Анкета: Одобрявате ли назначението на Валери Тарандов за зам.-министър на правосъдието?

Министър-председателят Огнян Герджиков подписа вчера заповеди за назначаването на 16 заместник-министри в осем от министерства.
Едно име обаче направи впечатление на голяма част от българската общност – това на Валери Тарандов. Той е юрист от СУ „Св. Климент Охридски“, като специализира правораздаване. В периода 2005-2007 г. работи като адвокат. От 2015 г. е заместник-председател на Софийския арбитражен съд при СЗРПБ и арбитър, пише „24 часа“.

Назначението на Тарандов бе обявено първо в жълтия сайт “Афера” – бил е техен автор. Сайтът се обърна към читателите си с призива: „Мачкай, Валери!“.

Ако и другите емблематични автори на АФЕРА оглавят министерства, спецслужби и прокуратура – еша и няма да има на тая държава. Но, млъкни, сърце…, пише още „Афера“.

Предложението за Тарандов е на правосъдната министърка Мария Павлова, както всички назначения на заместници се правят от министри, казаха от правителствената пресслужба.

Тарандов е съпруг на известната столична съдийка Вера Чочкова. През годините жена му е решавала знакови дела. Чочкова се прочу за първи път през 2001 г., когато обяви за “невинен” бившия шеф на ВИС-2 Георги Илиев, вече покойник, по обвинение за хулиганство и побой над Слави Бинев в БИАД. Съдийката оправда и бившия столичен кмет Стефан Софиянски по едно от делата срещу него. Миналата година Чочкова осъди лидера на “Атака” Волен Сидеров да чисти паметници, пише още „24 часа“.

В Интернет вече стартира кампания с искане за незабавната оставка на новоназначения заместник-министър на правосъдието.

Изказването, което предизвика аудиторията,  самият Валери Тарандов публикува в личния си профил вчера:

В интерес на истината, т.н. Народен съд е задължение на България по силата на окупационния регламент на САЩ, Великобритания и СССР след края на Втората световна война. Нещо от типа на Нюрнбегския процес, само че на местна почва. Такива са били времената. Да се осъжда или оправдава е все едно да се осъжда или оправдава историята, каквато е била, което е доста неразумно като идея.

 Днес ние ви питаме:

Резултатите от анкетата ще бъдат изпратени до администацията на президента, както и до министър-председателя.

3 thoughts on “Анкета: Одобрявате ли назначението на Валери Тарандов за зам.-министър на правосъдието?”

  1. Такива смели ,честни ,подготвени и амбицирани магистрати ,като В. Тарандов ни трябват в реформата на правосъдието ..-,за изчистване на услужливата мутренска и зависима магистратура във всичките й звена …!!!Успех и борба до край…!

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s