Семействата на екстрадираните турци ще съдят България

d0b5d0bad180d0b0d0bdd0bdd0b0-d181d0bdd0b8d0bcd0bad0b0-51

Скандалът с турските опозиционери, които България върна на Ердоган, се разраства все повече. Оказва се, че семействата на поне двама от седмината предадени на Анкара турски граждани са категорични, че ще съдят България в Европейския съд по правата на човека, съобщи bTV.

Припомняне, че свидетелски разкази опровергават версията на българските власти, че турците не са искали убежище у нас.

След кратък престой в бежански център, задържаните са били предадени на турските власти около 05:00 часа сутринта в събота.

„Брат ми, ми се обади от Русе и ме помоли да му изпратя снимка на личните документи, защото подават молба за убежище. Каза ми, че нямат проблем, защото са в България и ще подадат молба за убежище. Последно се чухме, когато ми каза, че ги карат към бежански център в България, а след това се обади от Одрин”, разказва близък на един от екстрадираните.

Трима от турските граждани са бивши служители на полицията, двама са учители. Те добре знаят законите. И на мен ми казаха, че ще се възползват от правото си да подадат молби за убежище. Аз добре знам, че  те са интелигентни хора. Брат ми ми каза, че няма да ги върнат, защото писмено са подали молбите си за убежище”, обясни мъжът пред NOVA.

През цялото време задържаните поддържат връзка с близките си и изпращат данни за местоположението си.  От тях става ясно, че от 23:30 часа в петък до 05:00 часа сутринта в събота те са били в Любимец.

„Последно те са били в Любимец. Брат ми ми каза, че бежанският център прилича на затвор”, обясни близкият на един от екстрадираните.

От събота сутринта хората нямат връзка с близките си.

Седмината, които бяха заловени на ГКПП Дунав мост в камион при опит да се прехвърлят в Румъния заедно с още два нелегални имигранти – сирийци, бяха върнати на 15 октомври, по-малко от 24 часа след задържането им.

Те са издирвани от Анкара по подозрение, че са гюленисти – част от движението „Хизмет“ на последователите на влиятелния турски проповедник в изгнание Фетуллах Гюлен.

Сейит, живеещ в Германия, който е брат на един от задържаните – Сонер, показа пред „bTV Репортерите“ онлайн разговор помежду им след задържането у нас.

„Хванаха ни в България към Европейския съюз. Може да ни разследват. Имаме ли право на предоставяне на убежище”, пита в разговора Сонер, а брат му отговаря положително. „Казах му: „Мили братко, България е част от ЕС, затова подайте молби за убежище“. Той ми каза: „Ок, ще го направим“, казва Сейит .

„Моят брат е учител. Останалите трима също са комисари (полицейски, другите са университетски преподавател, журналист и търговец, б.р.) в Турция. Те знаят какво трябва да правят. Аз изрично му казах: България не може да ви върне в Турция. Той ми писа: Говорихме с българските полицаи и те ни казаха: Ок, ще отидете в София, където има бежански лагер. Това ми написа”, допълни той.

Тогава никой от близките не се е съмнявал, че бегълците са в сигурност в България – до следващото им обаждане. „Обади се отново и каза: „Аз съм в Истанбул и ще ме съдят там“. България ме изпрати тук. Бяхме шокирани”, заяви Хайдар, син на друг от задържаните.

„От границата с Румъния директно са ги върнали, казали са им, че ще бъдат оставени, че ще бъдат закарани в бежански лагер, дали са им формуляри да подпишат какъв багаж носят в себе си, те са го подписали и са с нагласата, че отиват в бежански лагер и че са написали молбите за убежище, но оттам нататък се озовават в Одрин”, обясни бившият главен редактор на в. „Заман – България“ Мехмед Юмер. Журналистът сред задържаните е бил именно от закрития в Турция за връзки с Гюлен в. „Заман“.

„Може би утешителното в случая е, че няма репресии и насилие, не се оплакват от такова нещо – те ще си останат в затвора и ще чакат обвинителните актове, но това са едни почернени животи, близките им, децата им са при техните роднини, това е потъпкване на човешкия им живот”, добави Юмер.

Официална информация по случая от Турция липсва. По разказа на близките няма производство заради нелегалното напускане на страната. Задържани са, защото са използвали мобилно приложение за комуникация (ByLock – приложение, базирано в САЩ и създадено от турски специалист, което според Анкара е било използвано за комуникация между гюленистите, б.р.).

„Правовата държава по някаква причина може би временно е отменена”, коментира д-р Христо Христев, преподавател по европейско право в Софийския университет.

„В един момент ние се превръщаме в маша точно на репресиите на режима на Ердоган. Мисля си, че като мине малко време, ще се срамуваме от този епизод”, заключва той.

Въпреки уверенията на МВР, че седмината не са искали закрила у нас, според председателя на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев е нелогично те да не поискат убежище, тъй като знаят какво ги очаква.

„Те не са необразовани хора, знаят и какъв е законът и какво е международното право. За съжаление обаче, те не са имали достъп до адвокатска защита и мисля, че нарочно са държани далеч от адвокат, тъй като той би могъл да предотврати това връщане”, смята Кънев.

„Не ни позволяват да се чуем или видим с баща ми, не знаем как е. Той е болен, не можем да наемем адвокат, защото всеки се страхува. Майка ми непрекъснато плаче, отчаяни сме”, казва Хайдар.

Висшият адвокатски съвет, председателят на Върховния касационен съд, омбудсманът – официално заявяват, че има много въпроси около действията на МВР.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s