Родители категорични: НЕ на стипендиите за ромски ученици

12-12-07-47236_1

30 евро стипендия ще получават ромските ученици, които са между 9-и и 12-и клас, за успех над 3.50. Целта на програмата е ромските деца да бъдат стимулирани да завършат средно образование и да продължат да учат след това в университет.

Идеята предизвика коментари, провокира недоволство, постави въпроса дали това не е обратна дискриминация. Предвижда се през тази учебна година програмата да обхване 600 ромски деца. 60 процента от месечната стипендия се осигуряват от неправителствената фондация „Ромски образователен фонд“, а останалото се поема от Образователното министерство.

„Това е абсолютна дискриминация. Тази идея трябва да бъде спряна незабавно. Не трябва да делим българските деца по етнос. Причината за отпадане на децата от училище е неадекватна образователна политика. Липсата на атрактивни образователни програми, които да задържат децата в класните стаи”, коментира Цвета Кирилова, председател на Сдружение „Азбукари“.

„Тези деца с 3,50 си повишават успеха и влизат в университета. От 2005 г. до днес частният фонд е инвестирал 6,5 млн. евро в проекти, звързани с ранното детско развитие, обясни Огнян Исаев, журналист и блогър.

„Този проект е безумен и трябва да бъде спрян незабавно. Лично аз ще съдействам за организирането на масови протести в училищата в цялата страна”, добави Цвета Кирилова.

От образователното министерство обявиха, че отпуснатите пари ще са в зависимост от успеха на ученика.

„Проектът е пилотен, министерството няма как да не се включи, когато става дума за интеграция на ромите“, мотивира се Мануела Радева, директор на Центъра за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства (структура към МОН), цитирана от в. „Сега“.

Преди два дни от Сметната палата оповестиха доклад, според който дейностите за интеграция на децата от етническите малцинства през периода 2012 – 2014 г. в системата на образованието не са достатъчно ефективни. Не са обединени усилията на всички заинтересовани институции и власти за постигане на ефективна и трайна образователна интеграция.

3 thoughts on “Родители категорични: НЕ на стипендиите за ромски ученици”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s