Не може да има свободни медии в държава с фасадна демокрация – разговор с Иво Сиромахов

82e5e2b82aab2e7213fb17fa6ed0833c

Г-н Сиромахов, темите, които искам да засегнем в това интервю са много, но нека започнем така: вие сте сценарист в Шоуто на Слави”, разкажете ни повече за работата си. Какво ви мотивира и вдъхновява през всичките тези години?

Когато човек обича работата си, той не се замисля какво го мотивира и вдъхновява. Мотивацията и вдъхновението идват от удоволствието, което изпитваш от труда си. От това, че виждаш постиженията си. Най-голямо удовлетворение ми носи фактът, че 16 години след началото продължаваме да имаме огромна публика – над 1 милион българи съпреживяват заедно с нас всяко едно предаване.

Смятате ли, че България се управлява по един зле написан  сценарий?

Не вярвам в конспиративни теории. Те са удобни за хората, които отказват да видят фактите и се опитват да оправдаят провалите си с някакви тъмни сили, с таен световен заговор, насочен конкретно към тях.

Сценарият за България го пишем всички ние – избирателите, данъкоплатците. От нас зависи как ще живеем. Властта по Конституция е в нас, а не в шепата държавни чиновници, които се изживяват като безсмъртни.

Доколко е важен президентът в една парламентарна република, каквато е България?

Това е едно от недоразуменията в българската Конституция. Президентът се избира пряко от народа и има зад себе си много повече избиратели, отколкото всяка една партия, обаче в същото време няма никаква реална власт. За какво ни е президент, от когото нищо не зависи?

Според вас ген. Радев притежава ли нужните качества, за да поеме президентския пост, разграничавайки се от идеите на БСП?

Нямам представа. Все още нищо не е направил, за да можем да съдим за качествата или недостатъците му.

След загубата на президентските избори Борисов неведнъж заяви, че ГЕРБ ще подкрепи напълно референдума. Как разчитате този ход на премиера в оставка?

Засега това са само празни приказки. Реална подкрепа няма. Ако ГЕРБ наистина смятат да подкрепят решенията на референдума, би трябвало да работят по промените в законите, за които избирателите настояват. Вместо това те се ослушват и си губят времето в парламента с глупости, като да речем дали да бъде почивен ден понеделникът след празници. Явно почивните дни за тях са много по-важни от демокрацията.

Готови ли са българите за мажоритарна система?

Българите практикуват мажоритарната система вече 26 години. По нея си избират кметове и президенти. Ако твърдите, че избирателите не са готови за такава система, това означава, че оспорвате легитимността на всички кметове и президенти, избирани досега. 

А няма ли след нея да се бетонират големите партии в парламента?

Кой ви го каза това? “Разбирачите” политолози ли? Те за пет лева са готови да защитават всяка лъжа, подхвърлена им от партиите, които ги финансират.

Но аз предпочитам да говорим с факти, а не с “политологически” прокоби. Вижте по колко партии има в парламентите на Франция и Великобритания, където депутатите се избират мажоритарно и преценете дали някой се е бетонирал, циментирал или тепърва реди кофража.

Следите ли разкритията по случая “Яневагейт”? Какво мислите за изнесената информация от “двете каки”?

Мисля, че българската съдебна система е стигнала дъното.

За или против предсрочни парламентарни избори?

Когато властта е загубила обществената подкрепа, е нормално да има предсрочни избори. А мнозинството от избирателите заявиха, че искат тези избори да бъдат проведени по нови правила. Така че това трябва да се случи възможно най-скоро.

Какво е мнението ви за голямата власт, която притежава главния прокурор?

Мнението ми е, че всички прокурори, съдии и полицейски началници трябва да се избират пряко от народа, както е в Съединените щати.

В интерес на истината, срещата между Слави Трифонов и Сотир Цацаров се прие двустранно от обществото, нямаше много информация след нея. Можете ли да кажете, какво постигнахте и какво да очакваме?

Целта на срещата беше да уведомим главния прокурор за стотиците нарушения на закона по време на проведения референдум. Вотът на гражданите беше подменен, а това се нарича опит за държавен преврат. Сега очакваме справедливо решение от съда.

Има ли цензура в медиите и как ще коментирате мястото, което България заема в класацията за свобода на словото?

В класацията за свободата на словото България заема мястото, което заслужава. Не може да има свободни медии в държава, в която демокрацията е само фасада, а цялата власт е в ръцете на престъпници.

Интервюто взе Веселин Диманов

Реклами

One thought on “Не може да има свободни медии в държава с фасадна демокрация – разговор с Иво Сиромахов”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s