Блиц интервю: Николай Хаджигенов за казуса Мондешки – „Яневагейт“

d185d0b0d0b4d0b6d0b8d0b3d0b5d0bdd0bed0b21

Днес стана ясно, че адвокатската колегия в Стара Загора е започнала проверка по Закона за адвокатурата дали има основание за дисциплинарно производство спрямо Момчил Мондешки. Поводът е писмо на Инициативния комитет за адвокатска реформа (ИКАР) с искане за „самосезирането на компетентните дисциплинарни органи“ във връзка със записите между бившия председател на Софийски градски съд Владимира Янева, Румяна Ченалова и адвокат Мондешки.

За коментар по темата се свързахме с адвокат Николай Хаджигенов.

Ето какво ни каза той:

******

Адвокат Хаджигенов, как ще коментирате действията на Мондешки?

Защитна версия, но в паниката си допуснаха рядко тъпа грешка. Всъщност, едва ли биха могли да допуснат умна грешка, следвайки спуснатите от върха указания за домашен запис. Същественото в т.н. интервю са направените самопризнания за приготовления за извършване на тежки престъпления, а именно изнудване и принуда, при това в състава на очевидна организирана престъпна група.

Днес стана ясно, че адвокатската колегия в Стара Загора е започнала проверка за дисциплинарно производство спрямо Момчил Мондешки, как можем да тълкуваме това? Как се наказват адвокати и как се избягват наказания?

Адвокатската колегия симулира дейност, вероятно по указания на Висшия адвокатски съвет. Образували са дисциплинарно производство, точно както прокуратурата образува шумни наказателни производства, изцяло безсмислени и като действия, и като резултат. Онзиденшните му самопризнания са безпрецедентни и напълно достатъчни ВАдС да го лиши от права до живот, доколкото показват несъвместимост с морала и етиката – задължителни за адвокатската професия.

Да пазиш малкия човек от голямата държава – разговор с Николай Хаджигенов

Вярвате ли в твърденията на Мондешки, които той излага в интервюто си пред „Труд“?

Не, не вярвам, но не е и нужно. Всичко е проверено и, или проверимо. В паниката си той просто се опитва да замаже положението колкото може, спазвайки указанията на премиера, даден по телевизора, както обикновено.

Можем ли да говорим за предизборна кампания с възобновеното от прокуратурата разследване по „Яневагейт“?

Не. Това е поредният израз на нежелание на прокуратурата да свърши каквото и да е извън защитата на правителството и определени икономически интереси. Прави се единствено заради обществения натиск и нищо друго.

Какво разкриват записите, и трябва ли сериозно да им обърнем внимание?

Задължително. Записите разкриват ужасяваща корупция на най-високо ниво – политическа корупция. Как се назначава главен прокурор и защо – председател на най-важния съд у нас. Разпределението на делата, улесняващо КТБ, респективно нас гражданите. КОЙ и защо го прави. Правителството и премиера. Безкрайните незаконни подслушвания.

Интервюто взе Веселин Диманов

One thought on “Блиц интервю: Николай Хаджигенов за казуса Мондешки – „Яневагейт“”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s