Нинова изгуби своя шанс да бъде премиер – коментар на Георги Харизанов

Потърсихме за коментар Георги Харизанов по повод одобреното от Европейския парламент всеобхватното търговско и икономическо споразумение между ЕС и Канада (СЕТА), което се очаква да влезе условно най-рано на 1 април 2017 г. Споразумението беше одобрено с 408 гласа „за“ срещу 254 „против“, 33 „въздържал се“. Интерес предизвика вотът на Сергей Станишев, който подкрепи споразумението, въпреки изричното и единодушно решение на БСП „в защита на националния интерес“ евродепутатите ѝ да гласуват „против“ резолюциите по СЕТА“. Веднага след резултата от вота Корнелия Нинова предизвика бурни дебати и коментари от страна на европейски лидери, след като нарече гласувалите за СЕТА национални предатели.

Вижте какво каза по темата Георги Харизанов пред „Гласът на младите хора“:

harizanov
Георги Харизанов като водещ на предаването „Имате Думата“ по Канал 3

Нека започнем със споразумението СЕТА: Европарламентът одобри търговското споразумение с Канада – какви според вас ще са ползите за България?

Каквито са ползите и от базовите принципи на Европейския съюз – свободно движение на хора, стоки и капитали. България сама договори падане на визите за Канада срещу подкрепата си, така че тези принципи ще се спазят в пълнотата им. Противно на социалистическия апокалиптизъм и безкрайните лъжи отляво, българският износ нараства с двуцифрен темп през миналата година, ако трябва да сме точни – с над 14%. И сега просто има още един огромен и платежоспособен пазар пред себе си, за който вече няма ограничения. Всичко друго е шум и евтина пропаганда.

Как ще коментирате изказванията на Корнелия Нинова по темата – тя нарече гласувалите “за” национални предатели?

Много е хубаво, че Корнелия Нинова с всеки изминал ден показва абсурдността на идеята тя да стане премиер на България. Международният потрес от тази вероятност вече е налице, а вътрешнополитическият ще се разгърне в следващия месец.

Вярвате ли, че вотът на Сергей Станишев е техническа грешка от негова страна?

Разбира се, че не. Категорично.

За разлика от Нинова, която преди време уволни от правителството си заради корупционен скандал, Сергей Станишев е ръководител на водеща политическа организация и на голяма група в Европейския парламент (ЕП) – Партия на европейските социалисти (ПЕС), и вотът му е натоварен с много символика. Няма нищо по-нормално от това той да е „за“ споразумението СЕТА, след като Мартин Шулц (лидерът на немските социалисти – доскорошен председател на ЕП и кандидат за канцлер на Германия тази година) определи сключването му като своя лична мисия. А в деня след сключването му лидерът на канадските леви – премиерът Трюдо да държи привествена реч пред ЕП. Дребнавите оправдания и лъжи отново са за „родна“ консумация тук в България, и според мен са изключително обидни за нас като българи. Поднася ни се истина втора ръка.

На политическата сцена излязоха две нови формации: “Да, България” и “Нова република” – каква е вашата оценка за тях?

Много различна.

„Да, България“ е ляволиберална партия с конкретна мисия, която тепърва има да гради име и образ. Според мен с неособено голям успех към момента, но като при всеки нов проект, нуждата от още време е напълно обяснима.

„Нова Република“ е просто ДСБ-2 и не виждам смисъл изобщо да ги коментираме. Генът на тези хора е да бъдат опозиция и да рушат около себе си, и тъй като вече никой не иска да се докосва до тях, сега започват да рушат себе си. Разговорът за тази формация е досаден и безсмислен.

Светльо Витков и “Реформаторски блок” – имат ли бъдеще?

По-скоро не. Избирателите гласуват за Витков заради купона и протеста, и когато налице е коалиция с Меглена Кунева, и двата мотива се изпаряват. Избирателите на „Реформаторски блок“ от своя страна се опитваха да се убедят, че политиците там имат политическа стойност, но след привличането на антисистемни купонджии в преследване на заветните 4%, нещата започват да изглеждат изключително несериозно.

Как оценявате досегашните действия на Румен Радев като президент?

По-скроро положително, с едно огромно изключение – санкциите. Крайно време е президентът да започне да говори коректно и по тази тема. Санкциите не са срещу Русия, а срещу група приближени на Путин олигарси и държавни служители с основна роля в грубото нарушение на международното право и анексирането на Крим. Търговските санкции и ембарго са руски отговор и съответно – руски проблем. При внос нарастващ с 14% на годишна база, износът ни за Русия е бил 0,14% в периода преди налагане на санкции от тяхна страна. Сами разбирате, че митът за необятния руски пазар и за многомилионните загуби на България, е несъстоятелен, и ако настояването в тази посока продължи, ще се засилят съмненията, че мотивацията на борците срещу санкциите е съвсем друга и различна от патриотичната защита на българската икономика.

Интервю на Веселин Диманов

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s