България стана печално известна с насилието над чужденци – разговор с Виктор Лилов

Виктор Лилов е професионално ангажиран в културните индустрии като музикален мениджър и издател. Обществената му дейност обаче е тази, която го прави по-известен – бил е член на Гражданския съвет на Реформаторския блок (РБ) и кандидат за евродепутат от РБ, понастоящем е активист на партия ДЕОС. Става известен с либералните си политически възгледи, и най-вече с факта, че е първият открит гей-мъж, кандидатирал се за изборна длъжност в България като кандидат за кмет на гр. София, издигнат от ДЕОС.  През декември 2014 година става ЛГБТ личност на годината, а през следващата година – подгласник в отличията „Човек на годината“.

bg2

Г-н Лилов, как ще коментирате случилото се в бежанския лагер в Харманли – протест или бунт организираха хората, настанени там със забраната да не напускат лагера?

От информацията, която достигна до мен, както от доброволци, така и от чужденци, настанени в лагера, те практически не са били информирани за затварянето на лагера. Причините за бунта се натрупваха в продължение на много време – липса на топла вода, а в последните няколко дни преди бунта и изобщо на вода, дървеници, спално бельо, сплъстени от мръсотия одеяла, липса на хигиенни материали и кофи за боклук. Храната също се оказва че е сериозен проблем. Некачествена и само два пъти на ден. Достъпът на търговци, които продават стоки от първа необходимост на спекулативно високи цени, допълнително влошава нещата.

Бих искал да се спра и на един особено неприятен момент, свързан с културните различия, особено при по-религиозните чужденци. За да бъде зачетена молитвата за валидна, мюсюлманинът трябва да е чист. Без течаща вода, на практика това е невъзможно. Представете си на какво унижение са подложени по-религиозните хора сред бежанците и какъв гняв би могъл да се натрупа.

Лагерът е от открит тип, т.е. настанените имат право да се придвижват свободно, могат да използват телефони – преди дни това бе отменено. Как ще коментирате решението на Министерството на здравеопазването?

Както впоследствие се оказа, няма и не е имало основание за затваряне на центъра за настаняване. Според информации, които срещнах в медиите, затварянето е разпоредено от премиера в оставка Бойко Борисов, който лично е наредил да се затвори лагерът в Харманли и обитателите му да не се допускат да излизат навън, мотивирайки това свое разпореждане с „епидемията” от кожни заболявания. Решението за временно затваряне на центъра е обявено впоследствие от зам.-здравния министър Ваньо Шарков. Абсурдното е, че кожните заболявания няма как да представляват епидемиологична опасност и Ваньо Шарков със сигурност е знаел това. Тъкмо забраната за напускане на лагера и опитите на охраната да спира неинформираните чужденци да излизат се превърна в искрата, която подпали бунта.

За пореден път виждаме как Бойко Борисов е в сърцето на създадения проблем, за да се яви няколко дни по-късно като „спасител”, целият в бяло. Следва поредна порция абсурдни разпореждания като например – строеж на ограда, като тази на граничните съоръжения около центъра, и екстрадиране на всички задържани за участие в протестите.

Трябва да бъде припомнено на отиващото си правителство, че според европейските разпоредби, фактът, че дадено лице е поискало закрила, не е достатъчно основание неговата свобода да бъде ограничавана и то да бъде настанявано в затворен център.  Затварянето на центъра в Харманли без основание е в остро противоречие с европейските директиви, които страната ни е длъжна да спазва.

Могат ли да бъдат оправдани действията на МВР, въпреки твърденията на медиите, че част от настанените в лагера са хвърляли камъни по униформените?

Не подкрепям насилието като форма на протест, хвърлянето на камъни по полицаите по никакъв начин не решава ничий проблем и единствено може да доведе (както и се случи) до ескалиране на насилието. Не сме наясно обаче след потушаване на протеста какво всъщност се е случило в помещенията през нощта – провела ли е полицията наказателна акция и как впоследствие в болниците в Ямбол и Стара Загора попадат хора със сериозни наранявания, включително и с опасност за живота. Единственият светъл лъч в случая е реакцията на отделни граждани и журналисти, които се постараха да съберат фактите около потушаването на безредиците в Харманли отвъд официалната гледна точка. Надявам се образуваното от прокуратурата досъдебно производство за упражнено насилие от полицаи да не бъде само формално действие, а да изясни действителния ход на събитията, както и това дали има полицаи, превишили правата си.

Равносметката след кризата в лагера в Харманли е над 400 арестувани чужденци, ранени полицаи и неясно колко пострадали мигранти – защо се стигна до това според вас?

На първо място това е провал на Държавна агенция за бежанците (ДАБ) и на председателката на агенцията, г-жа Петя Първанова. Не трябва да припомням позорната известност, свързана със сигнали за корупция на двукратния шеф на ДАБ Никола Казаков, назначен от правителствата на ГЕРБ сигнали, които очевидно няма да бъдат разследвани както трябва. Както Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) и Сметната палата, така и Държавната финансова инспекция в свои одити и доклади установяват конкретни данни, свидетелстващи за корупционни практики, но Върховна административна прокуратура така и не обяви официално, резултатите от тази проверка.

Трябва да се подчертае, че както при г-н Казаков, така и сега, диалогът с неправителствения сектор и доброволците е изключително слаб. Сигнали за сериозните проблеми в лагера бяха подавани от страна на доброволците още от средата на септември тази година, като тези сигнали бяха оставени без абсолютно никакво внимание. Всички тези факти показват една непрозрачна среда с голям потенциал за корупция, като жертви на тази ситуация са хора, търсещи у нас убежище.

Отново виждаме как патриотите и патриотичните организации скочиха с лозунгите „Да запазим Майка България“ – какво е вашето мнение за този род изказвания?

Всъщност ВМРО имат ключова роля в нарастване на напрежението около лагера с организирането на поредица демонстрации пред лагера, създавайки атмосфера на страх сред местните жители. Тази среда на нетърпимост принуди правителството да действа в противоречие със законовата уредба, затваряйки лагера, както и в нарушение на закона за отбрана, изпращайки части на редовната армия за охрана на лагера.

Трябва да се подчертае, че действията на подобни национал-популистки организации са насочени изцяло към извличане на дивиденти с оглед на предстоящите избори. Това разбира се става за сметка на сигурността както на чужденците, настанени в центрове за настаняване в страната ни, така и на хората, живеещи в близост до тези лагери.

Толерантни ли са българите и защо е важна интеграцията?

Познавам невероятни хора, жертващи цялото си свободно време и значителни средства, за да помогнат на хора, изпаднали в беда. Иска ми се да вярвам, че техният пример ще бъде последван от повече хора. От друга страна, държавните институции не само не проявяват инициативи, но често създават трудности в достъпа на доброволци, оказващи помощ на настанените в лагери.

Липсват елементарни интеграционни мерки като курсове по език и възможности за наемане на работа. Предстоящите промени в нормативните актове, които предстои да бъдат приети, ще ограничат още повече възможността на лица в процедура по получаване на статут да се интегрират, като ограничат правото им на придвижване. Общественият натиск да се забрани на хората да напускат лагерите, да си намират работа, и така да се издържат сами, всъщност ще увеличи корупцията и ще генерира още по-голяма престъпност. Отсъствието на интеграционни мерки се явява потенциален криминогенен фактор, свързан основно с трафик на хора и всевъзможни други престъпления.

Излагаме ли се пред света чрез подобни деяния?

България стана печално известна с насилието над чужденци от представители на органите на реда и гранична полиция, както и от паравоенни формирования – поведение, осъждано в доклади на многобройни правозащитни организации. ООН осъди много остро стрелбата по мигрант, в резултат на която афганистански младеж беше убит. Репутацията на държавата ни е изключително силно накърнена. Това няма да остане без последствия и проблемът е, че тези последствия ще бъдат заплатени от обикновените български граждани, както в буквалния смисъл, така и от негативния имидж, който трудно ще може да променим.

Интервюто взе Веселин Диманов

7 thoughts on “България стана печално известна с насилието над чужденци – разговор с Виктор Лилов”

  1. България е най-печално известна с това че е налазена от толкова много соросоиди, че са на път да убият гостоприемника.

    Харесвам

  2. Не мога да разбера, как така ние Българите плащаме за издръжката на тези, в болшинството си икономически имигранти, да ги храним, настаняваме, лекуваме, къпем и чистим след тях, а в крайна сметка пак се намери някой, който ще ни каже колко сме печално известни. Един такъв имигрант получава от данъците ни повече от родителите ни пенсионери, които са работили за пенсиите си. Много от тях също ядат по два пъти на ден и се къпят със студена вода. В казармата, ние също се къпехме със студена вода и ядяхме сини сливи с домати. Не ни беше приятно, но не сме чупили нищо и не сме горили Български флагове. Всъщност, не сме горили никакви флагове. Не сме канили тук никого. Като не им харесва, могат да се върнат обратно, след като тука е толкова зле. Голяма трагедия било за мюсюлманина да се моли некъпан, а за Българите, които му плащат сметките без да го искат, не е обида същия този чувствителен индивид да изгори флага ни. Тези доброволци , защо не сложат каските и да отидат на предна линия за да може любимците им да хвърлят камъните по тях.

    Харесвам

  3. Как си представя този геичо тази работа?Защо тои не отиде да ги обслужва.Всеки,които е минал нелегално границата ни трябва да лежи 5 години в затвора.В това отношение нашите власти търпят критика.Тези маимуни нямат право да стоят там 1 секунда.А педала да оди у лево.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s