2111210290

Безумията в нашата страна нямат край. 

Безумията в здравеоопазването още толкова.

Днес от bTV ни разказаха поредната история за лекарска немарливост. Така може да го наречем, ако искаме да сме мили в изказа си, разбира се.

Днес научихме, че е напълно възможно да се откаже медицинска помощ на дете. 

Дете, което е имало голяма нужда от нея. 

Дете, което не оцелява. 

Отказана медицинска помощ. Точно това е вероятната причина довела до смъртта на 12-годишно дете от ловешкото село Бежанoвo. Родителите му ще търсят отговорност от детското отделение на плевенската болница.

12-годишният Емил страдал от хемофилия Б – генетично заболяване, което пречи на кръвта да се съсирва. Животоподдържаща терапия е вливането на фактор. През последната седмица обаче процедурата им е отказвана многократно от сестра Симеонова в детското отделение.

Майката Ирина Иванова разказа, че сестрата ги гонела и отказвала да слага фактор, с обяснението, че не била длъжна да го прави.

Ситуацията се повтаря в понеделник, сряда и петък. В неделя детето се влошава и дядо му го води в Спешна помощ, оттам го препращат отново в детското отделение, където вече му поставят фактор, но очевидно късно, защото Емо издъхва в дома си.

Близките на детето искат справедливост.

Проф. Ваня Недкова, началник на клиниката, каза, че не знае защо момчето е било връщано и ще направи проверка. По думите й родителите не искали да остават в болницата, а само да се прелее факторът. От лечебното заведение обаче настоявали това да стане, за да се спази клиничната пътека.

Семейството категорично отхвърля тезата на болницата, както и резултатите от аутопсията, че причина за смъртта е възпаление на белите дробове и сърцето. Случаят е предаден на прокуратурата.

Докога ще губим млади животи? Докога няма да ни интересуват последствията и все ще си прави каквото иска?

Докога ще търпим това положение?

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s