Усещането за почтеност у над 20 ооо души днес отвори нова страница в политическата ни история – коментар на Кристиан Таков

Днес в рамките на 18 часа над 20 000 български граждани подкрепиха „Да, България“, поставяйки рекорд по гражданска активност в политическата история на България. По този повод се свързахме за коментар с доц. Кристиан Таков, член на Националния съвет на „Да, България“.

Припомняме, че в понеделник в Софийски градски съд (СГС) са постъпили жалби срещу регистрацията на партия „Да, България“. Две от жалбите са фиктивни – те са подадени от имената на членове на движението, но липсват елементи за тяхната идентификация – единен граждански номер или обратен адрес. Третата жалба е от човек, който още на Учредителното събрание се е опитал да провокира хаос и го е напуснал, без да стане учредител, както днес се разбра от думите на председателя на „Да, България“ Христо Иванов, който направи извънредно изявление.

Шансът „Да, България“ да участва на предсрочния парламентарен вот на 26- ти март е да стане част от коалиция. Срокът за регистрация в ЦИК е 8 февруари.

%d0%bd%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d0%b0-%d1%87%d0%b8%d0%bf%d0%b5%d0%b2%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d0%bf%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bb
Снимка: Надежда Чипева [Капитал]
Ето какво ни сподели Кристиан Таков:

За мен това е трогателно до сълзи, защото показва не просто една реакция на упорство или на протестен вот, а реакция на някакво възмущение от низостта и мерзостта на средствата, които тези хора, опитали се да сложат пръст в колелата на “Да, България”, използват. Тоест, в хората е останало някакво усещане за почтеност, което е наранено и тези над 11, 13 или 20 хиляди подписа, събрани за един ден, са нещо небивало в нашата политическа история.

Това за съжаление просто копае още по-дълбоко една ужасна пропаст в българското общество между хората, които смятат, че всичко е позволено, и хората, които вярват, че има граници и знаят къде са те. За мен това е отвъд ежедневно политическия смисъл на цялото нещо.

За спекулациите и фалшивите жалби

Много бяха забавни някои коментари като: “Евала! Страхотна пиар акция си направихте!”, тоест имаше хора, които подозряха ръководството на “Да, България”, че само си е спретнало цялата тази история. Други заподозряха, разбира се, “Нова република” и Радан Кънев, че едва ли не като отблъснахме протегнатата ръка “На ви сега”.

Не, дълбоко съм убеден, че тук има много добре изчислен механизъм. Този механизъм беше известен на нас юристите в “Да, България” и в никакъв случай не е някаква супер изненада. Нямаше начин такова нещо да бъде блокирано и предотвратено, защото действително срокът за подаване на жалби изтичаше вчера, ние нямаше как да изчакаме този срок, за да имаме пълната сигурност. Можехме да имаме само относително голямата сигурност, че прокуратурата няма да атакува решението за допускане на регистрацията, но не и да спрем някой, който вероятно е злоупотребил и с чуждо име, да вземе и да пусне някаква “фейк” жалба. Това е реалността на политическия живот в България.

Някакви жалки създания се опитаха да осуетят порива и възрожденския дух на десетки хиляди хора. Не знам как спят, но вероятно спят добре.

За политическия страх, породен от новосформиралото се движение “Да, България”

Той не е панически засега, но страх, или поне дискомфорт съществува и вярвам, че цялата тази афера не е предизвикана от безумство, породено от страх. Трябва да призная, че тя е прекалено внимателно планирана и прецизно осъществена, взети са всички възможни плюсове за “лошите” от странната ситуация със сроковете.

Както казах, това не е толкова импулсивно действие, породено от страх. Това е по-скоро желание да унизят “Да, България” и да покажат на нейните привърженици и симпатизанти къде им е мястото, или да им демонстрират, че няма да стане. Само че постигнаха обратен ефект. Това говори за две неща: първото е за дълбинната безнравственост, другото нещо е, че те са склонни да повтарят едни и същи грешки, както направиха при отказа за регистрация на НДСВ и така амбицираха българския избирател. Това говори за ограничен интелектуален капацитет. Но такива са милиционерите в България, винаги са били и ще бъдат.

Оптимист ли е Кристиан Таков за предстоящата предизборна кампания?

Все повече вярвам, че ще получим сериозна подкрепа макар да съм наясно, че голяма част от този огромен успех със събирането за отрицателно време на такъв впечатляващ брой подписи, е резултат не само на наша убедителност, а и на вбесяването на хората.

Определено съм оптимист и смятам, че всяко зло е за добро. Просто стресът, който причиниха на толкова много хора, опитът да обезверят десетки хиляди хора, е наистина унизителен и много симптоматичен за нашия политически живот.

Той винаги е бил такъв, това са кадрите, с които работи.

Интервю на Веселин Диманов
Редактор: Биана Гунчева

One thought on “Усещането за почтеност у над 20 ооо души днес отвори нова страница в политическата ни история – коментар на Кристиан Таков”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s