Победа на гражданското общество след отмяната на поскъпналия билет в София – коментар на Димитрин Вичев

Административен съд – София отмени наредбата за поскъпване на билета за градски транспорт в столицата. Това стана ясно от съобщение на пресцентъра на институцията. Решението все още не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Наредбата е отменена като незаконосъобразна поради съществени процесуални нарушения, а решението е взето от тричленен състав – Евгения Иванова, Весела Цанкова и Луиза Христова.

Припомняме, че Столичният общински съвет прие на 14 април 2016 г. Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община, с което билетът за столичния обществен транспорт бе увеличен от 1.00 лв. на 1.60 лв.

Според решението на съда, общинският съвет не е обосновал необходимостта и не е посочил конкретни причини за повишаване на цената на билета.

Седмица след скандалното решение в София започнаха акции под наслов „Не финансирам крадци“. По този повод потърсихме за коментар Димитрин Вичев – председател на Движение „Обществен натиск“ (ДОН), което организира акции в различни точки на столицата.

20160504_6f4922f45568161a8cdf4ad2299f6d23_31611

Точно преди 10 месеца на 22.04. 2016 г. ДОН започна кампанията #НеФинансирамКрадци. След като бяха изчерпани всички легитимни средства, за да спрем това противозаконно и немотивирано решение на Столична община (СО), ние започнахме безсрочно гражданско неподчинение и призовахме столичани да се присъединят към него.

Разпространихме над 50 000 листовки „фандъчки“ и информирахме пътниците за смисъла на кампанията и съпротивата. Над 2000 граждани от 1 юни 2016 г. до днес пътуват неплатено и протестно с Удостоверенията, издадени от ДОН за участник в кампанията за гражданско неподчинение. Срещахме се със съветници в комисиите в СО, сезирахме Областния управител, поискахме държавна и „гражданска ревизия“ на Център за градска мобилност (ЦГМ), като ни предоставят информация за обществените поръчки. Обжалвахме отказа им в Софийски административен съд.

Десетки доброволци се включиха в кампанията, а хиляди поеха риска да имат неприятности при сблъсък с контрольорите на ЦГМ и с охраняващата ги полиция. Въпреки съставените актове на някои протестиращи, нашите юристи от ДОН оказваха спешна помощ и обжалвахме всички незаконни действия на Столична община и на ЦГМ. Не позволихме нито един човек да бъде финансово ощетен и да бъде принуден да заплати незаконната глоба след нашата намеса.

Днешното решение на Софийския административен съд, с което се отменя решението на СО за увеличение на цената от 1.00 лв. на 1.60 лв., е морална победа на хилядите столичани, които протестираха без оглед на своите партийни пристрастия. Този съдебен акт е победа за гражданското общество и тежък удар върху съветниците от СО и лично върху кмета Йорданка Фандъкова, заради нежеланието им да се съобразят с исканията на столичани. Битката още не е приключила. Ние от ДОН настояваме Сметната палата публично да съобщи резултатите от 6-месечната ревизия на ЦГМ и ревизионния акт за действията на ръководството на ЦГМ да бъде предаден на Прокуратурата.

Обръщаме се към вас, граждани, със следния апел:

Не купувайте повече билети на цена от 1.60 лв. – те са незаконни. Никой не може да ви съставя и акт за нарушение, защото вие не сте нарушители.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s