Орешарски призна: Сам поискал подкрепа от ДПС, но остава независим

zx450y250_2071889

Пламен Орешарски заяви, че сам е поискал подкрепа от ДПС, но въпреки това остава независим кандидат за президентския пост.

„Аз се радвам на подкрепата на ДПС, но оставам независим кандидат. Това беше условието ми“, коментира Орешарски и допълни, че подкрепата по никакъв начин не е обвързана с условия. Пред бТВ бившият премиер призна, че се разговарял с лидера на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ дни преди партията да оповести, че ще го подкрепи.

Той заяви, че не му е предложено финансиране на кампанията, но би го приел, като го обяви публично.

Според Орешарски ДПС имат много гласоподаватели, но няма как да се решаващи при избора на държавен глава. Икономистът изтъкна, че ако не стигне до балотаж, няма да призовава хората да гласуват за когото и да е.

ДПС обяви, че подкрепя Орешарски в четвъртък. От движението смятат, че издигнатият от инициативен комитет кандидат покрива изцяло профила за държавен глава.

В коментар за Нова телевизия  за ниската подкрепа, която социлогическите агенции отчитаха за него (изследвания преди ДПС да заяви подкрепата си – бел.ред.), Орешарски заяви: „Цитирайте си ги, спете си с тях, на 6-и ще видим къде съм“. Попитан дали е получил 40 хил. лв. медиен пакет за реклама, като независим кандидат-президент, издигнат от инициативен комитет, тоой се объурна към водещата Диана Найденова с думите: „Част от вашата заплата ще дойде от тях“.

Орешарски изтъкна, че повечето от средните и по-висши финансови кадри в държавата са били негови възпитаници. Помолен да посочи едно име, той назова доскорошния гуверньор на БНБ Иван Искров. След реплика на Диана Найденова, че името на Искров се свързва с фалита на банка и с дуета с Цветан Василев, Орешарски заяви: „Престанете да разделяте по ваши критерии някои измислени от обществото. Престанете вие да съдите кои са лоши и кои добри.“

За фалита на КТБ той заяви, че голяма част от капиталите в банката били натрупани по времето на първия кабинет на премиера Бойко Борисов. „Когато аз поех мандата, КТБ беше в много лошо състояние“, каза той, като уточни, че не иска да каже, че кабинетът през 2009 г. е бил виновен.

Той добави, че в неговите представи мандатът на кабинета му не е провален, а бил много труден мандар в период след масови улични протести и силна политическа дестабилизация. „На мен тогава се падна отговорността да възстановя нормалността“, смята Орешарски. Той изтъкна, че в подкрепа на кабинета му по онова време били събрани над 1 млн. подписа, а правителството паднало, защото „едната от двете партии, които подкрепят кабинета, не се представи добре на евроизборите“.

Източници на инфомрация: OFFNews; Дневник 

One thought on “Орешарски призна: Сам поискал подкрепа от ДПС, но остава независим”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s