„Да, Протестна мрежа“

Движението „Протестна мрежа“ беше създадено на 7 август 2013 г. след  недоволството на голяма част от обществото срещу властта на олигархията, и конкретно срещу правителството Орешарски.

От сайта на движението разбираме, че:

Протестната мрежа следва да се превърне в постоянно действащ инструмент за съгласувано гражданско участие и контрол, готов да да се противопостави на всяко управление, което подкрепя олигархични структури, корпоративни интереси и действа против ценностите на свободата, демокрацията и гражданското общество.

Протестната мрежа се съгласява и приема доброволно следните ограничения на своята дейност: за да остане надпартийна, не може да подкрепя политически платформи и партии.

За да бъде част от Протестната мрежа, всяка група трябва да отговаря на следните критерии: да представлява непартийно сдружение на граждани, което няма партийни функции или амбиции.

Група може да бъде отстранена от Протестната мрежа при наличие на провеждане на партийна политика или дейност„.

Това е само част от прокламацията в сайта на движението.

Публикуваме коментара на Манол Глишев, който потърсихме за мнение по темата с „Протестна мрежа“ и присъединяването на нейните основатели към политическото движение „Да, България“.

12363198_10207812864816947_6054020930371257275_o

„Протестна мрежа“ ли?

Някой протестира ли за нещо у нас? Не, даже напротив – цари тишина и спокойствие. Сякаш всички са доволни. Следователно не съществува нищо протестно, било то мрежа или настроение. Отделен въпрос е дали това е добре, или зле. Просто отбелязвам факта.

Всъщност бившата „Протестна мрежа“ се превърна в партията „Да, България“, което не е чак толкова зле. Или поне щеше да е добре, ако тази партия, и коалицията около нея, имаше някакви реални шансове и желания за влизане в следващото Народно събрание, пък и за действителна борба с българските мафии. Такива шансове и желания обаче на практика не са налице.

„Протестна мрежа“ и „Да, България“, за мое огромно съжаление, са безсрамен провал. Тъкмо безсрамен, защото продължават да трупат снобско самодоволство на фона на пълния си обществен неуспех. Аз съм първият, който ще признае, че прави лоши прогнози, но все пак ще рискувам с още една: „Да, България“, тоест партията и коалицията на „Протестна мрежа“, няма да влезе в следващия български парламент. Дано и тази прогноза да е лоша, както досегашните ми. Ще се радвам.

„Протестна мрежа“ и „Да, България“ се изхабиха и показаха пълна неспособност за прилично, тоест твърдо и принципно поведение. Твърде много левичарска пропаганда направиха, за да представляват малкото останали честни български граждани. Това не е повод за злорадство у никоя друга политическа сила, защото „Нова република“, тоест безсмислената пост-Костова партия ДСБ е същият самодоволен, ненужен, провалил се проект.

Не приемайте тези груби изказвания като пропаганда в полза на големите мафиотски партии. БСП е престъпна организация, която трябва най-сетне да бъде забранена след всичките си исторически свинщини от 1923 година насам. ГЕРБ е младежко крило на БСП, така че за тази морална клоака важи същото. ДПС действително е проклятие за България, пък и дори в частност за горките български турци, така че няма защо да бъде щадено. Мястото на Доган е в една и съща килия с Нинова и Борисов. Оттам нататък по-дребните ченгета и мутри, като Марешки, патридиотите и каквито там още негодници се сетите, са също по-скоро от компетенциите на прокуратурата, а не подходящи кандидати за управлението на страната. Разбира се, прокуратура нямаме, тъй като и Цацаров е чудовище, за което законът не означава нищо.

Това не е новина. Лошото е, че бившата „Протестна мрежа“, а днес – „Да, България“ и бившите ДСБ, сиреч – „Нова република“, не са никаква алтернатива на мафиите и старите ченгета в България. Каквото там е останало от някогашния „Реформаторски блок“ е също толкова безполезно за гражданската кауза. Мимоходом казано, постоянните промени на имената на партии, клубове и движения също е дразнещо и издава липса на основания за съществуване.

България има все по-остра, вече отчаяна нужда от антимафиотски действия. Страната се задъхва под всекидневното беззаконие, развала и задълбочаваща се бедност, която пък се дължи на безогледния грабеж на обществени средства. Единствените партии, които имат някакъв реален шанс да управляват в момента, са БСП, ГЕРБ и ДПС, със съучастието на Марешки и патридиотите, но точно такова управление не бива да има, защото това значи само още и още кражби. Бъдещето никак не е розово. Но онези партии, които се опитват да ни продадат илюзията, че стоят срещу криминалното статукво, са жалки. Партийният опит на „Протестна мрежа“ в лицето на „Да, България“ и упорито досаждащите лилави комсомолци от ДСБ, тоест „Нова република“, представляват подигравка с жизнените интереси на една почти убита нация.

Смятам, че трябва да забравим за тези политически мъртъвци. Техните тела ще продължават още известно време да изпускат мехури, приличащи на публична реторика, но повечето български граждани не виждат в тях никаква сила, а само повод за горчив хумор.

Нека погледнем в бъдещето. Задаващото се Народно събрание ще бъде гнусно и може би нетрайно. То или няма да излъчи правителство, или ще роди такъв отвратителен кабинет, на фона на който Орешарски и Борисов ще ни се видят почти поносими. Такъв кабинет, разбира се, няма да изкара мандата си и при всички положения в България отново ще има предсрочни избори. Поне един страх на мафията ще се изпълни – този от липсата на достатъчна стабилност, в която да се краде на по-едро и по-дълго. Тепърва правителствените кражби ще бъдат по-бързи и по-малки, един вид хапка в движение.

България се нуждае от нова идея и мощен национален мотор на несъгласието. Време е за раздвижване и събуждане на тази наша глупашки заспала нация. Дали и кога ще се състои събуждането – не смея да прогнозирам.

Позволете ми един старомоден израз: всичко е в Божиите ръце. Иска ми се да видя гнева на съгражданите си, но вече ги познавам и презирам. Те не са способни да се изтеглят сами за плитката от блатото. Ритникът, който би ги стреснал, трябва да е наистина жесток. Нека забравим за меките Марии от „Протестна мрежа“, ДСБ, разните инициативи и клубове на сега мижитурстващи комсомолци. Единствено задълбочаването на несправедливостта, кражбите и евентуален глад биха могли да стреснат нашата – ще го кажа откровено – изключително жалка нация.

Коментар на Манол Глишев
Заглавието е на редакцията
Автор: Веселин Диманов

 

5 thoughts on “„Да, Протестна мрежа“”

 1. Моят коментар ви го подарявам:
  Манол Глишев раздава прогнози на килограм. Виждам, че му се иска да стоят нещата по друг начин (на мен също), ама обективно няма как ДСБ да спечели изборите, нито Да, БГ, за д амогат да управляват. Остават големите партии БСП и ГЕРБ.
  За мене ГЕРБ са отвратителни и непоносими- това са Боко, Цецка, Цецо, Вежди и дузина неизвестни пудели, заели позиция за папкане от паничката на властта. Те няамт идеи, те не провеждат политики, те са там, за да позлват изгодите на властта. Всички до един. Категорично НЕ!
  Седователно за мен и не малко други остава БСП.
  Защо Глишев кълне толкоз БСП? Казва лаконично – заради „всичките си исторически свинщини от 1923 година“. Ами сори, ама това хем е лозунг, срещу който никой не би възразил, хем нищо конкретно не казва, което да е релавантно към управлението на България към днешна дата. Бла-бла. И като теглим чератата, какво ни се поднася, още от същото – пак Баце. Това илиза от пропагандата на Глишев. Ами няма как да стане.
  Предпочитам Нинова пред Бойко и пуделите на властта, които първи ще се разбягат щом осъзнаят, че са изпуснали кокала!
  Със здраве!

  Харесвам

 2. Като един от основателите на Протестна Мрежа, смятам за съществено да уточня неверните твърдения в тази статия.

  През няколкото години от своето съществуване вътре в ПМ десетки пъти е поставян въпроса за конвертиране на Мрежата във партия. Изключително последователно спрямо първоначалните ни принципи, този въпрос ВИНАГИ е бил отхвърлян. Защото мнозинството хора в Мрежата не сме искали да подменим онова, с което сме стартирали.

  За да вземе каквото и да е решение ПМ, има един-единствен механизъм – чрез гласуване и подкрепа от поне 66% от хората в Мрежата. Заради това няма да намерите НИТО ЕДНО решение или позиция в които ПМ да подкрепя (камо ли пък да основава) даден партиен субект.

  Именно заради невъзможността ПМ да бъде конвертирана към партия, на всички хора търсещи такова развитие, им се наложи да реализират партийните си виждания (ДЕОС, 14-ти юни, Да България) ИЗВЪН Протестна Мрежа, в тяхно лично качество.

  Да се твърди, че ПМ се е „превърнала“ в Да, България, е изключително грубо и НЕПОЧТЕНО. Да се слагат двете под общ знаменател – също. Протестна Мрежа нито участва, нито може да носи отговорност за това, което прави Да, България. Ние сме си ние, те са си те.

  Това разграничение не трябва да се разбира и като вражеска позиция спрямо ДЕОС, или 14-ти юни, или Да, България. Мнозинството хора в ПМ, продължаваме да виждаме смисъла и мисията на Протестна Мрежа в гражданския сектор. Но едва ли има здравомислещ човек, който да не иска и да види автентични партии със същите ценности и кауза, като тези заради които бяхме заедно на улицата стотици дни.

  Liked by 1 person

 3. Господин Глишев очевидно преминава от патохарактерологичен към психотичен светоглед. Когато нацията ти отказва да върви по твоите доктринерски схеми и да следва нарцистичните ти екзалтации, когато престане – антична трагедия! – да ти обръща внимание и да те възприема като герой, а не като неудачник, какъвто си, изведнъж става ЖАЛКА? А може би някой друг е бил изначално жалък? Е, като не ти харесва този народ, свободен си да си намериш друг. Въпросът е дали той ще е дълготърпелив към тебе както българският народ…

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s