20 години без ток – историята на баба Емине

untitled1

77-годишна жена от рудоземското село Поляна живее 20 години без ток. Причината – крадци отмъкнали жиците, които захранвали дома и, съобщава Нова ТВ. Оттогава до днес баба Емине е принудена да живее с фенерчета и свещи. Без ток няма телевизия и радио.

Най-близките къщи се намират на километър и половина от дома ѝ. Толкова път изминава възрастната жена веки ден, за да зареди батерията на мобилния си телефон. Търпи всички битови несгоди с усмивка.Но не и когато те ѝ носят самота заради липсата на ток децата ѝ не я посещават за дълго.

Внуците ѝ разказаха, че търсили съдействие от електроразпределителното дружество, но оттам им казали, че не е приоритет за тях да се възстанови електричеството само за един или два абоната.

От пресцентъра на ЕВН в Пловдив заявиха, че ще направят пълна проверка по случая, а баба Емине се зарича, че ако светлото се върне в дома й, ще направи банкет.

За жалост това не е единствения случай.  България първа в ЕС по риск от бедност и социално изключване.

Над 2.98 млн. българи живеят в лишения и с ниски доходи, което е 41.3% от населението у нас. Средният показател за Европейския съюз е 23.7%, сочат данните на Евростат за 2015 г., публикувани в преди седмица.

У нас над една трета от населението живее в лишения (34.2%). Следват Румъния (22.7%) и Гърция (22.2%).

Възрастните над 65 години и младежите под 18 години са сред най-застрашените от бедност у нас. Жените като цяло са изложени на по-сериозен риск от социално изключване, отколкото мъжете – 43% спрямо 39.5%, показват още данните на Евростат.

Най-тежко е положението на безработните, които към момента са 8% от населението. Над две три от тях са застрашени от бедност.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s