Младите поколения трябва да знаят истината за комунистическия режим в България – разговор с Андрей Ковачев

Българското правителство обяви 1 февруари за Ден на почит и признателност на жертвите на комунистическия режим през 2011 година. Решението беше взето на 19 януари по предложение на президентите Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002).

За да разберем какво всъщност отбелязваме на този ден, се свързахме с Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП. През 2010 г.организира конференция в Европейския парламент на тема „Изстраданата европейска мечта на България 1944-1989“. В събитието участват най-високопоставени лидери от ЕП и Европейската народна партия, включително президентът на ЕП г-н Йежи Бузек, председателят на ЕНП г-н Жозеф Дол и бившият президент на ЕП и председател на борда на директорите на Фондация „Конрад Аденауер“ д-р Ханс-Герт Пьотеринг. На конференцията присъстват редица политически затворници от времето на комунистическия режим в България, репресирани български турци през т.нар. Възродителен процес, както и много други граждани, чиито лични трагедии са преплетени с комунистическия репресивен апарат на бившата Държавна сигурност.

b06b9c301254c16647bb5eb3043f6599
Снимка: Информационна агенция „Фокус“

Ето какво сподели в телефонно интервю за днешния ден:

Г-н Ковачев, къде ви намираме в деня за почит на жертвите на комунистическия режим?

В момента се намирам в Брюксел, където тази седмица  ще има сесия на парламента, а датата 1-ви февруари ни напомня за едни много тъмни времена в българската история, които трябва да никога да не се забравят и най-вече да се повтарят.

За да имаме настояще и бъдеще, независимо от сенките на това комунистическо минало, младите поколения на България трябва да знаят и изучават историята ни, не такава каквато са я манипулирали комунистите след 1944 година, а такава, базирана на  достоверните  исторически факти и спомени на очевидци.

В дните между 1-ви и 2-ри февруари 1945г. е бил избит тогавашния политически, икономически и академичен елит на Царство България, заедно с регентите, с министрите от няколко правителства, с голяма част от народните представители и с много български достойни офицери, военни, които са защитавали интересите на България.

Присъдата е произнесена в Съдебната палата в 16 часа на 1 февруари 1945 г. Същата нощ най-известните обвиняеми са екзекутирани на Централните софийски гробища, а телата им след това са заровени в общ гроб.

Присъдите са изцяло политически мотивирани. Основните обвиняеми първо са изпратени на разпит в Съветския съюз, а след връщането им в България и конституирането на Народния съд, присъдите им са съгласувани между обвинението, Политбюро на Българската работническа партия и съветското ръководство.

Можете ли да ни разкажете нещо повече за “Изстрадалата европейска мечта на България”, който е един ваш проект, стартирал през 2010 г.

Това е инициатива, която иска да покаже на нашите приятели и партньори извън страната, че в България българския народ по никакъв начин не е приел комунистическата диктатура без съпротива и, че към българите ние първи поемаме един огромен удар от страна на окупационната Съветска армия и, разбира се, техните комунистически слуги. Това се изразява в Горянското движение, а преди това в легалната опозиция българския парламент.

Тази съпротива води до огромни репресии и избиването на много хора и до отмъщаване срещу семействата на хората, опълчили се срещу диктатурата – изселвания, въдворяване в ужасни контракционни лагери като в Ловеч, в Скравена, на о-в Персин в Белене.

Всичко това трябва и сме длъжни да го предадем като памет на младите българи, Българското министерство на просветата трябва да го преподава адекватно.

Инициативата “Изстрадалата европейска мечта на България” представи още през 2010 г. за първи път в Европейския парламент много все още живи хора, които са наистина участвали в тази съпротива, минали през лагери, Горянското движение и тогавашният президент Йежик Бузек, след като видя и чу спомените на тези хора каза, че преди това никога нямаше да е знаел, че България е била най-верният сателит на Съветския съюз, и че в България не е имало съпротива, както много си мислят – че в България не е имало въстание, каквото е имало в Източен Берлин, Пражките събития, въстанието в Будапеща и случващото се в Полша.

Смятате ли, че има някаква умисъл в това 27 години да не изучаваме комунистическия режим и репресиите?

Абсолютно е така, защото това е най-удобното за много от политическите манипулатори в България в левия сектор – младите хора да не знаят историята, за да могат много лесно да бъдат жертва на носталгията, която се разпространява, че по времето на комунизма сме имали висок жизнен стандарт, че хлябът е бил евтин, че е имало работа за всеки, че е нямало престъпност и всичко това е било разбито от лошите демократи – това са опорните точки, които се разпространяват от бившите комунисти и за тях със сигурност не е добре, ако младите поколения знаят неподправената истина за режима, наложен след 44-та година и за историята преди това – много е важно да знаем историята на България след Освобождението от турско робство, защото и тя е манипулирана до много голяма степен. Българските комунисти, или сега социалисти, не желаят да си спомнят за това, че те са съюзници с Хитлер и голяма разлика между социалисти и национал-социалисти няма, защото между 39-та и 41-ва година Хитлер и Сталин си поделят Европа и тогава българските комунисти без никакво притеснение приемат това, че България става част от Тристранния пакт под натиска на германската армия, която е на българската граница и влиза в България още преди официалното подписване във Виена на присъединяването на България към Тристранния пакт.

Историята не се преподава достатъчно добре въпреки уверенията, които ми бяха представени от вече бившия министър на културата – г-жа Кунева, че нещо ще се случи. Има голямо нежелание за това и българските учители и тези, които пишат учебниците, са призвани да променят това. В учебниците трябва да бъдат заложени много повече часове за най-новата българска история. БСП смята, че това не трябва да се прави, защото това време не е достатъчно минало и може да се злоупотребява с политически цели. Аз смятам, че с истината не може да се злоупотребява – злоупотребява се, когато се манипулира.

Какво е мнението ви относно настоящето представителство на Русия в България

Русия има сериозни интереси в този регион още от преди Освобождението на България и знаем, че колкото и от една страна руският и българският народ да имат добри чувства един към друг, то целта на руските управляващи е завземането на Константинопол, и поривите имат съвсем друга геополитическа цел.

Това след Освобождението се явява и основна линия на руската политика – да има сериозно влияние сред българския политически елит и да може да направлява българската политика. Знаем за сблъсъците, които е имало, както и за трагичната съдба на Стефан Стамболов, последвана от сериозната агентура на Съветска Русия в България, която води до кръвопролития, които са извършени от българските комунисти по заповед на Москва с надеждата да направят България Съветска република. Със силата на украинския фронт точно тези злокобни сили унищожават Старото българско царство и налагат диктатура.

Една голяма част от агентурата, която се създава чрез българския филиал на КГБ или т.нар. Държавна сигурност (ДС), е все още активна – на много места има агенти на ДС, но не агентите са най-големият проблем, а техните водещи офицери, които са основните носители на диктатурата, за разлика от самите агенти, които са само техен инструмент.

Нещо много важно е, че децата не отговарят за престъпленията и грешките на своите родители, но и другото е вярно – престъпленията и грешките на родителите водят до големи политически, икономически и финансови изгоди на техните деца и внуци, а това далеч не е правилно.

За или против лустрацията сте?

Разбира се, че за, но за съжаление виждаме, че и след толкова много години, които са изминали, продължаваме да наблюдаваме хора с агентурно минало на ръководни позиции и винаги започват да ни обясняват как тези хора са работили за България и че те са професионалисти. По тази логика професионалисти са и всички, работили в Гестапо или в други тоталитарни организации – като разузнавачи в определени сфери може и да са такива, но те са служили на един тоталитарен режим и това е основното.

В момента България е част от НАТО и от ЕС, ние сме демократична страна и служители, служили на тоталитарния режим не би трябвало да бъдат на предните редици, не би трябвало представители на ДС да излизат в българските медии и дават морални оценки за това кое е демократично и кое не е – точно тези, които са потъпквали всякакъв демократичен полъх.

Абсолютно перверзно и неморално е офицери и служители, както и агенти на ДС да бъдат фактори в обществено политически живот на България и днес. Ще дам само един пример – в Германия преди една седмица се възроди  един сериозен скандал в правителството на община Берлин, където се опитаха да направят държавен секретар човек, който е бил свързан само за няколко месеца с ЩАЗИ (германската ДС) – това не беше допуснато. Кметът на Берлин трябваше да го освободи, защото в Германия има закон за лустрация.

Изминаха 10 години от членството на България в ЕС – кои са най-важни

Първо трябва да си кажем “Слава Богу”, че сме част от ЕС, и че станахме въпреки всички наши недъзи, с които влязохме в ЕС, и които все още влачим със себе си и в Съдебната система, и в справедливостта. Ако България не беше част от ЕС, сега щеше да бъде много лесна плячка на тези сили от Изток – виждаме какво се случва в Украйна, Молдова и Грузия. Членството ни в ЕС не може и не трябва да бъде принизявано само до финансовите показатели – колко пари са ни дали и какво ще ни дадат в бъдеще – това е много погрешно. Ако все пак се обърнем и към финансовите измерения, в последните 10 години ние сме получили над 15 милиарда лева нето, след като сме приспаднали нашите годишни вноски в ЕС.

Най-важното е, че сме част от свободната територия за движение на стоки, услуги, капитали и хора. Можем свободно да пътуваме и да работим, където пожелаем, и където успеем да намерим съответните условия в целия ЕС. Имаме много плюсове от това толкова критикувано наше членство в ЕС.

В момента предстои едно сериозно изпитание пред България – ние трябва да приемем председателството на Европейския съвет – можете ли да ни разкажете повече за това?

Председателството на Европейския съвет се извършва на ротационен принцип – то е винаги в рамките на година и половина, тоест три страни си сътрудничат и правят една програма за председателството на Тройката – България, Естония и Австрия. Заедно разработваме приоритетите, които предлагаме на целия ЕС по време на нашето председателство от началото на следващата година. Един от тях ще бъде Брекзит (бел. ред. – излизането на Великобритания от ЕС), защото по време на нашето председателство той ще трябва да се финализира и условията, при които Великобритания ще напусне, при всяка вероятност ще има т.нар. “хард” Брекзит, но това как точно иска да напусне ЕС все пак е решение на Великобритания. Друг приоритет, който според мен е много важно да бъде отстояван от България е за разширението – ние трябва да бъдем движеща сила за страни от западните Балкани като Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Албания, Черна Гора, които са останали извън ЕС.

Преди да се обърнете към политиката дълги години сте били мениджър – какво ви мотивира да се впуснете в политиката?

След промените отидох в Германия, където завърших своята докторантура, след това започнах работа в сферата на икономиката, като мениджър на различно големи компании.

Това, което ме мотивира, е че винаги съм искал да видя България присъединена към ЕС и да се откъснем по-бързо от комунистическото ни минало, което за съжаление ни беше завещано.

Следях с огромен интерес всичко, което се случваше, и през 2006 година реших да се включа и да дам нещо от себе си. Тогава научих за проекта “Граждани за европейско развитие на България” (бел. ред. ПП ГЕРБ) от медиите и Интернет и си казах: “Това е нещото, което ми е близко до сърцето”.

Участвах на първите избори за членове на Европейския парламент в България през 2007 година, а през 2009 година реших да се включа отново и станах член на ЕС – тогава смених  своето поприще, напуснах последното си работно място като регионален директор за централна и източна Европа на голям Английско-Холандски концерн.

Новоизбраният президент Радев беше на посещение в Брюксел – успяхте ли да се видите, какви са вашите първи впечатления?

За съжаление, не знам защо, но г-н Радев не се срещна с българските евродепутати, може би програмата му не го е позволявала. Аз си спомням много добре първото посещение на г-н Плевнелиев, той имаше среща с нас преди 5 години, така че аз очаквах такава среща и от г-н Радев, но съм сигурен, че той ще направи такава при следващото си посещение.

Пожелавам успехи на българския президент, защото това е и успех за България. Ние, като членове на българския парламент и президентството, можем да си бъдем взаимно полезни, ако установим необходимата комуникация. Що се отнася до срещите, аз имах възможност снощи да се срещна с председателя на Европейския парламент, след неговата среща с г-н Радев и той ми сподели, че е с добро впечатление след срещата им и очаква да си сътрудничат добре.

Това че аз не съм гласувал за него няма значение. Той в момента е легитимно избраният президент на всички българи и очаквам, че такава ще бъде и неговата дейност.

Какво ви предстои оттук нататък като евродепутат?

Продължаваме нашата законодателна дейност. Днес в комисията по външна политика беше приета една много важна за мен точка за защита правата на българите в Албания, една историческа българска общност, чиито интереси с десетилетия са останали незащитени от България. Тази моя поправка беше приета при едно много драматично гласуване, защото трябваше всеки глас да бъде лобиран, в добрия смисъл на думата.

В Украйна бях удостоен с званието “Човек на годината” от нашата асоциация на българите в страната. Друга важна тема търговското споразумение с Канада, което ще бъде ратифицирано от Европейския парламент през февруари. Аз ще гласувам за това споразумение, може би сте чували какъв “вой” и истерична кампания се води срещу него, с абсолютни лъжи и манипулации от страна на комунистическите пропагандатори, че щели да ни тровят с ГМО, че едва ли не ще дойде апокалипсиса – нищо от това не е истина.

Ние, особено ЕС, ще имаме много по-сериозни ползи, отколкото Канада, защото ние сме много по-сериозни партньори с 500 милиона потребители, а Канада са около 35 милиона и стандартът в Канада въобще не е нисък.

ЕС продължава своята политика за сключване на търговски споразумения, в момента има над 60 страни, с които ЕС работи по такива търговски споразумения като Япония, Нова Зеландия, Австралия, Виетнам, Перу и много други държави, което показва, че свободната търговия е нещо добро. Развитието в САЩ и отказът на САЩ от някои от споразуменията пък за нас е нова възможност, защото тези страни, които сега ще имат ограничена търговия със САЩ, се обръщат към нас. Така че това е добре за Европа, колкото и странно да звучи. Надявам се, че европейските граждани няма да бъдат подведени от лъжите, които разпространяват всякакви идеологически централи.

Интервюто взе Веселин Диманов

One thought on “Младите поколения трябва да знаят истината за комунистическия режим в България – разговор с Андрей Ковачев”

 1. Анализ на “Булг-стратфор”

  ХА-ХА-ХА…
  (…макар, че изобщо не е смешно…)

  Приятели,

  За поведението на Б.Борисов всичко е ясно… Сам каза, че е теле което бозае от две крави, до 1989 – “баща ми е комунист” (…”кръв повръщам – партийна книжка не връщам…), след това – “дядо ми е фашист”… Появи се и още един днешен фашист прикрит като гербер и скрит в европарланента – Андрей Ковачев…

  – “Хора,бдете…!” – Фашизма (човекофобия) и русофобията се завръщат…, под всякакви перверзно изтънчени форми…!!!

  – А някои твърдяха, че 800-те партизани, съвоюващи с армиите на САЩ и Британия, излезли от горите, между 10-ти и 20-ти септември 1944 г., (от които само 200 комунисти) са ИЗБИЛИ ВСИЧКИ ФАШИСТИ…
  (твърдяха, че са убити от 100 000 до 1 000 000 български фашисти…!?!?!)

  Днес гледаме апотеоза на фашистката и русофобската реставрация… и новите Фюрери на българските фашисти Методи Андреев и Александър Йорданов… С истинска фашистка злоба и русофобска ярост те сеят фашистки откровения, само дето забравят да кажет, че между 1941-ва и 1944-та година България воюваше със САЩ и Англия… и, че заради българските Фашисти, до 1968-ма година плащахме репарации, като ФАШИСТКА ДЪРЖАВА АГРЕСОР…

  И още нещо…
  – Че точно заради партизанската съпротива срещу фашизма в България, след войната, от България не се анексираха нови територии от Сърбия и Гърция…!!!
  – Че точно заради навлизането на руската армия на 9.ХІ.1944 г., договорено с Регентите, Турция, подтиквана от Чърчил, не е могла да окупира България…

  Интересно, защо за фашистите и русофобите Народния съд и паметника на съветската армия са като “трън в пета…”, след като…;
  – Днес знам, че Народния съд, създаден по искане на САЩ и Англия, е осъдил и са разстреляни 147 Баш-фашисти, виновни за войната, която водим до 1944 година с САЩ и Англия и… не съм чул за нито един убит, затова, че е умен или интелигентен…
  (…за тези фашисти-престъпници ли да плачем…)
  Заради тази “символична война” сме плащали Репарации, като държава-агресор, до 1968-ма година…

  – Правораздавателната дейност на Народния Съд в България получава ИЗРИЧНОТО потвърждение от споразумението на четирите Велики Сили от 08.08.1945г. в Лондон.
  Съюзната контролна комисия в София зорко наблюдава създаването, организирането и правораздавателната му дейност.
  – Създаването на Народния Съд в България е потвърдено като законосъобразно от декларацията на Общото Събрание на ООН от 11.12.1946 г. и Женевската Конвенция от 1949 година, за защита на жертвите от войната.

  – Ако Новия фюрер на фашистите ни Обершарфюрер М.Андреев и Шарфюрер Ал. Йорданов искат реабилитация на виновните за войната Баш-фашисти, нека първо плати на Българския народ всички репарации и контрибуции, които сме платили от 1944 до 1968-ма година…!!!

  – Нито лев повече, нито лев по-малко…!!!

  Ало-о-ооо Американския посланник… Какво чакаш……? Оскверняване с пречупени кръстове на англо-американските войнишки паметници ли…???
  .

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s