Докато корумпираните елити трупат богатства, румънският народ страда, коментира германското сп. „Шпигел“. Стотици хиляди граждани се вдигнаха на протести, тъй като вече нямат доверие на своите водачи. А властта им отвърна с обидна невъзмутимост.

На 21 декември 1989 г., в деня преди да падне, диктаторът Николае Чаушеску насрочва масов митинг, очаквайки да бъде окъпан в любовта на народа си. Той отправя зов към събралите се приблизително 110 000 души да осъдят бунтовете в Тимишоара и се надява да ги умилостиви с обещания за повишаване на заплатите. В този момент става ясно колко отдалечен е от реалността. Вместо очакваните бурни аплодисменти, той получава вяло ръкопляскане. А милиони румънци пред телевизионните екрани го виждат как стои безпомощен пред тълпата. Това е сигнал, че е дошло време за бунт. И той не закъснява.

rumuniaprotest

Днес, почти 30 години по-късно, румънците отново са будни и отново искат своето. Те се опълчиха на скандалния правителствен указ, позволяващ на корумпираните политици да избягат от отговорност. И въпреки че декретът беше оттеглен, гражданите не се прибраха по домовете си. Те прозряха, че властимащите възнамеряват въпреки всичко да прокарат намеренията си. Било то и през страничния вход, коментира списанието.

Лидерът на управляващите социалдемократи Ливиу Драгнеа заяви, че протестите са организирани от негови противници. Той и партията му съзряха „виновниците” за случващото се в лицето на президента Клаус Йоханис, борсовия спекулант Джордж Сорос, неправителствени организации и ръководствата на чужди банки в Румъния.

От една страна, през последните години редица румънски институции прокараха поредица от мерки срещу корупцията – стотици висши чиновници и политици отидоха в затвора, а имуществото на много провинили се бе конфискувано.

57220-560x315-trim370594418

От друга страна, се направиха опити да се отслаби законодателството за борба с корупцията или да се дискредитират органите, борещи се с нея. На мушка застана главният прокурор от Националната дирекция за борба с корупцията (ДНА) Лаура Кодрута Кьовеши. Редица румънски медии разнищиха докрай темата с плагиатстването на нейната докторска дисертация и дори стартираха импровизирано разследване. Автор на кампания беше медийният магнат Себастиан Гита, издирван за пране на пари и изнудване с международна заповед за арест.

В същото време на бял свят излизат нагли корупционни схеми на политици. Пример: лидерът на социалдемократите Ливиу Драгнеа. В продължение на години той беше един от най-могъщите „местни барони“. Инженерът властваше в южната част на румънския окръг Телеорман, където притежаваше много земя и внушително недвижимо имущество. Многократно той беше разследван за измамни приватизационни схеми, нагласени търгове за обществени поръчки и фалшификация на документи. През април миналата година той беше осъден на две години затвор за изборни измами, с изпитателен срок. В момента срещу него тече разследване за злоупотреба със служебно положение – с негово знание в окръг Телеорман са били отпускани заплати за фиктивни работни места.

Случаят на Драгнеа е христоматиен за румънските политически елити. На фона на управляващите, които се облагодетелстват по нечестни начини, румънският народ мизерства и е на второ място по бедност в ЕС след България. На румънците обаче им дойде до гуша. И няма да се откажат.

Цитирано от сайта на Нова Телевизия, превод и редакция Гергана Тенева

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s