На България ѝ трябва нова Република – разговор с Манол Глишев

Манол Глишев е граждански активист и автор, когото обичаме да интервюираме. Днес го потърсихме за коментар още веднъж по темата с избора на Румен Радев за президент на България и ходът на Борисов.

Как ще коментираш резултатите от балотажа между Румен Радев и Цецка Цачева?

Прикритите путинисти загубиха от откровените путинисти. Дори Цачева да беше спечелила, тя също щеше да работи против санкциите срещу агресивната Русия на Путин. Просто щеше да се опитва да твърди, че не е така. Докато Радев няма никакви задръжки по този въпрос. Там, където Цачева щеше да се опитва да шикалкави, той ще бъде открит. Това е добре, защото сега нормалните граждани на България по-лесно ще схващат с кого си имат работа. Но, разбира се, е жалко, че нямаме по-добър президент.

Кой можеше да е по-добър президент?

Плевнелиев за втори мандат, Христо Иванов, Бойко Атанасов, Велислав Минеков, Лозан Панов, дори Трайчо Трайков. За съжаление, възможността за действително налагане на някого от тези почтени мъже, беше проиграна в зародиш от позорните „исторически компромиси“ на псевдореформаторите. Тези хора са врагове на собствените си интереси и много помагат на различните червени мафии да продължат да съсипват България. Популизмът и наглостта на ГЕРБ, на БСП и АБВ, на ДПС, на лъжепатриотите, на трифоновците, барековците и сидеровците нямаше да бъдат възможни, ако наистина имахме сериозна демократична десница от морални хора. Уви, в момента разполагаме само с отвратителното поведение на Кунева-Лукарски и с доказаната немощ на Кънев.

Твърдиш, че си десен човек. Не очакваш ли нещо от „новия десен проект“?

Десен не значи наивен – поне не за цял живот. Мога да си позволя любопитство. Любопитен съм какво мислят Христо Иванов и Росен Плевнелиев за този уж нов, уж десен проект. Но в никакъв случай вече няма да вложа ентусиазма, който похабих в 2013 г. за тогавашния „реформаторски“ блок. На България наистина ѝ е необходима истинска дясна партия, която да печели гласове, да говори ясно, да иска лустрация, да не предлага никакви отстъпки към Русия и да работи за съдебна реформа. Но такава партия не може да се роди от срещи и разговори в зали и ресторанти. Тя може да се роди само на площадите. Сега, когато Радев спечели президентските избори и Борисов разчиства пътя към нов парламентарен вот, най-вероятно БСП ще се опита да си върне властта. Срамно, но това е положението. Независимо кой ще заеме най-много места в следващото Народно събрание, новото правителство ще бъде също толкова мафиотско и путинистко, колкто досегашните кабинети. Формирането на истинска българска десница ще има шанс да започне едва тогава, когато започне неминуемият процес по сваляне на това ново правителство с поредна серия протести. Тоест тази задача изисква както нов тип лидери, така и нов изблик на воля от страна на гражданите. Клетата „стабилност“ трябва да бъде забравена. В този смисъл е хубаво, че ГЕРБ постепенно отслабва.

Можем ли да кажем, че БСП победи ГЕРБ на тези избори? И каква е причината?

Интересно е дали ГЕРБ не победиха сами себе си. Борисов знаеше, че Цачева е неизбираема. Той можеше да предложи вътрешнопартийни избори за кандидат. Можеше и да предложи поне двама относително популярни кметове. Вместо това предпочете да заложи на губещата Цачева. Защо го направи? Дали няма причини да се страхува от собственото си оставане на власт? Борисов направо подари тази победа на откритите кремълски резиденти у нас. Или пък не им я е подарил, а е уплашен и се опитва да се отърве от отговорност за непосредственото бъдеще. Без нелепата кандидатура на Цачева, БСП посепенно си отиваше. Сега може и да има временно засилване на тази стара криминална групировка. Синовете на комунистическия режим отстъпиха пред бащите си. Любопитен съм дали пък след идващите парламентарни избори ГЕРБ няма да влязат в коалиция с БСП. Да речем – уж в името на „националното единство“.

Румен Радев е новият президент. Какво е мнението ти за него?

Човек на Москва. Основните прерогативи на българския президент са външната политика, отбраната, една осакатена възможност за вето и няколко представителни функции. Основното му средство за действие е публичността. Радев вече недвусмислено заяви, че негова основна цел ще бъде свалянето на санкциите срещу Русия. Първият ангажимент на навия ни държавен глава е спрямо чужда държава. Какво да говорим повече? Този човек може и да не се опита даú извади България от НАТО, но ще компрометира ролята на страната ни в пакта. В края на мандата си този президент ще бъде копие на Първанов: изолиран от западните ни съюзници и приет единствено в част от бившите съветски републики. Ще ходи на лов за архари и ще прави всичко по силите си за засилване на руското влияние у нас. Това директно го прави държавен изменник, защото в момента руският режим е заплаха за мира в Източна Европа. Спамота е, че такъв човек беше избран у нас.

Не смяташ ли обаче, че въпреки острите критики това е изборът на гражданите?

В никакъв случай. Тези избори всъщност бяха спечели от кандидатпрезидентската тройка Не Гласувам, Не Подкрепям Никого и Гласувам С Невалидна Бюлетина. Над половината български гласоподаватели се подиграват с изборната ни система и отхвърлят с презрение предлаганите им кандидати. За Радев, за Цачева, за Марешки и така нататък гласуваха малко хора. Изборите у нас са все по-непредставителни и съответно – все по-нелегитимни. Нацията мълчи и се отвращава. Малцината осъзнати граждани гласуваха или за Трайков, или с „Не подкрепям никого“. Ако у нас имаше законност, партиите щяха да бъдат принудени да сменят кандидатите и да провеждат изборите дотогава, докогато някой кандидат спечели не просто мнозинството от валидните бюлетини, а подкрепата на поне четвърт от всички български гласове. Така че това сега не бяха избори, а лош театър.

Изпълни ли Борисов обещанието си?

Да, за първи път в живота си. Необичайно за човек, винаги правещ обратното на това, което е казал първоначално. Той май наистина просто се е чудел как да се отърве от властта, която вече не му носи предимства, а само проблеми. За всички българи е добре, че Борисов за втори път се проваля. Още по-добре ще бъде, когато Радев, Нинова и останалите открити путинисти също се провалят. Но цената няма да е ниска.

Как си обясняваш залитането на премиера към референдума?

Ударил го е на уволнение, вече му е все едно какво ще избълва публично. Борисов никога не е умеел да прецени какво да каже и какво да си спести – защото българите досега бяха прекалено толерантни към неговите глупости. От друга страна, той е популист и може би дори пак се надява, че ще яхне вълната. Историята обаче не познава трето завръщане на цар Ивайловците. Веднъж провалила се, всяка реставрация е последна. Това не е лошо. Колкото до самия референдум, той е поредният гнусен абсурд в нашия обществен живот. Ако тезите му бъдат наложени в ново законодателство, това ще бетонира властта на БСП и/или ГЕРБ, тоест на Русия, защото ще оцелеят само двете по-големи партии, които работят директно с Кремъл. А това в никакъв случай не бива да се допуска. В този смисъл трябва да внимаваме дали сега БСП няма да се опита да прокара избори за Велико народно събрание и нова конституция. Една подмяна от типа на 1990-1991 вече ни стига. Разбира се, че на България й трябва нова конституция, нов обществен договор и изцяло нова република, но това в никакъв случай не трябва да става чрез комунисти, мутри и популистки референдуми. Изграждането на истинската българска държава от руините на сегашното беззаконие тепърва предстои. То трябва да се извърши от съзнателните граждани и от такава политическа сила, която да бъде органически неспособна на компромиси.

 Издал си нова книга. Разкажи повече за нея.

О, това е далеч по-приятна тема от политиката. Новата ми стихосбирка се казва „Проект за прекрасен живот“ и съдържа текстове от последните две години. Надявам се, че е по-добра от предишното ми томче със стихотворения. Издателството е „Black Flamingo”, а редактор е моят приятел и отличен поет Роберт Леви. Книгата трябва да излезе в началото на този декември. Ще направя всичко възможно да я има на коледния Панаир на книгите. Надявам се да се хареса на всеки, който обича поезия. Опитвам се да бягам от политиката, когато си пиша стихотворенията, поне в повечето случаи. Авторите и техните пристрастия си отиват, но понякога книгите им остават.

Интервю на Веселин Диманов

2 thoughts on “На България ѝ трябва нова Република – разговор с Манол Глишев”

  1. Много се смях на това интервю. С интервюирания дълго сме дискутирали по форумите, но тогава той не проявяваше такива симптоми. Не знам какво му е станало, за да обяви над 90% от българите за тайни, или явни путинисти, но ако е прав, то демократичната система на управление изисква много ясни действия. При тази хипотеза, налагането на антипутинистка кандидатура, би било проява на диктатура. 🙂 Според Манол, логичния следващ ход би бил референдум за присъединяване към руската федерация. 😉
    За щастие логиката му е много сбъркана, а Радев е всъщност американски възпитаник, който е заел умерена и неагресивна позиция спрямо Москва. Което не означава, че ще слушка послушно Кремъл. Нека не забравяме какви точно академии е завършил и къде са му контактите все пак. 🙂
    Още нещо интересно относно Радев. Психодесните го обявяват за кремълски агент, а психолевите-за човек на ЦРУ (Бил сложен като кандидат едва след консултация в американското посолство). Този разнобой в мненията на фанатиците, ме кара да съм оптимист за бъдещето, че този път ще имаме президент на България, а не послушна маша на чужди служби.

    Харесвам

  2. ХА ха ха този Манолчо хептен изтрещя след загубат на Хилъри ! Милият парите на Сорос за професионални протестъри като него свършват , а с тях и Путинисти дебнещи под всеки камък ! Нещастник набутан ни зорле да дава мнения ! Кой всъщност е този индивид и какво има ПОСТИГНАТО в ЖИВОТА че да ни дава наклон какво да мислим и как да живеем ! Ха ха ха

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s