Нови разкрития: Кадафи е заразил нарочно със СПИН децата в Бенгази, медиците ни ще съдят страната

11-02-24-46304_2

Петте медицински сестри от България, които прекараха близо 10 години в либийските затвори, ще съдят Либия за обезщетения след последните разкрития, показващи, че режимът на Кадафи е заразил нарочно със СПИН децата в Бенгази, предаде „Дарик“.

Припомняме, че медиците ни бяха арестувани през 1999 г. и в последствие биват осъдени от няколко съдебни инстанции в Либия, но през 2007 г. с помощта на западни държави е постигнато споразумение за екстрадирането им в България.

В процеса срещу българските медици Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова, както и палестинският стажант-медик Ашраф Ахмад Джум‘а (или Ашраф ал-Хаджудж) – гражданин на България от юни 2007 г., бяха обвинени в редица закононарушения, включително в заразяването на няколкостотин деца в детската болница „Ал-Фатих“ в Бенгази с вируса ХИВ.

15b78ad6a786857647a2500ee17ab94e

Българският лекар д-р Здравко Георгиев отделно е обвинен за нелегално опериране с чужда валута.

Медиците ни от Либия ще искат обезщетения за страданията си

„Вината на либийските официални представители е доказана. Либийската държава има активи в чужбина и ние може да бъдем обезщетени“, твърди Кристина Вълчева.

Разкритията бяха направени от френския разследващ сайт „Mediapart“. Той публикува записки от тефтер на Шукри Ганем, който бе премиер на страната от 2003 до 2006 г. Причината за действията на тайните служби на либийския диктатор е била, че Бенгази е бил основен опозиционен град на режима му.

Според записките на Ганим през 2007 г. той се срещнал с Мохамед ел Кадар, член на анкетната комисия на Либия, занимаваща се с разследването на освобождаването на медиците ни. Кадар разказал, че по време на разпит шефът на военното разузнаване Абдула Сенуси признал, че заедно с ръководителя на тайните служби Муса Куса са се сдобили с общо 31 епруветки със заразен вирус, четири от които за самия Сенуси, а останалите 27 за Куса.

Кадар разказвал, че двамата ръководители са инжектирали общо 232 деца с вируса, като те не са били от Бенгази, а са докарани от болница от близкия до Триполи град Танджури.

 

От АФП отбелязват, че е възможно да става въпрос за отмъщение към източния град, разбунтувал се срещу режима на Кадафи.

Муса Куса живее в изгнание в чужбина. Абдула Сенуси бе екстрадиран през септември 2012 г. от Мавритания, където бе потърсил убежище след падането на режима на Кадафи, в Либия, където ще бъде съден, пише БТА.

Източник: OFFnews

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s