Оптимист съм за бъдещето на България – разговор с Мануела Малеева

Легендарната Мануела Малеева е най-високо класиралата се българска тенисистка (3-тото място в световната ранглиста), както и единствената, печелила турнир от Големия шлем – US Open на смесени двойки с Том Гъликсън (1984 г). Живеейки в Швейцария от години, тя никога не е преставала да бъде активна и ангажирана с най-ярките граждански каузи в България.  Днес Мануела Малеева е едно от лицата в инициативния комитет на „Да, България“. Това е един открит разговор за прозрачността като нещо възможно, за мотивацията да навлезеш в партийната борба, за вярата, че нещо различно може да се случи. Разговор за корупцията в България и съдебната реформа, както и за огромната нуждата от лустрация.

В четвъртък вечер имахте среща с българи от чужбина и страната в клуб „Перото“ – кое беше най-важното, което те споделиха с вас? Добре ли премина срещата?

Срещата мина много добре, аз усетих една хубава атмосфера. Основното нещо, което българите от чужбина споделят, е болката за това, че нещата не се получават в България. За това, че животът тук е много труден, да не кажа непоносим, и за това как много биха искали да се върнат, биха искали да се реализират професионално тук, но засега условията в България не им позволяват да направят тази крачка. В общи линии това беше една от темите, която често се сподели. Имаше и конкретни въпроси относно какво ние искаме да направим и как искаме да го направим – много неща все още не можем да кажем точно и конкретно, тъй като сега “Да, България” трябва да се регистрира, в момента се пишат програмите. Това, което се опитахме да предадем, е желанието наистина да се случи нещо различно – нещо по-различно от това, което се е случвало през последните 27 години.

От професионалния тенис до партийната борба в България – какво ви мотивира да се включите в толкова ангажираща инициатива?

Същото това желание за коренна промяна. Често усещам подкрепата на много хора, че чрез мен могат да се припознаят в нещо, което ще бъде направено честно, коректно, прозрачно. Не искам да звучи като някаква банална фраза или клише, което през последните години много се е повтаряло –  за корупция и за неслучващата се съдебна реформа, но много партии носиха смисъла на тези думи – много заявиха антикорупционни политики, нова съдебна реформа. В крайна сметка виждаме, че нищо не се случва, затова очакванията към нас са много големи и усещаме, че нямаме право на абсолютно никаква грешка. Вдигнали сме летвата много високо със заявката и на всички хора, които се включиха в инициативния комитет – това са 77 души, които застават зад Христо Иванов – страшно много хора, това е и нашата мотивация.

Вярата е, че наистина искаме да направим нещо различно, колкото и банално да звучи.

Кои ще са най-важните точки, които ще бъдат включени в антикорупционната програма на “Да, България”?

Ужасно трудно е за мен да говоря специфично за програма и дадени точки, понеже никога не съм се занимавала точно с това. Съвсем честно казано – в момента програмата се пише и не мога да ви кажа с точност, но фактът, че аз се включих и в инициативата “Правосъдие за всеки” като гражданска организация, показва, че знам, че има много голям проблем с корупцията в България и съдебната реформа.

По време на срещата в “Перото” Христо Иванов заговори за нуждата от “лустрация от второ поколение” – как да разбираме тези думи и какви мерки ще бъдат предприети?

Лустрацията е много важна. В смисъла на това, че е второ поколение, той имаше предвид, че не можем да направим същата лустрация, както преди 30 години, че трябва да направим една нова лустрация. Първото, с което започваме, е това, че всеки от нас гарантира, че не е бил служител на държавни служби, не е бил свързан по никакъв начин с партийни принадлежности. Повечето от нас са и много млади, за да бъдат засегнати. В нашата декларация ние гарантираме, че не сме били обвързани към държавните служби.

Предстои да се изготви една програма за лустрация – ще има огромна нужда за „изчистване“ на различни кадри, които са били към Държавна сигурност (ДС). От друга страна, за съжаление, дори и да направим някакъв закон, който би се свързал с лустрацията от преди 27 години – с такъв закон не бихме успели да се справим с Пеевски. Христо Иванов говори за лустрация второ поколение, в такъв смисъл, че лустрация, 27 години по-късно, просто ще трябва да се пригоди към това, което се е случило през тези 27 години.

Делян Пеевски ли е най-голямото зло за България?

Той е едно от тях. Дали е най-голямото зло, не мога да ви кажа, но знаете колко много от фирмите са обвързани към бизнеса на Делян Пеевски. Има най-различни подозрения за много неща, трябва да се извадят доказателства, които досега не могат да бъдат извадени.

Един от хората, заради които мисля, че нещата са ужасно трудни в България е той, да.

Вие оглавихте инициативен комитет „Гласувай без граници“, основан в подкрепа на въпроса в националния референдум през 2015 г.  – доколко са важни референдумите, за да се развива активно гражданско общество?

Аз мисля, че са много важни, поне от опита, който имам в Швейцария – живеейки там, където имаме по четири референдума на година, в които абсолютно гражданското общество участва в решенията.

От друга страна референдумите трябва да бъдат такива, че да могат да бъдат обяснени и да са разбираеми за всеки един, който би отишъл да гласува. За съжаление мисля, че на последния референдум, например за мажоритарното гласуване, нямаше никаква разяснителна кампания и всъщност дори и на мен трябваше да ми бъде обяснено няколко пъти, за да мога да разбера каква точно е разликата между мажоритарна и пропорционална система.

Това, което бих казала е, че са много важни, но и самите въпроси трябва да бъдат разбираеми за всеки един човек. В този случай ми се стори, че може и да е нож с две остриета, но аз подкрепям референдумите, защото това е начинът да бъдат чути гражданите.

Как ще коментирате действията на Борисов в настоящата политическа обстановка?

В момента ми се струва, че се използват всякакви начини, за да може да бъде запазена властта – дали от Борисов, дали от останалите политически партии, които са в коалиция с ГЕРБ. Един такъв страх – те говорят за стабилност, че трябва да се запази тази стабилност, но това, което виждаме е, че хората продължават да живеят ужасно беден живот, че сме една от най-бедните страни в Европа, корупцията е огромна, по свобода на словото сме на 113-та позиция.

Така че, Борисов също ми изглежда като човек, който се опитва всячески да запази властта. Като че ли нещата му се изплъзват, вече не е тази абсолютно всемогъща и недостижима персона – нещата са се разклатили.

Оптимист ли сте за бъдещето на България, за бъдещето на младите хора, които също биха искали да се развиват в страната си?

Ако не бях оптимист, може би нямаше да се захвана с всичко това. Мисля, че има прекрасни хора в България и прекрасни българи, които живеят извън България, които милеят за родината, без това да звучи отново като клише и слогани, които “патрЕотите“ напоследък много използват. Наистина мисля, че има огромен потенциал, но трябва да се вкара някаква законност, някакво върховенство на спазване на законите, икономиката трябва и може да се раздвижи – има много добри предприемачи с идеи за развитие в различни сфери на бизнеса.

За съжаление, всичко е под огромен натиск да не може да се развива, за да може да бъде контролирано от може би 100 или 200 души в България.

Интервюто взе Биана Гунчева

One thought on “Оптимист съм за бъдещето на България – разговор с Мануела Малеева”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s