкова гаранция, каквато е получил Валери Петров. Никоя нормална банка няма да даде банкова гаранция на човек, който няма нищо на свое име. Моето подозрение, а явно и това на румънските прокурори, е че тук има престъпен сговор. Така че, ако Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев бяха наистина добри икономисти, нямаше чрез ПИБ да се реализират подобен род схеми. Банката нямаше да влиза в обвинителните актове на румънската прокуратура. Но те определено не са хора за подценяване.

Интервю на Веселин Диманов

 

Advertisements

One thought on “Кога ще се пукне циреят ПИБ?

  1. Оф пак ли тия от Бивол. На мен тази война на Бивол с ПИБ ми е много странна. Не ми пробутвайте оная захаросана историйка за това, че двама ентусиасти с лаптопи и нерекършена жажда за справедливост се опитват да изобличат една лоша банка. Бивол почти всяка седмица яко плюят по ПИБ. Да не говорим и че така наречените им разследвания струват много повече пари отколкото те получават официално от дарения. Според мен някой ни взима всички за балъци и ни облъчва. Нито ПИБ са толкова черни, нито Бивол са толкова прави.

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s