„Евророма“: Никой няма право да разделя българските деца на етнически признак

untitled1

„В ромските махали казват „Защо само 600”, при условие че само в Северозападна България има над 6000 ромчета, които учат. И там без такава допълнителна мотивация над 70% завършват средно образование. В този смисъл категорично не бива да има стимул по този начин. Никой няма право да разделя българските деца на етнически признак и да стимулира едните, а другите да оставя. Тези пари са просто една троха, която само ще създаде напрежение”, заяви в Нова ТВ председателят на „Евророма” Цветелин Кънчев.

„Създава се напрежение вътре в ромската общност и в обществото като цяло. Това е едно опипване на почвата за големите пари, които ще идват от Брюксел тепърва”, допълни той.

Ученици от различни училища в страната готвят протести срещу идеята. 600 деца от ромски произход ще получат по 30 евро, ако имат успех над 3,50. Идеята е да се стимулират да завършат училище.

Миглена Кунева: Децата на ромите се борят с повече трудности, за да ходят на училище

През 2020 г., която не е много далеч, ¼ от пазара на труда у нас ще е от роми. Това обяви министърът на образованието Меглена Кунева при гостуването си в студиото на БТВ преди ден. По думите и идеята да се раздават стипендии на ромски деца, които са стигнали до девети клас.

За тези стипендии са заделени 1 млн. лв., като 60% от парите идват от международен ромски фонд. Гимназисти от ромски произход от IX и X клас с успех над 3,50 ще получават по 30 евро на месец, за да бъдат подпомогнати да завършат средно образование, допълни още тя.

Между временно във Враца родители се събират от 18.00 часа на протест срещу дискриминацията между ромски и български деца. Недоволни родители обаче смятат, че тази програма е дискриминационна.

Родители категорични: НЕ на стипендиите за ромски ученици

„Тези деца с 3,50 си повишават успеха и влизат в университета. От 2005 г. до днес частният фонд е инвестирал 6,5 млн. евро в проекти, звързани с ранното детско развитие”, обясни Огнян Исаев, журналист и блогър.

Припомняме, че множество неправителствени организации се обявиха за стипендиантката програма. Според ромските центрове така ще стимулира интеграцията  на ромите.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s