Педофилите намират все по-често малки деца в мрежата

pedofili-internet-1

Не искаме да пишем клишета, но наистинае време да се разбере, че интернет е място, което нито е толкова безопасно и в повечето си случаи определено не е за деца. 

Да, животът ни е такъв, че технологиите са ни превзели, а малчуганите са запознати с тях още от раднна възраст, но това кара и една друга група хора да се задейства.

Тази на педофилите. 

Педофилите в мрежата стават все повече, а последата притеснителна информация е, че вече търсят все по-малко деца.

Това заяви Явор Колев – директор на сектор „Киберсигурност“ в ГДБОП, по време на форум за сигурността на децата в мрежата „Кой е срещу мен в мрежата“, съобщава БГНЕС.

Колев съобщи още, че в петък била проведена успешна акция срещу педофил, който се занимавал с 14-годишни момчета. Той се представял за момиче и изнудвал момчетата с видеоклипове да привличат и други момчета.

Последният случай е от Кюстендил. По думите му това е лице от така наречените „boy lovers“, който принудил момчета на възраст между 12 и 14 години да навлизат в контакт с него, представяйки се за момиче на тяхната възраст – да се събличат пред камера и да извършват сексуални действия.

„Съответно с изготвените видеоматериали да ги изнудва да приобщават техни приятели и да извършват редица други действия пред камера постоянно“, заяви Колев. Той изтъкна, че участието на служители на ГДБОП в проекта „Кой е срещу мен в мрежата“ има за основна задача превенцията на децата.

По време на срещите, в които са участвали 266 деца на възраст между 10 и 13 години от столичните 31 СУЧЕМ и 23 СОУ в Слатина децата са получили информация за опасностите, които има в интернет. По думите, му децата трябва да внимават за това, кой е срещу тях в мрежата, да не бъдат доверчиви.

„Всички ние имаме отговорност към защитата на децата – семейството, училище и не на последно място полиция. Полицията разследва извършени престъпления срещу деца и представя материалите в прокуратурата и в съда“, посочи Колев.

От резултатите от проведените анкети става ясно, че 60% от децата имат личен профил в социалната мрежа, въпреки изричната забрана за това в закона.

Освен това проблем представлявал и начинът, по който се оформя тяхната дигитална идентичност – с фалшива информация за себе си.

Друг притеснител факт е, че общият брой на хванатите педофили, които обикалят мрежата от началото на годината е 60.

Колко ли от тях изобщо не са хванати?

Във форума участваха и кметът на София Йорданка Фандъкова и заместник-министърът на образованието Диян Стаматов.

Фандъкова заяви, че усилията за превенция на онлайн насилието срещу деца нямат цена.

„Необходими са общи усилия за предпазването на децата. Най-добрата превенция е те да бъдат научени сами да се пазят в интернет пространството”, коментира Фандъкова.

Цветелина Иванова – психолог и преподавател в Академията на МВР коментира, че подрастващите в момента се изграждат като личности паралелно и в дигиталния свят, и в света, в който реално общуват.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s