Цацаров обвини Делян Добрев в умишлена безстопанственост по проекта „Белене“

1387654179_1_559x

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в понеделник искане за сваляне на имунитета на бившия енергиен министър от първия кабинет „Борисов“ Делян Добрев. От съобщението на държавното обвинение се разбира, че срещу Добрев са събрани доказателства за умишлена безстопанственост по проекта „Белене“. От действията на бившия министър са настъпили щети за 4.61 милиона евро, твърди държавното обвинение.

Става дума за консултантския договор за изграждането на централата с „Парсънс“. Договорът е сключен в края на януари 2005 година. На 28 март 2012 година Министерският съвет прие решение за прекратяване на изграждането на на ядрената централа, което бе потвърдено от Народното събрание ден по-късно.

Въпреки това договорът с „Парсънс“ не б прекратен, а плащанията по него продължиха. Общата сума на тези плащания след прекратяването на проекта „Белене“ е 4.61 милиона евро.

„Това обстоятелство (прекратяването на проекта-б.р.) е било известно на министър Делян Добрев, който въпреки вменените му права и задължения не е предприел каквито и да е действия за изпълнението на предложеното и гласувано лично и от него решение на Министерския съвет“, се казва в съобщението на прокуратурата.

Делян Добрев не издал заповеди или указания към ръководните органи на Българския енергиен холдинг (БЕХ) за прекратяване на консултантския договор.

„Добрев не е взел отношение по тези въпроси, въпреки и изпратеното му изрично писмо с меморандум от изпълнителния директор на НЕК, в който са развити въпроси относно прекратяването на договора с „Парсънс“, допълват от прокуратурата. Това писмо е било изпратено от НЕК до Добрев пак през 2012 година.

„Така, Делян Добрев, като министър на икономиката, енергетиката и туризма не е организирал и контролирал изпълнението на държавната политика в областта на енергетиката съобразно решенията на Министерския съвет и на Народното събрание“, се казва в искането на главния прокурор до парламента.

Припомняме, че през 2012 година Делян Добрев предаде на церемония в сградата на министерството на икономиката, енергетиката и туризма министър Трайков предаде поста на Делян Добрев.

„Благодаря на министър Трайков за добрите думи. Ние работихме като екип през последните 10 месеца и мисля, че успяхме да свършим много неща. Надявам се да успея да завърша в срок задачите, които набелязах и които вече споделих пред народните представители и пред вас“, каза в отговор Делян Добрев тогава.

По ирония само преди три дни Делян Добрев обясни, че активността на прокуратурата по проекта „Белене“ няма връзка с президентските избори. В момента той е председател на парламентарната комисия по енергетика.

През последните седмици за проекта бе обвинен бившия енергиен министър на БСП Петър Димитров. Той също ще отговаря за умишлено неупражнен контрол върху шефове на НЕК по проекта за АЕЦ „Белене“.

Преди това прокуратурата повдигна обвинения срещу бившите директори на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян за сключване на неизгодна сделка с „Атомстройекспорт“ за продажбата на стария реактор ВВЕР-1000, произведен от чешката „Шкода“, който не бе използван в новия проект.

 

 

One thought on “Цацаров обвини Делян Добрев в умишлена безстопанственост по проекта „Белене“”

 1. Приятели,

  Браво…!

  – От ГЕРБ и „Реформаторите“, отдавна твърдят, че по проекта АЕЦ-Белене има тежки престъпления… и явно са знаели и кой ги е извършил… Браво, май, дойде „Видов ден“ за тежките престъпници…!!!
  (…или само ще „изперат“ биографията му…, ще видим…).
  .

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s